Reklama

Reklama

To Kapitola 2

  • USA It: Chapter Two (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V pokračování nejúspěšnějšího hororu všech dob, se do města Derry vrací zlo a členové Klubu smolařů spojují své síly na místě, kde to všechno začalo. Uběhlo dvacet sedm let. Nyní již dospělí přátelé se dávno rozešli a žijí vlastní životy. Mike, jediný, který zůstal v jejich rodném městě, ale svolává ostatní členy klubu domů. Přestože jsou poznamenaní hrůznými zážitky z minulosti, musí každý z nich překonat svůj nejniternější strach… a čelit klaunovi, který je nyní mnohem nebezpečnější než kdy jindy. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (713)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mechanická adaptácia najslabších častí z i tak mizernej knihy. Kým jednotka fungovala, lebo dokázala sekať v predlohe a to aj v jej kľúčových momentoch, dvojka úmorne inscenuje všetky tragicky debilné scény z knihy (už úvod s telefonovaním je strašný bolehlav). Kým Fukunaga dal do scenáru jednotky kus svojho detstva a vypiloval ho takmer do dokonalosti, duo Dauberman/Muschietti otrocky dramatizujú predlohu a nerozmýšľajú nad tým, ako to bude fungovať na plátne. Celé to šuští papierom, pátosu a literárnych monológov (napr. všetko to lyrické zabúdanie a rozpamätúvanie sa) tu je na rozdávanie a postavy sa nesprávajú ako ľudia ale ako bábky. "Scenárista" jednoducho zahlási, že teraz sa prechádzajte po meste a oni sa začnú prechádzať a každý zažije nejakú triviálnu nočnú moru. Postavy sa tak nesprávajú ako dospelí ľudia, ale podobne ako v knihe sú to prerastené deti mixnuté s nástrojmi rozprávača. A všetka tá hororová akcia pôsobí ako z videohry. Nakoniec najlepšie scény sú scény s deťmi z jednotky, lebo tí jediní sú vo svojich rolách uveriteľní (azda s výnimkou Jessicy Chastain), lebo zvyšok ansámblu je na hrane paródie a infantility. Koktajúcich McAvoyov mám dosť na tri životy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Obrazotvorná klauniáda na druhou. Andy Muschietti se úctyhodně vyrovnal s rozsáhlou předlohou hororového génia a celé pokračování získalo patinu kvalitně znepokojivého díla. Koho film nepřesvědčil, ať obrací knižní listy do úmoru, kdo si potrpí na komplexní obrazotvornou fazonu režiséra, má jedinečnou možnost bezmála tři hodiny spoléhat se na svoje smysly a valit bulvy na valící se příval vizuálních kejklí a velkolepých scén. Konečně dostala Kingova adaptace patřičný rozpočet, tudíž může být proslulý spisovatel spokojen, že jeho děs i běs nesmrdí dolarem, jak tomu bývá v drtivé většině jeho děl převedených na filmový pás, nevyjímaje i ultralevný tv odpad To z roku 1990. Dospělá parta Klubu smolařů je naprosto unikátní a všichni hrají dokonale, načež se nezapomíná i na potřebnou interakci s jejich někdejšími dětskými verzemi. Oslabeni o Stanleyho, který volil dobrovolný odchod ze scény, se v dobré náladě vracejí do zapadákova Derry po 27 letech a Pennywise jim příslušně pěkně zatápí. Jessica Chastain a James McAvoy coby hlavní hvězdné posily, obrýlený Billl Hader obstarává vtipné sekvence, z tlouštíka Bena je náhle katalogový krasoň Jay Ryan, který se ze seriálových vod solidně uvedl i na filmovém poli, partu dohromady svolal Isaiah Mustafa a James Ransone nám příjemně dotváří kompletní partu. A všichni čelí Billovi Skarsgardovi, který volí četné permutace a zlověstné variace, smířen s tím, že ho bude na scéně méně. Ovšem zpoza závětří se k vražednému běsnění dostane i záporná figurka Henry Bowers, který záhy opouští brány psychiatrické kliniky po svých, sanitního vozu netřeba. V zásadě mně nijak nevadí filmy, co mají ke třem hodinám. Konkrétně tenhle dlouhý opus mně uběhl dost rychle. Měl dynamiku, nešetřilo se na hrůzných výjevech, CGI šílenostech, ač film nedisponuje ratingem R, má poměrně velké množství nepříjemných i halucinogenních scén a kvalitní technické zázemí přispívá k nevšednímu hororovému rauši. Režisér Andy Muschietti a spol. se vybičoval k pěknému výkonu. 