Reklama

Reklama

To Kapitola 2

  • USA It: Chapter Two (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V pokračování nejúspěšnějšího hororu všech dob, se do města Derry vrací zlo a členové Klubu smolařů spojují své síly na místě, kde to všechno začalo. Uběhlo dvacet sedm let. Nyní již dospělí přátelé se dávno rozešli a žijí vlastní životy. Mike, jediný, který zůstal v jejich rodném městě, ale svolává ostatní členy klubu domů. Přestože jsou poznamenaní hrůznými zážitky z minulosti, musí každý z nich překonat svůj nejniternější strach… a čelit klaunovi, který je nyní mnohem nebezpečnější než kdy jindy. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (713)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Druhá část To mě vcelku dle očekávání nenadchla, ani nezklamala. Chápu, že vybrat to nejlepší z Kingova opusu je těžké, ale tvůrci původního snímku z roku 1990 měli poněkud šťastnější ruku. Asi nejvíce mi vadí, že ani tahle část není příliš strašidelná. Úvodní scéna na mostě navnadí svojí syrovostí, záplava rudých balonků tajemností a při scéně ve vodě a na břehu zamrazí. Jenže pak se jede ve starých kolejích, kdy místo strašení nastoupí lekačky. Po řemeslné stránce je druhá část kupodivu slabší. Mně nevadí digitální efekty, pokud jsou precizní, což se ale o pavoukovitém To rozhodně říci nedá. Ohledně klauna u mě stále vede Tim Curry. Jeho scéna v knihovně s řehtačkou a balonky naplněnými krví mi přijde nepřekonatelná. Ostatně Pennywise má být cynicky zlý a černohumorně krutý, což zde není. A proti knize mi vadilo i to, že Klub vede téměř soukromou válku, o níž až na pár ztracenců Derry neví...Nejúspěšnější horor bych si představoval rozhodně jinak, i když o reklamním sloganu dosti pochybuji. Kino se u několika scén z plna hrdla zasmálo, mám ale obavy, že tvůrčí záměr byl opačný. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mechanická adaptácia najslabších častí z i tak mizernej knihy. Kým jednotka fungovala, lebo dokázala sekať v predlohe a to aj v jej kľúčových momentoch, dvojka úmorne inscenuje všetky tragicky debilné scény z knihy (už úvod s telefonovaním je strašný bolehlav). Kým Fukunaga dal do scenáru jednotky kus svojho detstva a vypiloval ho takmer do dokonalosti, duo Dauberman/Muschietti otrocky dramatizujú predlohu a nerozmýšľajú nad tým, ako to bude fungovať na plátne. Celé to šuští papierom, pátosu a literárnych monológov (napr. všetko to lyrické zabúdanie a rozpamätúvanie sa) tu je na rozdávanie a postavy sa nesprávajú ako ľudia ale ako bábky. "Scenárista" jednoducho zahlási, že teraz sa prechádzajte po meste a oni sa začnú prechádzať a každý zažije nejakú triviálnu nočnú moru. Postavy sa tak nesprávajú ako dospelí ľudia, ale podobne ako v knihe sú to prerastené deti mixnuté s nástrojmi rozprávača. A všetka tá hororová akcia pôsobí ako z videohry. Nakoniec najlepšie scény sú scény s deťmi z jednotky, lebo tí jediní sú vo svojich rolách uveriteľní (azda s výnimkou Jessicy Chastain), lebo zvyšok ansámblu je na hrane paródie a infantility. Koktajúcich McAvoyov mám dosť na tri životy. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ano, je to dlouhé. A naprosto zbytečně. Díky dospělým postavám to nemá tu naprosto tíživou atmosféru a díky rozhodnutí posunout děj (to se týká i prvního filmu) o několik desetiletí se druhé To odehrává v současnosti a úplně to nesvědčí geniálnímu prostředí jakéhosi bezčasí, které za pomoci léta dokonale rámuje první díl. Proč tedy čtyři hvězdy? Protože naprosto zbožnuju tohle vysvětlování a zaplétání do mytologie daného díla, do příběhového pozadí, do toho, co je sakra zač ten zmalovaný pán, co má velmi podivuhdné mandle s integrovaným osvětlením a sdílí vkus bydlení s Želvíma Ninjama. Ano, oběktivně by to mělo být tak na průměr, ale tohle je prostě subjektivní názor a já se bavil. Navíc to má výborný cast v čele s McAvoyem, Skarsga˙`˛`°˙`^ˇ^ˇ^rdem a ostatními. A teď si jdu pustit neunundneunzig Luftballons. