Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce událostí z prosince 1994, kdy bylo francouzské letadlo uneseno skupinou islámistických teroristů, načež se odehrálo dlouhé vyjednávání, několik přeletů mezi státy a vyvrcholením byl útok specializované jednotky GIGN na letadlo - s kontroverzním výsledkem. Filmové zpracování není sice náročné na stopáž, ale je natažené paralelními soukromými příběhy jednotlivých aktérů, což konvertuje z akce ke dramatu. Pro podloží příběhu neznalé se tak může zdát film nezajímavý, proto doporučuju (stejně jako uživatel Dadel) nastudovat si anglickou Wikipedii, angličtiny neznalým doporučuju český zdroj (str.45). Celkem 75%, ale nižším hodnocení se nedivím. Jako povrchnější zábavu doporučuju jiné, lepší, nebo odvázanější, či popcornovější akčňáčky. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No takovou nervy drásající podívanou jsem teda od žabožroutů nečekal. Jo, všechna negativa, kterými se tady ostatní ohánějí, tam jsou, nicméně já si přál napínavý příběh a ten jsem dostal. Objektivně je to tak na lepší čtyři hvězdičky, ale fakt, že je to podle skutečné události, to šoupe ještě o kousek výš. Za mě spokojenost. 90% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný thriller z francúzskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o štvorici arabských teroristov, ktorí ešte na zemi obsadia dopravné lietadlo plné rukojemníkov a požadujú jeho vzlet, ale majú s ním svoje vlastné plány. A tak vláda povolá protiteroristickú jednotku, aby v prípade potreby zakročila. Spracovanie je na tom dobre, aj kvôli krátkej dĺžke tu nie je žiadne slabé miesto, už po desiatich minútach je lietadlo obsadené a už začne výborne spracovaný dej, ktorý sa približne rovnomerne venuje všetkým dôležitým stranám, takže dostatok priestoru tu majú teroristi, rozhodne zaujme aj situácia z pohľadu vládnych činiteľov a samozrejme aj protiteroristická špeciálna jednotka, ale tá je najmenej zaujímavá, za čo môžu hlavne slabšie charaktery. A po hodine už začne akcia. Ale práve tá je hlavnou slabinou filmu. Tu sa akčná stránka pomerne ťažko hodnotí, keďže je to podľa skutočnej udalosti a podľa dostupných zdrojov by sa to celkom verne malo držať reality, ale celá akčná fáza filmu jednoducho pôsobí nanajvýš hlúpo. Je síce dobre natočená, ale až príliš dlhá, teroristi v nej pôsobia celkom normálne a uveriteľne, ale protiteroristická jednotka už absolútne nie, jej konanie pôsobí až moc nelogicky a tak ma to ani trochu nezaujalo, dokonca som sa nevedel dočkať jej konca. Herecké obsadenie je v rámci potrieb dostatočné, jedine v protiteroristickej jednotke chýba niekto, kto by dokázal zaujať, ale inak teroristi aj zvyšok postáv sú bez problémov. Réžia a technická stránka sú výborné, film pôsobí väčšinu času realisticky, má slušnú kameru aj celkový vizuál. Škoda, rád by som dal lepšie hodnotenie a väčšina filmu by si ho aj zaslúžila, ale tá akčná fáza môj celkový dojem z filmu výrazne znižila, práve na to, na čo som sa najviac tešil je tu najväčšou slabinou. Po nedávnom Special forces druhé sklamanie. 62% ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Alláh zase sedí na palubě uneseného letadla, pro výstrahu vyhazuje na letištní plochu nevěřící mrtvoly, mocní a odpovědní pletichaří, jak ho co nejlevněji vystrnadit, až to celé musí rozlousknout dvacetiletá podržtaška z ministerstva. Tohle je podle skutečně skutečné události? Celé se to táhne jako jedovatá slina mučedníka džihádu a tenoristé cedící v kokpitu své modlitby se tváří, že mají v rektu ukrytý deštník poslední záchrany, který neváhají kdykoliv rozevřít. Pokud takhle vypadá každý únos letadla, pak lze považovat za historickou zvláštnost, že na krupici vysmažení Vlach s Lábusem vzali čáru do Bavor a nedohnal je ani superpolda Honza Zeman se srpem a kladivem u pasu. Ale abych nebyl tak zlý, ta závěrečná přestřelka byla špičková. ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Možná to byl záměr, aby film působil neskutečně neosobně a chladně, ale troufám si říct, že ne. To je taky jeden z hlavních problémů celého filmu, ať už tam zemře kdokoli, divák jen tupě zírá a nijak ho to nezasáhne. Navíc je přepadení dost nuda. Vlastně jediné co mě opravdu bavilo byl způsob, kterým bylo natočeno několik scén. Například hned uvodní vpád elitní jednotky do domu. Co naplat mohlo to být zábavnější. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)
  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama