Reklama

Reklama

Vzteklina

(festivalový název)
  • Izrael Kalevet (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V rámci tradičních exkurzí do zemí, které nefigurují mezi hlavními destinacemi, k nimž se obrací zájem diváků brakových žánrů, se letos vydáme do Izraele. Debutující režiséři Aharon Keshales a Navot Papushado svůj společný počin pojali jako příspěvek k současnému trendu scenáristicky promyšlených žánrových hybridů, které slaví úspěchy na žánrových festivalech a případně i otevírají dveře do Hollywoodu. Premisa bude fanouškům hororů více než povědomá: Skupinka mladistvých složená ze dvou dívek a dvou mladíků, mezi nimiž lze cítit vzájemné sexuální napětí, během cesty na výlet špatně odbočí a následně uvízne na místě, odkud není návratu. Ve zdejším lesíku dokonce řádí i zlověstně neproniknutelný vrahoun, jehož specialitou je, že chytá lidi do nastražených pastí. Jenže tím veškeré důvěrně známé jistoty končí. Vyprávění uhýbá tu směrem k thrilleru, jindy spíš k exploataci a občas se otře o společenskou kritiku či humornou nadsázku. Do příběhu se zaplétají další postavy a neustále se mění pozice kořisti a lovce. Vzteklina stojí především na promyšleném a dramaturgicky precizně gradujícím scénáři, který až zlomyslně podvrací žánrová klišé a divácká očekávání. „První izraelský slasher“ asi neodstartuje boom žánrové podívané na Blízkém východě, ale coby psychologicky zabarvený thriller, nasáknutý notnou dávkou krve a zahuštěný vypjatou atmosférou, ukáže, že kvalitní a promyšlené vyvražďovačky nejsou jen doménou Západu. (Festival otrlého diváka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Slasher, společenské drama, thriller, nebo černá komedie? Možná nic z toho, ale nejspíš všechno dohromady. Kalevet je totiž důmyslnou nadžánrovou hříčkou, která vyniká především nečekaným průběhem dějství. Divák si nemůže být jistý, kam to celé povede, která z postav přežije, nebo naopak zahyne. Tamní izraelské lesy totiž skrývají nejedno překvapení. Na první pohled klasické postavy (banda teenagerů, policajti, vrah, nebo lovec se psem) ještě nejsou obdařeny charaktery, natolik typickými u amerických hororů, čímž zvedá napětí a hlavně zvědavost. Opáčko bodne. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Letní, filmová pauza, je za mnou a já si teda na úvod Hororové sezóny, vybral tuhle Vzteklinu, i když nechápu, proč zrovna takový název. Whatever. Dost netypická vyvravžďovačka, kde mi bylo líto, skoro všech zůčastněných. Hlavně toho chlápka s německým ovčákem, to byla snad nejvíc nevinná a zbytečná vražda, co jsem zatím v Hororu viděl. Finále, kde ho zakopávají a z vysílačky se ozve jeho frajerka, že je těhotná, to bylo dost krutý. Každopádně, celkem solidní, nepředvídatelná záležitost, dojde na jednu brutálnější scénu  - naražení na tyč (AC*AB) a sedlo mi to právě i po herecké stránce, ty dvě buchty byly fajn, hlavně Yael Grobglas. Slušná, kvalitní jednohubka z Izraele. (281. hodnocení) ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na začátku je lesní past. Zatímco do ní spadne mladá dívka, její mužský protějšek se chytí do želez na medvěda. A pak se zvolna rozjíždí nenápadná lesní hra několika postav, která postupně víc a víc připomíná survival kdo s koho. Pro fanouška podobných filmů stokrát viděné, ale já musím ocenit několik věcí - les, černý humor a fakt, že téměř všechny postavy zařvou. Naražení na tyč, umlácení kladivem, rozstřílení, přejetí, neúspěšný pobyt mezi minami či kamenem za krk. Milá odpočinková vyvražďovačka je pro milovníky turistiky a mrtvol jako stvořená. A klišé s blondýnou se nekoná, což je také fajn. Tahle země je plná hajzlů! ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Nápad je geniální. Takový styl hororů jsem ještě neviděl. Nejedná se totiž o žádnou lesní slasher naháněčku s postupným vyvražďovaním, ale oběti se zabíjejí trošku jinak. Nechci spoilerovat. Film trpí hlavně zbytečnými a účelovými zvraty, které nejsou zrovna uvěřitelné. I tak se jedná o kvalitní spíše thriller než horor. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

I přes veškerou snahu se jedná jen o typickou vyvražďovačku, která nemá téměř žádný smysl. Od začátku dobrý nápad, ale z něj se zhruba po polovině ustoupilo. Občas na můj vkus přehnané scény, která neměly žádný smysl. Jedná se tudíž o lehce nadprůměrný horor, který nezklame a ani nepotěší.. 5/10 = 55% ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama