Reklama

Reklama

Půjčovna masa

(seriál)
  • USA Altered Carbon
Trailer 2
USA, (2018–2020), 15 h 36 min (Minutáž: 43–67 min)

Tvůrci:

Laeta Kalogridis

Předloha:

Richard Morgan (kniha)

Hrají:

Martha Higareda, Joel Kinnaman, James Purefoy, Stephanie Cleough, Ato Essandoh, Byron Mann, Andre Tricoteux, Matt Frewer, Renée Elise Goldsberry (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Po 250 letech strávených v hibernaci je oživený vězeň, který si může vydobýt svobodu jediným způsobem: musí zjistit, kdo je vrah. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (244)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Blade Runner pro lidi, co milují cyberpunk, ale Blade Runner jim přišel pomalý. Je to kompilát všeho dobrého, co cyberpunk nabízí, řádově chytřejší než lobotomistický remake Ghost in the Shell a vizuálně mnohem zajímavější než Bright. Svět seriálu v první chvíli působí přeplácaně a nesmyslně, ale čím déle v něm jste, tím víc je vidět, že všechno souvisí se vším a hraje to dohromady (modří vědí, ale: návštěva babičky od Ortegové, wow!). Seriál se postupně zlepšuje, poslední dva díly mi připady stejně super jako většina a moc nechápu rozladění jiných recenzentů. Příběh je super, twisty na konci tak akorát chytré a ne moc přepálené, všechno se smysluplně uzavře a zanechá to pocit: "Wow, to bylo super!" a připitomělý úsměv na tváři. Aktualizuju TOP 10 seriálů a dávám tomu 9 Williamů Gibsonů z 10. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál, který rozhodně diváka nešetří. Očekává určitou spolupráci a pokud jste nedávali pozor, budete se aspoň na chvíli ztrácet. Děj často skáče do minulosti a občas by si člověk přál trochu přímočařejší způsob vyprávění. A některým událostem se ideálně mohl věnovat pilotní film. Altered Carbon se odehrává v zajímavé, temné, ale ne beznadějné budoucnosti a atmosféra by se dala shrnout jako film noir sci-fi. Celkově musím říct, že na dané téma s danými postavami bych si klidně dovedla představit filmovou sérii. Rozhodně se mi ale seriál líbil víc než tématicky obdobný, ale protilidsky naladěný Westworld. ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Zcela barbarsky se přiznám, že s knižní předlohou jsem se potkal tak maximálně na polici v knihkupectví. Nemůžu tak srovnat její kvalitu a její adaptace po příběhový stránce. Nicméně musím zcela narovinu říct, že žádnej Westworld to není - příběhová linka je prostá, jednoduchá, vůbec ne zamotaná, jak z některých komentářů zní. Má ale zajímavý psychologický a filozofický přesahy a kombinuje v sobě klasickou brakovost cyberpunku s postmodernou. Režijně je to místama slabší, celkově ale dobře udělaný. Vizuál nemá kromě pár laciných momentů chybek, odkazuje na krásný začátky sci-fi jak v beletrii, tak ve filmu. Čerpá ze špinavýho podhoubí Blade Runneru, kvete v nekompromisně prosvětlený vejšky moderny - jakej to kontrast, když člověk zhruba ve třetině seriálu dojde k závěru, že ta pravá špína je opravdu tam nahoře v prosvětlenejch životech nesmrtelných, zatímco krása života je tam dole, ve špinavých koutech, kde se za pár kreditů svlíkají děvky, chlastá se lacinej alkohol a všude stříká krev. Z vyprávěčskýho hlediska mně osobně přijde, že celá ta Takova minulost měla zůstat bez výjimky nevysvětlena, protože tajemno je pro diváka mnohem přitažlivější než vysvětlování. Kolem a kolem je ale Altered Carbon nádhernej seriál, nekompromisní, krvavej, plnej cigaretovýho dýmu a nekorektních slov, vyžilejch flunder, manipulativních sviní a prvoplánový nahoty. Herecky v podání přinejmenším Kinnamana skvělý, v podání Higaredy aspoň neskutečně sexy. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

