Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky jsou poměrně zvláštní hodnocení. Dá se jimi vyjádřit široká škála vztahů, které lze k filmu zaujmout - jeho nezajímavost, podprůměrnost, menší prožitek ve srovnání s filmy tříhvězdičkovými. Dvouhvězdičkové hodnocení se také dá využít jako decentní ocenění něčeho, u čehož spatřujete nějaké kvality, ale z jistých důvodů vás daný film míjí. Arný Švarný nikdy nebyl můj oblíbený herec a kulturistika je něco mně na míle vzdáleného. Železného Schwarzeneggera jsem zhlédl pouze z povinnosti, nikterak zvlášť můj život neobohatil a víckrát jej nejspíš neuvidím, přestože nešlo o vyloženě nudnou záležitost. (677., 19. IX. 2011) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Do posilovny chodím, nějaké to železo taky občas zvednu, ale přesto nemám důvěru v naolejované týpky, kteří mají obvod bicepsu větší, než mám já obvod hrudníku. Respektuji je, to ano, ale co mi také jiného zbývá. Přiznám se, že dokument jako takový mne nijak zvlášť nebavil. Arnold se v něm ukázal jako pohodový Jidáš, který neváhá špatně poradit kamarádům, když z toho může mít výhodu. Sportovního ducha to zkrátka moc nemělo a celkově mi připadalo poměrně směšné celé to natřásání před publikem a napínání některých podivných svalíků, o jejichž existenci jsem dosud neměl tušení. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som naozaj rád, že po 20.rokoch čakania konečne vyšlo DVD s týmto výnimočným dokumentom, ktorý ponúka pohľad na kulturistiku, ale aj Arnolda, ako výnimočného človeka. To že ním naozaj je, hádam pochybuje málokto. Jeho cesta od kulturistiky, cez herectvo, až po politiku, je splnený americký sen. Nehanbím sa za to, že od mojich 13.rokoch bol mojím vzorom a obdivujem ho dodnes. V tom veku som sa dostal ku VHS kópii vo fanklube v Košiciach. Čo by som v tom čase bol dal za takéto DVD. .. Dnes už iba nostalgická spomienka na moje roky strávené v posilovni a zlatú éru akčných filmov, ktorým Arnold kraľoval. Dokoment dokonale odhaľuje Arnolda ako osobnosť, ako človeka cieľavedomého, chytrého, vtipného i podpichovačného, ktorý je po všetkých stránkach vždy o krok vpred pred svojimi súpermi. 100%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný dokument, který nás zavedl do světa kulturistiky a tak nějak povrchně nás seznámí s životem kulturistů dob minulých. Mnohem více nás seznámí spíše s životem největší legendy kulturistiky - Arnoldem Schwarzeneggerem. Docela mě zaujalo, jak se Arnold zvládl před každým důležitým vystoupením uklidnit a dokonale tak zužitkovat tvrdé hodiny v posilovně a litry potu, které ho obrovská dřina stála. Myslím si, že jeho výška mu trošku usnadnila vzestup vzhůru a mohl tak být ve své době prakticky nepřekonatelný. Nebyl jen tvrdý dříč a dobrý sportovec, ale byl i výborný psycholog, což je důležité minimálně stejně. Prostě se jedná o výborný dokument, který stojí za to doporučit dále, ale zase nebudeme přece přehánět. 3* jsou značka ideál. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes mi volala matka a i když je soutěž až zítra, řekl jsem jí, že jsem vyhrál. Ať nemá starosti. A taky, že vyhrál. Už zase. Neznám na světě jinou osobnost, která by měla takové sebevědomí, inteligenci a víru ve vlastní schopnosti, jako Arnold Schwarzenegger. Jedinečný dokument, který nám dovolí nahlédnout do zákulisí kulturistiky a soutěže Mr. Olympia 1975, kde se Arnie loučil se sportovní profesionální kariérou. A i když tady občas působí trošku nafoukaně, nelze o jeho úspěších ani na vteřinu pochybovat. P.S. Zajímavé jsou i bonusy na DVD, kde je například snímek (takový film o filmu), ve kterém se hlavní představitelé Pumping Irona po čtvrtstoletí opět sejdou. O Arnoldovi zde mluví v superlativech i známé osobnosti ze světa filmu, jako např. James Cameron, John McTiernan, Dwayne Johnson, John Milius, Clint Eastwood či Sylvester Stallone. Vynikající podívaná. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Arnold Schwarzenegger přiznal, že si některé historky vymyslel speciálně pro kamery, protože mu producenti řekli, že bez dramatických prvků by byl film nudný. Příkladem takové lži je Arnieho tvrzení, že se nezúčastnil otcova pohřbu kvůli přípravě na soutěž. (Morien)
  • Můžeme si všimnout, že v době natáčení tohoto dokumentu ještě Arnold Schwarzenegger neprodělal kosmetické úpravy. V jeho pozdějších snímcích tak již nenajdeme mateřské znaménko na pravé straně dolní čelisti ani mezeru mezi dvěma předními zuby. (cheyene)
  • Keď bol film približne spolovice dokončený, minuli sa peniaze na rozpočet. Režisér George Butler preto vymyslel s cieľom zisku exhibičné vystúpenie "Articulate Muscle: The Male Body in Art" (Zrozumiteľný sval: mužské telo v umení), kde vystúpili Arnold Schwarzenegger, Frank Zane a Ed Corney. Vystúpenie sa konalo 25. februára 1976 v múzeu amerického umenia Whitney. Na tejto exhibícií sa prezentovala kulturistika ako umelecké dielo, keďže sa kulturisti snažili napodobniť sochy, ktoré boli navôkol rozmiestnené spolu s dielami od Michelangela, da Vinciho a Rodina. Na vystúpenie prišlo približne 2500 ľudí vrátane osobností ako Andy Warhol či Robert Mapplethorpe. Zábery z tohto vystúpenia je možné zhliadnuť v pokračovaní tohto filmu Raw Iron: The Making of 'Pumping Iron' (2002). (PATWIST)

Reklama

Reklama