Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Český Alláh (S04E01)

(epizoda)
  • angličtina Czech Allah (festivalový název)
Česko, 2016, 1 h 22 min

Režie:

Zuzana Piussi

Scénář:

Zuzana Piussi

Kamera:

Zuzana Piussi

Hudba:

Vít Janeček

Hrají:

Miloš Zeman (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární sonda do názorů a postojů českých občanů k problémům spojených s aktuální imigrační vlnou... Celovečerní dokument Zuzany Piussi Český Alláh je tragikomickým časosběrným filmem, který v perspektivě dvou let sleduje reakce české společnosti na příchod uprchlíků před válečnými konflikty do Evropy a související mediální tematizaci Islámu jako vážného ohrožení našeho života. Postavami filmu jsou lidé, kteří k těmto tématům nedokázali zůstat lhostejní a každý se z hlubiny své pravdy snaží o její společenské uplatnění a naplnění. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk neví, která parta slibuje potenciálně horší budoucnost: skupina nepokorných kverulujících migrantů s totálně jiným přistupem k životu nebo hrůzostrašná skvadra zoufalců, opojených vlastní výjiměčností a důležitostí. Jestli bude Merkelová s Junckerem při síle ještě nějaký čas, tak, se obávám, obě zmíněná křídla budou sílit až do dimenzí, ze kterých může jit strach. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zuzaně Piussi se podařilo ukázat magory na obou stranách. Snad je to dobře, škoda jen, že ty stovky dobrovolníků tady musíme reprezentovat zrovna Eva Z., mě by totiž zajímaly i názory jiného dobrovolníka (druhá dáma dostala málo prostoru). Ale asi je to tak fér, kdyby Piussi vybrala někoho, kdo si přes dobrovolnictví očividně neřeší svoje vlastní problémy (Eva Z.), byl by to pak dokument příliš neobjektivní. Nevýhodou toho, že se režisérka zaměřila na magory, je fakt, že dokument jako kdyby nám říkal: Tak se na věci veřejné a dobrovolnictví raději vykašlete, přece nechcete patřit ani k jednomu táboru bláznů? A radši ani nedomýšlet, jaké další předsudky si český občan vytvoří, pokud bude brát partnera Evy Z. jako reprezentativní vzorek všech muslimů. Natočit nějakého syrského doktora, jak léčí v ČR nemocné, by ale nebylo tak skandální. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akoby v jednej malej Českej republike existovali dva svety. Svet dobrovoľníkov a svet odporcov imigrácie, a medzi nimi prebiehal neustály súboj názorov. Pritom tu nemáme ani len slabý odvar toho, čo je v Nemecku, Rakúsku alebo Švédsku. Dokument zobrazuje jedných aj druhých bez prikrášľovania, najväčšiu silu mala jednoznačne výpoveď mladého Sýrčana na posteli. Ten za dve minúty stihol povedať všetko, s čím oni prichádzajú do Európy, a neznie to pre nás ružovo. Dokonca aj slniečkári pochopili, že islámske náboženstvo to nemyslí so ženami dobre. Z nášho pohľadu. Z toho ich je všetko v poriadku, aj z pohľadu v Česku dlhodobo udomácneneho moslima z Kaukazu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

70%. Pomáhání je mému srdci bližší, než bezbřehé strašení vším a ze všeho, proto se zdráhám nazvat aktivisty fanatiky, ale je škoda, že režisérka zvolila "jen" metodu pozorovací, škoda, zajímal mě víc proces odmilování Češky a muslima. Každý si ale může udělat svůj obrázek sám, pro mě je například naprosto nepochopitelné, vystavět, jako Konvičkovci, veškerou svou aktivitu (je jedno, zda společenskou, kulturní, či politickou) pouze a pouze na strachu. Ale - zase to ale, je zajímavé sledovat, do jakých tristních hodnot hodnot se naše společnost za těch pár let dostala. Zrovna dnes pár fašounů přepadlo v pražské tramvaji černocha. Proč asi? ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Panoptikum zástupcov dvoch strán názorového sporu o prístup k islamským utečencom. Teda téme, ktorá české luhy a háje reálne doteraz 2020 trápi ozaj len marginálne. Asi taký je aj reálny politický dosah týchto skrachovancov. Na jednej strane jednoduchšie pôsobiaci politici a aktivisti, ktorí sú proti všetkému. Ponúkajú len rôzne odstupňovaný strach, hnev a nenávisť. Nič viac. Žiadne riešenia hospodárske ani umelecké. Nič, len primitívne pudy, prednášane tak kultivované, akými sú kultivovaní ich nositelia a do značnej miery nositeľky. Je medzi nimi obézna poltička, vyzerajúca ako prerastený brav. Táto tučibomba sa chváli, že je fotogenická jag hovado a ako jedinú ju kamera zoštíhľuje (ak je to pravda,v skutočnosti musí vážiť okolo 200 kg). Ďalším protiislamistom je psychopaticky pôsobiaca Kanvička. Inou bojovníčkou proti Talibom je nahnevaná matka a inými zase súbor od seba neodlíšiteľných poskokov a pucflekov. Tuším sa tam mihol na demonštrácii aj nácek Vandas, družiaci sa politicky, aj latentne homosexuálne s našim slovenským apologétom klérofašizmu - Mariánom Kotlebom. Na druhej strane stojí skupinka dobrovoľníkov, pomáhajúcim utečencom bez rozdielu vyznania a teda aj islamským. Nakoľko robia niečo pozitívne (pomáhajú s donáškami potravín, šatstva, s prevozom za hranice, ľudským kontaktom) - je samozrejme ich činnosť oveľa chvályhodnejšia, než skupinky nadávajúch frustrovancov a skrachovancov. To je ale asi tak jediné pozitívne, čo sa o týchto naivných idealistoch dá povedať. V skratke - kľudne zanedbávajú rodinu, aj partnersko, manželské vzťahy, len aby poskytli lásku a chlieb kdejakému Mohamedovi. Celkovo: pekný český bizár. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama