Reklama

Reklama

Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (80)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Stebbi (Thor Kristjansson) je vyšetřován pro rvačku v hospodě, když před policejní stanicí potká svého kamaráda z dětsví, Totiho (Jóhannes Haukur Jóhannesson). Ten mu slíbí, že mu sežene skvělého právníka, pokud mu pomůže s jednou delikátní prácičkou. Stebbi neváhá, a touto akcí se zapojí do kolotoče násilí, drog, prostituce, ale také luxusních večírků, alkoholu a nevázaného sexu. V okamžiku, kdy se sám stává obětí, začíná váhat, zda si zvolil správnou cestu ... No tak i na Islandu může vzniknout nějaký krimi film ( a nejen ulítlé komedie ), to uznávám - byť takto laděné filmy člověk spíš očekávání z Irska nebo Velké Británie (byť film naznačuje, že k sobě tyto národy asi mají dost blízko). Jenže jsem se nějak do tohoto filmu nemohl zakoukat, byť mu asi nemám co konkrétního vytknout (snad jen plytkost scénáře). Ale herecké výkony jsou perfektní (Jóhannes Haukur Jóhannesson !), natočené je to taky fajnově, ale prostě něco tomu chybělo. Možná to bylo i tím, že hlavní hrdina (Stebbi) mi nebyl úplně sympatický, a bylo mi vcelku jedno, jak z celého průšvihu vybruslí.. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

V mnohých ohľadoch ide o pomerne rutinný kriminálny film. Čo ho robí charakteristickým, je jeho islandská príchuť. Dramatická krajina a kultúrne detaily odlišujú tento gangsterský film od ostatných. Tak neváhajte a ponorte sa do života plného šialenstva a nezákonných udalostí. S väčšinou postáv nemusíte sympatizovať, no možno budete natoľko zvedaví, že budete chcieť vedieť, kam smeruje ich cesta. Veľmi dobre spracované a plné napätia. 7/10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Island mě opět přesvědčil o svých filmových kvalitách. Okamžik zkratu je možná dost náročný film na sledování a těžko se v něm hledá jakákoliv postava, ke které by se vytvořil určitý vztah. Pořád ale má hodně kvalitní příběh založený na pravdivých událostech a k tomu hodně slušnou gangsterskou atmosféru. No a i přesto, že herci zrovna nejsou v nominaci o nejsympatičtější postavu, pořád dokážou zaujmout a to je podstatné. Viděno na základě Challenge Tour 2015 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Toti, co to děláš?" ,,Tohle je, drahá matinko, dextro-amfetamin fenylpropanolamin. Speed!" Sex, drogy a Rock and roll. Tedy hlavně drogy...ovšem:,,Pašování drog na Island není žádná prdel." A dojde i na sex - příjemný, vášnivý, ale i násilný za trest (jo, když si jeden nehlídá zadek, může se pak jen a jen divit). Stejně jako Nettrass i já chvílemi viděl Bony a klid. Tahle jízda je ale mnohem drsnější. Výborná kamera a ještě lepší hudba (žádné ty americké cajdáky). Špinavý film o podsvětí na severu, kde to vypadá, jako by půlka ostrova prodávala drogy a druhá půlka je sjížděla. Pro ránu se nejde daleko, hlavy sice nelítají, ale ruce ano. A šťastný konec! tedy jak pro koho... jo a Thor Kristjansson vypadal chvílemi jako J.Depp. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Tvůrci nám dali nahlédnout do podsvětí v zemi, o které by člověk řekl, že v ní kriminalita snad ani není. A už vůbec ne takových rozměrů. Co se děje týče, šlo o klasickou ukázku drogové sítě, jejíž nejvyšší členové si taky velmi často dávali do nosu. Kdo ví, jaké postavení by měli na pevnině mimo ostrov v konkurenci daleko větších zvířat. PS: Ústřední hrdina byl divný v tom, že neustále toužil po holce, která si to rozdávala prakticky s každým. No ale toto byl stejný problém i ústředního hrdiny ve filmu „Bony a klid“. A co z toho plyne? Necpi se do party, jejíž členové jsou jiní než ty. PPS: Za úvahu stojí hlavní grázl, který byl ztvárněn velice dobře. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Přibližně ve 100. minutě lze v pokoji Stebbi Psycho (Porvaldur David Kristjánsson) vidět plakát skupiny Metallica z jejich alba Ride The Lightning z roku 1984. (Terva)
  • Pro nedostatek financí trvala produkce filmu více než 7 let. (Terva)
  • Film byl spolufinancován Islandským filmovým fondem, který přispěl částkou 64 milionů islandských korun, což byla téměř polovina celkového rozpočtu filmu. (Terva)

Reklama

Reklama