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Achjaj. Slabší čtyři. Hlavní problém filmu v mých očích je to, že se urputně snaží držet Kingovo reálií a twistů (za což chválím), na druhou stranu se ale vehementně snaží zavděčit co největšímu publiku a proto se tvůrci uchylují k popkornovým klišé a v mnoha případech naprosto se nehodícím a atmosféru ničícím vtipných vsuvkám a právě proto nezbyde čas na to, co je v Kingovo příbězích vždycky to nejdůležitější, a co bylo v prvním díle právě tak skvělé - psychologie postav a jejich vztahy. Místo toho dostáváme zbytečně dlouho bubací scény, které ač jsou natočeny sebekvalitněji, je jich prostě tolik, že se člověku během filmu doslova překrmí a samotné dějové linky (Bowers,...) se pak zdají podivně uspěchané a na sílu, i když měly v rámci příběhu mnohem větší potenciál. Další problém mám pak se samotným závěrem, který na mě, v důsledku menších změn a několika úplně vynechaných linek, skoro vůbec nezapůsobil. Samotná scéna se srdcem byla sice obrazově skvělá, ale v mých očích ani zdaleka nezachytila podstatu toho, jak na mě působil závěrečný souboj s Deadlights v knize, který byl prostě epičtější, osudovější a mnohem, mnohem symboličtější. Je ale dost věcí, co taky musím pochválit - skvělej casting a herecký výkony, spousta scén bylo fakt parádních a nápaditých, designy monster, odkazy na Kingům multiverse nebo samotné Mistrovo cameo, což byl jeden obrovskej easter egg sám o sobě. V závěru pro mě osobně, jakožto fanouška knihy a prvního dílu filmu, tedy poměrně zklamání, nicméně i přes to je to film, který bych rád znovu viděl - trochu prostříhaný, přestříhaný s novými scénami objasňujícími více mytologii příběhu a psychologii postav, spojený s prvním dílem a samozřejmě onou slavnou dekadentní scénou, která je ale právě jedna z těch nejdůležitějších, která dělá knihu tím, čím je a tím, čím druhý díl filmu bohužel není. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na druhé části To je špatné vlastně to, že režisér ji chce natočit stejně jako první díl. Jenže dospělí v podobném světě nedokáží fungovat tak dobře, jako děti. Pro ty je ten svět prostě určen. To mystično a fantastično čerpá tu atmosféru právě z toho, že jako děti jsme ten svět vnímali stejně. A právě proto se první díl To nebo třeba Stranger Things tak podařili a jsou tak oblíbené. Takhle nemám těm šílenostem na plátně vůbec důvod věřit. Naopak si myslím, že se scénárista zhulil a psal, co ho prostě napadlo. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (52)

  • Severoamerické tržby byly 211,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 473,1 mil. (NIRO)
  • Film se natáčel pod názvem „Largo“. (Nach)
  • Herec Bill Hader (Richie Tozier) prozradil, že pro něj bylo těžké hrát vystrašeného a během takových scén se spíše smál. (vyfuk)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

HORROR NIGHT v multikině Premiere Cinemas

HORROR NIGHT v multikině Premiere Cinemas

29.08.2019

Již ve středu 4. září 2019 multiplexy Premiere Cinemas Praha a Olomouc předvedou zbrusu nový koncept akcí PREMIERE HORROR NIGHT s předpremiérou hororu To Kapitola 2. PREMIERE HORROR NIGHT je filmový… (více)

Reklama

Reklama