"Technologie se vyvíjejí. Lidé ne." Za mě rozporuplně mezi 3 a 4* - na jedný straně úchvatnej vizuál, obdivuhodná spousta nápadů a filozofickejch nástřelů, na druhý straně sposuta samoúčelnejch věcí jen na efekt (násilí, nahota /s wtf efektem předevšim ta mužská/, navzdory špíně všude kolem jsou všichni podezřele čisťounký a krásný /předevšim všechny ženský postavy/, velký a "hustý" jsou i chování a gesta zúčastněnejch atd. atd.). Celkově je to nejvíc ze všeho taková cyberpunková detektivka, ty až bladerunnerovský myšlenkový přesahy mi to ale (jak o tom pěkne píše třeba i Wysch) přece jenom ženou pocitově o něco vejš - scénář leccos asi čerpá z předlohy, kterou jsem nečet, ale on obecně svět, ve kterym se stávaj relativní ty dvě pro lidi nejzásadnější a nejfatálnější veličiny (totiž smrt a čas), nabízí spoustu prostoru pro fantazii; a přestože Carbon zůstává předevšim u tý detektivky (narozdíl právě od třeba zmiňovanejch Blade Runnerů), nevyužitý to neni a spousta nápadů je tam aspoň náznakem naťuknutá hezky. Co totiž z civilizace zůstane, pokud ti bohatí budou mít možnost si život (téměř) neomezeně prodlužovat? Když čas přestane hrát roli, protože se zničením těla si prostě pořídim nový (pokud na to mám)? A co s etikou - má na to mít právo každej? Pokud jo, tak jak a kdy? Jinak závěrečnej souboj mezi Takem (POZOR, TROLEJ) a ségrou se mi vysloveně líbil i technicky, což si ani nepamatuju, kdy jsem si tohle u čeho naposledy řek; a to pohádkový rozřešení detektivní linky bylo celkem hezky vyvážený zakončenim Takovy linie - že tu svou Tak prostě půjde tam někam hledat, protože času má ve virtuálu dost a jednou jí prostě najde, to se mi líbilo. A ještě poslední věc - herecký obsazení mi sedlo (Kinaman, Kristin Lehman, ségra - Lachman, ale i Bancroft - Purefoy) lomeno mi nevadilo (zbytek), kdo mi ale tim svym neustálym přepíčenym důležitym poloúsměvem (já vim, některý lidi se tak prostě tvářej) pil krev od prvních záběrů, to byla Higareda (jakkoli neřikám, že jinak se na ní nekouká hezky). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Holy shit, dream come true. Dřív jsem mohl jen snít o tom že jednou snad budou vznikat seriály či filmy jako toto. Esence syrového cyberpunku která perfektně brousí na hraně mezi vážnými a emocionálně drtivými tématy, s vymazlenou brakovostí, kde akce a příběhově opodstatněná explicitnost překonávají vše, co bylo doteď v Áčkových seriálech kdy k vidění. Přitom příběh je i na poměry žánru dost originální, a jediné co se dá považovat za jeho chybu je rychlost, s jakou je odvyprávěn - něco tak komplexního a v tak bohatém světě (ala Blade Runner pohledem nihilisty) si zasloužilo ne pouhých deset dílů, ale nejméně dvacet. Podruhé si to dám hned, a k tomu jsem ještě nikdy u žádného seriálu nutkání neměl. 10/10 ///// Druhá řada je satanužel jen hloupý, laciný a zbytečný dovětek, který si nezachoval skoro nic z toho co bylo na první řadě výjimečné, brutálně všemu otupil hrany, a jen dotahuje do konce jednu z jejích vedlejších příběhových linek. Tu nejméně zajímavou, vše podstatné bylo dořešeno už dřív. Pro genialitu série první ji ale budu v celkovém hodnocení ignorovat, prostě druhá řada se nestala. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • V seriálu je lidská rasa sjednocena pod tzv. Hvězdný Protektorát Spojených Národů, který utvořil ze všech lidských kolonií ve vesmíru jednotnou říši (republiku). (Tomas_TM)
  • Joel Kinnaman, představitel hlavního hrdiny Takeshiho Kovacse, musel strávit každé ráno 90 minut v maskérně, aby maskéři zakryli jeho tetování na těle. (Tomas_TM)
  • Každá epizoda 1. série je pojmenována podle jednoho z klasických filmů ze žánru Film Noir, což byl žánr populární v letech 1941–1950. (Tomas_TM)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

30.07.2018

V čerstvě oznámené druhé řadě kyberpunkové sci-fi Altered Carbon od Netflixu se v hlavní roli vojáka Takeshiho Kovacse nově objeví herec Anthony Mackie (Captain America: Občanská válka, Detroit). Ten… (více)

Netflix a hvězda bojových umění

Netflix a hvězda bojových umění

01.07.2018

Netflix si objednal akční sci-fi seriál Wu Assassins s hvězdou bojové série Zátah Iko Uwaisem. Scénář k novince napíše John Wirth (Terminátor: Příběh Sáry Connorové, Falling Skies), o režii první… (více)

Barbar Conan míří do televize

Barbar Conan míří do televize

06.02.2018

Amazon dal před pár měsíci najevo, že si hodlá sehnat vlastní Hru o trůny. Krokem číslo jedna byl nákup televizních práv na Pána prstenů, z čehož se má ukuchtit prequel slavné filmové trilogie. Krok… (více)

Reklama

Reklama