10/10 ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stephen Edwin King je geniálny spriadač príbehov s bezbrehou fantáziou. Vlastním kompletnú kolekciu jeho kníh. Mnohé z nich som prečítal viackrát. Som vášnivým čitateľom diel tohto amerického spisovateľa. Pred rokmi som si povedal, že nebudem pozerať filmové adaptácie jeho literárnych predlôh, aby som si tak neskazil jedinečný zážitok pri čítaní jeho kníh. Včera som však toto svoje predsavzatie po dlhom čase porušil. Pozrel som si snímok "To" (It), ktorý v roku 2017 natočil režisér Andy Muschietti. Bola to v podstate len prvá časť tohto rozsiahleho príbehu z Derry. Dal som tomu štyri hviezdičky. Takže som bol prirodzene zvedavý ako to pán Muschietti dotiahne do konca. Pustil som si teda aj titul "To: Kapitola 2" (It: Chapter Two) z roku 2019, ktorý je priamym pokračovaním tohto kultového Kingovho románu. Trocha som zostal prekvapený z nízkych hodnotení a negatívnych komentárov, ktoré sa tu objavili. Mne sa to zdalo v rámci možností zvládnuté celkom dobre. Ja tomu dám štyri hviezdičky, ale zároveň aj dodám, že TO sa nedá zachytiť vo filmovej podobe. TO si treba prečítať. **** ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak stejný tým může vytvořit dva kvalitativně dost odlišné filmy. Problémem druhé kapitoly je hlavně scenář. Ten nenabízí nic nového nebo originálního. V podstatě jde o to, že se dospělí hrdinové vrací na místo činu, stejně jako v prvním díle je Pennywise separátně postraší a oni ho pak porazí. Jenže hrdinové nám mezitím dospěli, takže už nestačí je strašit leprou, bubákem nebo krví. Dospělí se bojí víc jiných věcí, řekněme třeba životního selhání, samoty apod. Jedině u Richieho je něco podobného naznačené. I proto tu překvapivě hodně znovu vidíme hrdiny v dětské podobě, aby lekačky (kterých je zbytečně moc) byly efektnější. To je ale na úkor dospělých verzí, které - navzdory přehnané stopáži - nejsou dostatečně rozvinuté. No a To jako takové má v knize docela epický původ, jakési bájné zlo, které na sebe bere podobu démonického klauna a jiných roztomilostí. Hrdinové ho porazí jinak než v tomhle filmu a mnohem zajímavěji. Tady je to dost klasiký horor, který ani není moc originální. Přes kritiku je ale film stále zábavný a některé momenty jsem si užila. Mohlo ale vzniknout něco mnohem epičtějšího a dramatičtějšího. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Znáte To. Jdete do kina na váš druhý nejočekávanější film roku a dostanete přesně To, co jste si tak přáli. První část "kino IT" marathonu byla totiž opravdu skvělá a nikdo ji za ty dva roky nepokazil! "Chacha!" No... Po této krátké pozitivní pasáži končí všechna sranda... Tvůrcům se sice povedlo najít herce pro jejich dětské protějšky takřka dokonale, ale co z Toho, když je celý film jednou velkou slátaninou, která postrádá tempo a nějakou tu děsivost (atmosféra byla fajn namátkou aspoň u zrcadlového labyrintu, pod tribunou nebo u prvního skonu Loserů). Celkově tady udělali tvůrci minimálně dva kroky zpátky a pohřbili jednu z mých nejoblíbenějších adaptací Kinga (pohled člověka, který Stephena pro jeho děsivost spíše nečte - nesrovnávám tedy s předlohou, ale s kvalitami filmů). Ale abych jen nekritizoval. Musím vyzvednout alespoň povedeného Richieho (Bill Hader) a celkem smysluplnou romanci mezi Benem a Beverly. Jak Jessicu Chastain moc nemusím, tady jsem si ji vyloženě užil. Nic To ale nemění na faktu, že ve srovnání s jedničkou, kterou jsem viděl 15 minut předem je Chapter Two fatálním selháním, pro které nemám pochopení. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (52)

  • Představitel malého Bena (Brandon Crane) z televizní verze To (1990) hraje v nové verzi stojícího muže ve scéně pracovního jednání, kdy se poprvé setkáváme s dospělým Benem (Jay Ryan), který s touto pracovní skupinou komunikuje. (bk81)
  • Ve scéně, která se odehrává ve školní třídě, je krátký záběr na vycpanou želvu. To je odkaz na postavu vesmírné želvy z knižní předlohy. (Mr.Popcorn)
  • Natáčelo se od 19. června do 30. října 2018 v Kanadě (Ontario). (Varan)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

HORROR NIGHT v multikině Premiere Cinemas

HORROR NIGHT v multikině Premiere Cinemas

29.08.2019

Již ve středu 4. září 2019 multiplexy Premiere Cinemas Praha a Olomouc předvedou zbrusu nový koncept akcí PREMIERE HORROR NIGHT s předpremiérou hororu To Kapitola 2. PREMIERE HORROR NIGHT je filmový… (více)

Reklama

Reklama