Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s United 93 a neubráním se ortelu, že se to Greengrassovu majsrštyku nevyrovná. Ale srovnání se špičkou v oboru snese jen málokdo, Leclerq se svým Assaultem navíc více než obstojně. Dvě linie fungují, dojetí se dostaví, mrazení též, stejně jako napětí, zrychlený tep a nedýchavičnost. Na Leclercqa si dám příště pozor. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Lepšie by spravili, keby z toho spravili hodinový dokument, ako celovečerák veľký fail. Režisér nevie stupňovať napätie, navodiť atmosféru a takisto nepochopil, že divák potrebuje kontakt s postavami. Nič som sa nedozvedel ani o motývoch teroristov, ani o súkromí postáv zo špeciálnych jednotiek, ktoré boli načrtnuté, ale nijak sa nerozvíjali. Škoda, na tak silnej udalosti sa dal postaviť veľmi silný film. 55%. ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po počátečních kladných dojmech obrovské zklamání. Pokles v hodnocení byl obrovský, musím bohužel uznat, že zasloužený, poněvadž jsou daleko záživnější filmy v letadle. Napětí, nějaké pořádné překvapení, toho se divák nedočká, což považuji jako jeden z největších záporů. Pár momentů není špatných a dokonce občas i hudba dokázala přesvědčit, ale to je málo na snímek, z kterého by se mohlo vyždímat daleko více... 4/10 = 45% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se jak malej kluk, ale teď jsou mé pocity smíšené. Francouzi se snažili o maximální autentičnost, což se jim docela i povedlo, nepočítám-li naprosto zbytečnou postavu manželky jednoho z policistů. Problém je, že tady ta věrohodnost byla spíše na škodu, ačkoliv některé momenty byly hodně silné. Pokud se jedná o samotný zásah, tak tady podle mého filmaři odvšdli maximálně profesionální práci, ale i přesto mé očekávání zůstalo nenaplněno. 60% ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce událostí z prosince 1994, kdy bylo francouzské letadlo uneseno skupinou islámistických teroristů, načež se odehrálo dlouhé vyjednávání, několik přeletů mezi státy a vyvrcholením byl útok specializované jednotky GIGN na letadlo - s kontroverzním výsledkem. Filmové zpracování není sice náročné na stopáž, ale je natažené paralelními soukromými příběhy jednotlivých aktérů, což konvertuje z akce ke dramatu. Pro podloží příběhu neznalé se tak může zdát film nezajímavý, proto doporučuju (stejně jako uživatel Dadel) nastudovat si anglickou Wikipedii, angličtiny neznalým doporučuju český zdroj (str.45). Celkem 75%, ale nižším hodnocení se nedivím. Jako povrchnější zábavu doporučuju jiné, lepší, nebo odvázanější, či popcornovější akčňáčky. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)
  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno