Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bezva finta počas druhej svetovej vojny v Afrike? No vojna príliš bezva nie je, aj keď ste Belmondo a finty taktiež počas lúpeže hádzať nemôžete, radšej treba použiť násilie. Ono sa to nakoniec nejak okolnosťami podarí, to je jasné. Komédia, vojnový a heist film dokopy príliš nejde, ale Verneuilovi sa to do väčšej miery podarilo. Ono tie vtipné momenty sú totiž značne drsné, niet tu komu veriť a ja by som neveril ani tomu Belmondovi. Vo vojne totiž hrá každý sám za seba. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzské válečné drama odehrávající se v dubnu 1943 v Tunisku. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie pod vedením Edouarda Mahuzarda (M. Constatntin) dostala za úkol zachránit zásoby zlata uložené v bance před postupujícími Němci. Legionáři netuší, že městečko, v jehož bance se peníze nacházejí, je už obsazeno německými silami. Po úvodní přestřelce, během níž jsou Francouzi překvapeni a zachrání se jich pouze hrstka, se jim podaří aktivovat opuštěné dělo a německou posádku zničit. Přeživší legionáři, Mahuzard, seržant P. Augagneur (J. P. Belmondo), Boissier (M. Creton) a Béral (komik J. Villeret), se však nemohli dohodnout, co provést s uloženým zlatem, neboť část z nich chtěla obohatit sebe, nikoliv vrátit cenný kov a použít ho pro vojenské účely. Následuje velmi zajímavý pěstní souboj mezi Belmondem a Constantinem, který mě zaujal snad nejvíce z celého filmu. Do příběhu zasahují další osoby, jako například ředitel místní banky F. Perrot, jenž zahyne velmi bizarní smrtí, jeho bezskrupulózní žena M. Laforetová či její milenec, německý důstojník M. Habich. V závěru je Belmondo i se zlatem, které chtěl zrovna vyměnit za peníze, obklopen francouzskou armádou, předstírá tedy, že ho jede odevzdat na vojenské velitelství. V porovnání s o dvacet starším filmem 100 000 dolarů na Slunci, jenž se zabýval podobnou problematikou v kousek vedle ležícím Maroku, však shledávám Mrchožrouty méně zajímavými. I vzhledem k tomu, že snímek H. Verneuila, narozeného v thrácké části Turecka ve městě Tekirdag, neoplývá mnoha akčními scénami, zařadím ho mezi průměrné Belmondovy filmy. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

"Mrchožrouti" jsou mojí láskou už od dětství. Přibližně od deseti let jsem si na oprýskané VHSce s nekvalitním obrazem z dob, kdy se TV Prima chytala dosti blbě, s velkou oblibou pouštěl tohle okouzlující chlapské dobrodružství plné napětí, černého až cynického humoru, rozpáleného Afrického písku a Jeana-Paula Belmonda. Kazeta se mi před pár lety zadrhla a pásek se zničil. Opětovné promítání filmu na TV Nova s úděsným dabingem, který nemilosrdně popravil všechny hlášky, bylo jen chabou útěchou. Až když jsem se dozvěděl, že film vyšel na DVD a kamarád pshimi mi potvdil, že vyšel s původním vynikajícím ČT dabingem (Krampol, Štěpnička, Moravec, Potměšil), neváhal jsem si vyprázdnit peněženku a pořídit si jej. A už od samého začátku, kdy legionáři přijíždějí do města kolem moře, mrtvých těl a spálených aut za zvuků nádherné hrdinské pochodové hudby, mé srdce zaplesalo. Jean-Paul Belmondo je neodolatelný. Jeho seržant Auganiére je sympatický bídák, dareba a hrdina v jednom. V každém případě ryzí Francouz. Nelze mu nefandit. Za zmínku též stojí hlavní záporák, zatvrzelý rotmistr ve skvělém podání experta na padouchy Michaela Constantina, tlustej zasranej kanonýr Jacquese Villereta a neodolatelně krásná žena ředitele banky Marie Laforet. Ryzí dobrodružství a nejlepší film Henriho Verneuila. Film, který dokáže i na bůhví kolikáté potěšit. ()

drederik 

všechny recenze uživatele

Scénu, kdy ředitel banky při čůrání pokropí obnažený drát vysokého napětí a jeho manželka nad bezvládným tělem pronese jen: "To je poprvé co jeho nástroj zajiskřil", si vybavim vždycky, když vidim na zemi kabel a hned vim co nemám trefovat, ať už to k tomu svádí sebevíc. Pokaždý mi je Bebela na konci líto, ale když začne okouzlovat další paničku, lítost se rychle mění v závist. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Prvních 30 minut bylo teda dost zmatených a já jsem moc nechápal o co jde. Pak se to naštěstí zlepšilo, i když mi celou dobu připadalo, že je děj trochu rozpadlý a ani o něj až tolik nejde. I přesto film nemá moc hluchých míst díky dobře nastavenému tempu, přestože ke konci už snímku zase začne docházet dech. I tak je co chválit jako třeba skvělé Audiardovy dialogy. Vypadá to jako by byly psány Belmondovi na tělo, ale tak to vůbec není. S ním se původně pro tento film nepočítalo. Ještě, že si zde nakonec zahrál, protože hlavní postava není moc sympatická. Ale on ji dodává tu pravou jiskru a šarm. Jinak ale má své filmografii i mnohem lepší filmy, tento už znovu vidět nemusím, takže dávám 3 hvězdy. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • V čase 01:07:00 táhnou Mahuzard (Michel Constantin) s Béralem (Jacques Villeret) vozík, zlato v něm má obsah asi 1 m³, tudiž utáhnou ve dvou 19 tun. Ve skutečnosti by je neuvezl ani furgon, do kterého jej naložili. V čase 01:17:00 pak Augagneur (Jean-Paul Belmondo) lehce sbírá i nese v dlaních dvě zlaté cihly o průřezu odhadem 0,6 dm² a délky 5 dm, tedy obsahu asi 3 dm³. Nejen že každá by vážila asi 58 kg, ale navíc se tak velké nedělají. Běžně mají cca 12,5 kg. (aquacam)
  • Před závěrečnými titulky můžeme slyšet frázi "Byl jsem nejbohatším mužem na světě, zlato mě zničilo," která je odkazem na knihu "Blaise Cendrars 's Gold" (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama