Reklama

Reklama

Podmanivý příběh dívenky, která - lapena ve víru hořké rodičovské bitvy o její opatrovnictví - prosí o milost. Titulní hrdinka Maisie, která je zároveň vypravěčkou příběhu, přechází onen narůstající zmatek s nevinností, šarmem a velkorysou duší šestiletého dítěte. Stárnoucí rocková hvězda a obchodník se současným uměním, Susanna a Beale jsou tak zahleděni do sebe, že rezignují dokonce i na svou rodičovskou roli. Jejich boj o dcerku Maisie představuje jen další bitvu v epické válce dvou osobností. Všemu nasadí korunu tím, že si oba namluví naprosto nevhodné partnery – otec bývalou chůvu Margo a matka mnohem mladšího barmana Lincolna. Necitelnost, s níž si mezi sebou Maisie přehazují jako horký brambor, tak na dívce zanechává čím dál tím znepokojivější následky. Stále ostražitá Maisie si však začíná uvědomovat, že se z marasmu dospělácké dětinskosti a sobeckého zaslepení dostane jen a pouze vlastním přičiněním. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (159)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Keď si prechádzam filmografiu režisérskej dvojice Scott McGehee & David Siegel, narážam viac menej bez výnimky na priemerné, či dokonca absolútne zbytočné filmy. Prečo je Maisie iná? Zaujímavá otázka, pretože sa v nijakom ohľade voči podobným filmom v podstate nevymedzuje, len úhľadne zapadá do kolektívu. A práve všednosť je jej výhodou - civilné zobrazenie vzťahov z očí malej Maisie a obozretné kľučkovanie dospelých medzi tým, čo jej povedať môžu a čo nesmú, a čo ona sama pochopí z náznakov, alebo naopak čoho si vôbec nie je vedomá pôsobí verne a uveriteľne. Kamera neustále stavia Maisie do centra všetkého diania a takmer ju nenechá opustiť hornú polovicu obrazu, čím zaujíma jej detskú perspektívu. Tým vie rozčesnúť diváctvo do niekoľkých skupín a diferencovať rozdielnosť ich pohľadu podobne, ako rozdielnosť vnímania samotných postáv. Deti vo filme uvidia niečo trochu odlišné ako dospelí, iní pohľad budú mať tí, čo niečo podobné zažili (príp. prežívajú) a tí, ktorí s tým nemajú žiadne skúsenosti. Možno to pôsobí ako obhajoba podlízavosti čo najširšiemu publiku, ale zvolený prístup napriek jemnej vykonštruovanosti mj. v záverečnej polhodine a dobre zvolené typové obsadenie malej Onaty Aprile, ale aj Julianne Moore a Stevea Coogana (priznajme si to, Alexander je tam len pre pekné oči, ktoré po celý čas robí) pôsobí profesionálne a námet zdatne doťahuje do konca. Na Onatu sa už teraz teším v ďalších filmoch, jej jednoduchý, prirodzený prejav je veľmi príjemným osviežením. 75% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

To naozaj bol Lincoln taký naivný, že neprekukol Susann hneď na začiatku? A Margo taká naivná, že neprekukla Bealeho? To boli naozaj takí pridobrí, že prehliadli aj to, že tí dvaja ich vôbec nemilujú, ale len využívajú? Margo chápem, urobila to vlastne kvôli malej, ale Lincoln ju ani nepoznal. A tí dvaja sebci, ktorí radšej nemali mať vôbec dieťa. A všetko si to musela odskákať malá Maisie, ktorú si jej "milujúci" rodičia brali len keď im to vyhovovalo. Celé zlé. Zo začiatku mi niečo vo filme chýbalo a až v druhej polovici som zistila, že mi chýbali nejaké tie city a pocity a normálne chovanie. Lebo z tej rockovej hviezdy a obchodníka s umením mi bolo zle. Krásne piesne, nezištná láska zo strany Lincolna a Margo a zlatá Onata ... dnes za štyri *. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Jak těžko se mi píše komentář k filmu, který ode mě po dlouhé době dostal plnou palbu, když vím, že to bude jen sloupek plný superlativů, jelikož já na tomhle filmu nedokázala najít sebemenší zádrhel. Naopak, perfektně zvolení herci tu rozehravají (a bez vyjímky opět perfektně) parádní zamyšlení hodné drama o tom, jak málo stačí, aby se do sebe zahledění rodiče připravili o lásku malé dcerky a jiní lidé k té lásce jen pouhou upřímností a dobrotou přišli. Úžasné prostředí, herecké výkony, hudba, prostě všechno zapadlo jako dílky puzzle do příjemně koukatelného celku, který vzbuzuje velké emoce i v malých detailech. A je to přesně ten typ filmu, u něhož cítíte, že stačilo málo a scénář mohl být zmrven do dalšího klišé alá Safe Haven. Naštěstí se tak nestalo. Pátá hvězda je za úžasnou Onatu Aprile (kam se hrabe Dakota), která skoro nesleze z obrazovky a díky níž ani já nestačila cuknout pohledem kamkoli jinam. A moje oblíbená písnička z Tanner Hall, která zazní v českém traileru, je už jen příjemnou třešničkou na tomhle domácím čokoládovém dortu. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Ošklivý rozchod, sobecký otec, nespolehlivá matka, soudní tahanice, hádky a malá Maisie uprostřed téhle bouře. Smutný příběh opomíjené malé holčičky; děti jsou možná naivní, ale když jim není věnována dostatečná péče a láska, tak to vycítí. Dramata, která se věnují více příběhu než jen vizuálu, mám prostě nejraději a tohle je zase jednou jedno z nich. Julianne Moore v roli matky-rockerky nezklamala, přestože ji divák prostě musel nesnášet. A Skarsgard se mi konečně někde líbil. Jen škoda nedotaženého konce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Teda tohle budu ještě chvíli vydejchávat, protože pořád mám chuť rodiče Maisie nakopat do prdele. Některý scény mě daly nehorázně zabrat, vidět jak ego rodičů vítězí nad láskou k dítěti je fakt vrcholnej humus. Příběh byl odvyprávěn výtečně s citem pro tak křehký téma jako je dětský cit. Tady musím pochválit hlavně malou Onatu, protože stačil jeden její pohled a už mě měla. Takovýhle dětský herecký výkon v emočně velmi náročným snímku není moc často k vidění a troufnu si číct, že Onatin herecký výkon je hlavní důvod mého intezivního prožitku. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie snímky prebiehalo na autentických miestach v americkom meste New York. (MikaelSVK)
  • Julianne Moore v interview uvedla, že pro roli Susanny jí byly inspirací Courtney Love a Patti Smith, které jsou rovněž jak matky, tak rockové hvězdy. (Stanislaus)
  • Film byl natočen na motivy románu "Co všechno Maisie věděla" od Henryho Jamese. (strelenaL)

Reklama

Reklama