Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Dělníci bulváru (S02E01)

(epizoda)
  • angličtina Tabloid Workers (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Víta Klusáka Dělníci bulváru proniká do světa českých celebrit a novinářů. Při práci sleduje především žurnalisty, kteří tyto celebrity vyrábějí i nesnášejí současně. Výsledkem je filmová reflexe, která záměrně není plakátovým odsudkem mediálního světa pomluv, intrik, nevěr a nemocí slavných, ale pozorovatelskou sondou tragikomického fenoménu, který jako jeden z posledních veřejně sdílených zájmů propojuje českou společnost napříč. „Píšu jen to, co moje čtenáře zajímá. A lidi chtěj jen to, co je zabalený mezi kozy a fotbal. Jsem dělník bulváru a jsem jeden z nejlepších," říká Pavel Novotný, šéfredaktor druhého nejčtenějšího bulvárního serveru v Čechách a jeden z protagonistů Klusákova dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (301)

F.man 

všechny recenze uživatele

Jakože asi bulvární dokument u bulváru. Klusák, i když se tváří jako totální alternativec a haf haf whistleblower upozurňující na omezené české párkařství, dělá filmečky nakonec právě pro ty popaře, proti kterým se tak aktivně vymezuje. Jasně, u suprmárketu to byla prdel. Koukat jak babička letí pro telku za pětikilo je prostě guilty pleasure jako kráva i dnes. Ale zírat hodinu na obhajujícícho se a zároveň exhibujícího Novotného, to už pane režisére zase takový úlet není. Kdyby ho tam nechtěla vykouřit ta bloncka, asi tomu dám ještě o hvězdu méně. Takhle jakože super, udělali jste si krásný promo kuci, extra.cz pozbíralo lajky a odkazy, z Novotného se stal hrdina a Klusák snad příště šáhne konečně po něčem hlubším. Nejsvobodnější médium v zemi! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Znechutilo mě, jak si Pavel Novotný se svojí průrazností buldozeru a jemným taktem vepře dokázal urvat pro sebe celý dokument. Režisér neměl sílu mu oponovat a natočil jeho narcistní výpověď bez nějakých větších výhrad. Zajímavý vhled do fungování vymyšleného bulvárního hnusohledu, který snad aspoň přemýšlivější diváky přesvědčí, že číst tyhle blitky a věřit jim, je stejné, jako olizovat pisoáry na Hlavním nádraží. Nebudu Novotnému upírat inteligenci, tah na branku a přesné zacílení. Jako osoba s cirkusáckým vkusem, přízemním rozhledem a totálně ujetá na nepravdivém přesvědčení o vlastní důležitosti to vše dává do služeb lži, pitvornosti a trapnosti. On je fakt člověk, před kterým si uplivnout, by byla škoda slin. Prd, i kdyby se tvářil jak chce sofistikovaně, bude vždycky jen smrdět. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to sice jenom výsek, malý výsek, ale i tak má nepopiratelnou hodnotu, alespoň tedy pro mne, člověka, který bulvár nesleduje a takřka nic o něm neví, pominu-li tedy obecné mechanismy fungování. Portrét Pavla Novotného (a o ten se jedná v tomto dokumentu především) má až bulvární charakter, dotyčný si Víta Klusáka a jeho štáb pustí až do obýváku a nechává se (evidentně záměrně a komponovaně) natáčet ve spodním prádle ve velmi nelichotivé poloze a při velmi intimním rozhovoru se svou manželkou. Pominu-li estetický odsudek, zbude ve mně při sledování promluv a sebereflexí těch lidí prázdno - je horší tenhle amorální cynik, který má pocit, že je inteligentní, protože je schopen bez studu psát o těch nejpokleslejších věcech útočících na první signální, nebo jeho manželka, která si takovéhle monstrum dobrovolně vzala a má s ním i dítě a je si moc dobře vědoma, z čeho jeho peníze pocházejí? Bulvární ,,žurnalisté" zde vyobrazení jsou souborem fyzicky velmi neatraktivních lidí pachtících se po světě krásných a úspěšných, nevím, jestli je to jen náhoda (vzniklá dokumentárním iniciováním tohoto ,,výseku reality"), nebo nějaké obecnější pravidlo, každopádně to působí dost paradoxně. Každopádně Klusákovi se podařilo dostat před kameru hned čtyři zásadnější protagonisty - mimo již zmíněného Novotného ještě majitele serveru extra.cz mluvícího o Noamu Chomskym a potřebě další revoluce, u člověka neštítícího se vydělávat peníze takovýmto způsobem vyhraněně levicová ideologie celkem překvapí, dále pak zřejmě doyena bulvární branže, který byl v dokumentu zneidentifikován rudou hvězdou a hovořícího bez obalu o ,,nesnesitelné lehkosti žití" v této branži v Česku, a neposledně nebývale cynickou, vyhořelou a zahořklou Novotného kolegyni s profesní zkušeností ze sex-shopu (ty interpunkční záběry s vibrátory se přímo nabízely), která ráda natáčí a fotí celebrity, nerada ale, když někdo natáčí ji...Suma sumárum lidský odpad, který dobře dokumentuje Achillovu patu současné doby a kapitalismu obecně - pro peníze, moc a ,,easy life" je ochotna udělat dost velká skupina lidí prakticky cokoliv... ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Cením odvahu jít do tohohle tématu a věřejně ho takhle publikovat. Jenže za těch 56 minut se vlastně nic moc nedozvíme. Místo toho máme možnost několikrát vidět obtloustlého Novotného ve spoďárech, který by měl řešit tu jeho breptavost, protože mu nejde velice často vůbec rozumět! Na druhou stranu je jasně řečeno, jak jsou čtenáři bulváru ztracení a zaslepeni s nemožností vnímat dané téma i z jiného úhlu a jaký jsou některé "celebrity" povrchní odpad společnosti. Ve své podstatě mě to bavilo, ale obsahová hodnota mohla být řádově výš. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nápad a odvaha jít do takového tématu je chvályhodná, že dokument vlastně ve finále nic neřekne, zamrzí. Klusák se snažil, Novotný je chytrý, Štiplová mimo a zbytek branže až příliš mlčenlivý. Plusové body sbírá dokument tím, že se k němu vyjádřil pravděpodobně každý, kdo se na sociálních sítích pohybuje, a v mnohém ukazuje, jak lidi (ne)umí vnímat věci z více perspektiv, či alespoň trošku většího odstupu. Takže vlastně dobrý. 3 a ½. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Díky reakci svého okolí se rozhodla Kateřina Kristelová na sociální síti Facebook komentovat scénu s Pavlem Novotným. Zkráceně se vyjádřila v tom smyslu, že o kameře samozřejmě dobře věděla, k odvysílání svých záběrů dala svolení a že šlo jenom o hru, která jí živí, ale není ji možné brát vážně. (Olík)

Reklama

Reklama