Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Mrázovi se chystají do lázní a jejich syn Petr na prázdniny k babičce a dědovi na venkov. Do zmatku a všeobecného shonu přijde matčina kamarádka Alice, která odjíždí k moři a chtěla by, aby se jí Petr postaral o psa Bleka. Přes matčin nesouhlas a potíže s autem nakonec přece jen odjíždí chlapec se psem. Radost z jejich příjezdu má především svérázný děda, který potřebuje spojence proti babičce, jež nemá pochopení pro jeho furiantské kousky. Například právě prodala jeho pušku hamižnému Plavcovi. Ten se s ní pokusí zastřelit Bleka, který uteče při procházce, ale děda Petra uklidní, protože z pušky upiloval mušku. Tím však jeho problémy teprve začínají. A nejen se psem, ale také s partou místních dětí. Jejich vůdce Jarda ho vyprovokuje, aby je svezl otcovým autem, což skončí katastrofou. Potom kluci navedou Petra, aby řekl jednomu z řidičů svážejících z polí obilí, že se mu sype zrní. Petr netuší, že jde o místního rváče a výtržníka. Muž, který byl kdysi nápadníkem jeho mámy, mu ale nakonec poděkuje, čímž naštve Jardu, který ze msty pustí Bleka z vodítka. (TV Nova)

(více)

Recenze (189)

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me nejlepsi film s Tomasem Holym. Vzdy ho rad vidim a vzdy se uprimne smeji, humorem nasaty film pro celou rodinu. Vynikajici herecke vykony, at uz deti v cele s Holym nebo krasne ztvarnene dvojice Vavra x Tichankova, Navratil x Konvalinkova, Hrzan x Maciuchova ( tu vnimam jako nejhezci ceskoslovenskou herecku, spolu s Mandlovou ). Kratina v roli Drtikola taky uzasny. Trosku mi jen vadil ten pes, asi spatna rasa:-)! ()

fw.nina 

všechny recenze uživatele

Veselá letná komédia s nezabudnuteľným Tomášom Holým v hlavnej úlohe. Film je bohatý na vtipné hlášky a úsmevné momenty- od príchodu z autoumyvárne u Šváry až po nevydarený počin s vedrom v podaní Oldřicha Navrátila . Jedno mi ale nejde do hlavy. Čím očaril "nějaký Mráz z Prahy" Haničku Maciuchovú natoľko, že mu dala prednosť pred Drtikolom? ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, jako by v "Prázdninách" už Tomáš Holý začal ztrácet tu svou dětskou nonšalanci a mnoho replik tlačil výrazně na sílu. To ale nic nemění na skutečnosti, že jsem tenhle kousek jako dítě zbožňoval. Dokonce to mohl být úplně první film, na kterém jsem byl v kině. Přišel mi jako nevtipnější věc všech dob a každá televizní repríza byla skoro posvátnou záležitostí. Čili myslím, že cílovou skupinu v daném prostroru a čase tohle dílko zasáhlo perfektně. Nedokážu ale posoudit, jestli by film oslovil i dnešní Fortnajtovou generaci ukňučenejch srábků, kteří by ani kýbl vody v zubech neusnesli... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Prázdniny pro psa dokazují neměnnou účinnost jednoduchého klaunského humoru s kopanci. Hlavním protagonistou není žádný herec, nýbrž neustálá destrukce. Co z toho, že má film slušné herecké obsazení, když nikdo nedostane potřebný prostor? Své drobné výchovné lekce nezdobí a bez fantazie jde přímo k jádru věci. Suchopárně, někdy obhrouble a častokrát nepřirozeně a odpudivě. Vládcem všehomíru je pohroma. Destrukce je všude, kam až oko dohlédne a sotva jedna vlna končí, další již začíná nabírat dech a rozvíjet se. Přídomek ztřeštěný, či bláznivý je pouze marnou snahou o vylepšení celkového obrazu. Režisérská nešikovnost, nezkušenost a bezradnost orámovaly nepřehlédnutelně celý rodinný film a v té změti se ztrácí i Holého jasná hvězda. Inu, co naplat, když se to líbí? Hlavní postavou prázdninového příběhu je malý Petr Mráz (příjemný Tomáš Holý). Mísí se v něm nesmělost se zvídavostí a klukovskou rivalitou. Dějové i myšlenkové pochody jsou nevyrovnané, ale to se, bohužel, týká všech bez výjimky. I ty neustálé ztráty psa nenaznačují mnoho tvůrčího důvtipu. Výraznější stopu zanechávají prarodiče Petra a dětinsky roztržitý dědeček Sláma (zajímavý Bohumil Vávra) se zásadově přísnou babičkou Slámovou (příjemná Věra Tichánková) jsou ve stálém názorovém střetu. Důstojnější roli mají rodiče, ale tatínek Milan (zajímavý Jiří Hrzán) s maminkou Jaruškou (dobrá Hana Maciuchová) nemají mnoho šancí na pozdvihnutí celkové úrovně. Karikatura místního padoucha, kterým je nenasytný a všehoschopný lakomec Pepa Plavec (velmi zajímavý Oldřich Navrátil) dokáže závan lehkého pobavení přinést. Notně k tomu přispívá Pepova naivní a hloupoučká žena Máňa (pozoruhodná Naďa Konvalinková). Z dětských rolí nejvíce zaujme škádlivý a panovačný vůdce dětské party Jarda (Pavel Stránský) a malá Milena (zajímavá Monika Kvasničková) s viditelnou sympatií pro pražského klučinu. Z dalších rolí: rázný družstevní řidič Vrabec alias Drtikol (zajímavý Vladimír Kratina), další členové dětské party Zdeněk (Roman Šmalcl) a Jirka (Jakub Heglas), Jaruščina kamarádka s danajským darem Alice Jirsová (příjemná Jana Břežková), škodolibá sousedka Krásová (Helena Růžičková), uštěpačný Plavcův švagr Rosťa (Vlastimil Venclík), či jeho manželka (Jitka Molavcová). Jednoduchost s násilnou destrukcí boduje, ale mě to nestačí a neshledávám na tomto filmu mnoho pozitiv. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Rozverný film prodchnutý notnou dávkou humoru a skvělou atmosférou. Dalo by se říci, že prázdniny u dědečka a babičky nosí v sobě člověk celý život. Poněvadž ty nejobyčejnější věci jsou ve vzpomínkách pevně zafixovány, jako je čas jahod či vůně sena nebo žhnoucí slunce nad hlavou. Ostatně se domnívám, že i tento příběh je prostě paráda. To je vše. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Před natáčením se režisérka Jaroslava Vošmiková spřátelila s Tomášovou maminkou Marií. Do filmu ji dokonce přibrala jako choreografku, která se starala o všechny výstupy psa Altona. Také si zahrála roli mladší ze dvou zvědavých sousedek v okně. Toto přátelství pak trvalo celý život. (Skarface)
  • Odjezd auta na konci filmu byl natočen hned po obraze příjezdu k dědečkovi a babičce. Auto je stejné, vyleštěné a nemá pobořenou střechu od pádu holubníku. V následném záběru, kdy je na korbě náklaďáku, už je to správně. (prezdivaka)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama