Reklama

Reklama

Tenshi no tamago

Animovaný / Drama / Fantasy / Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Japonsko, 1985, 71 min

Obsahy(1)

Tento animovaný film je o dívce, která prochází zcela prázdnou zemí. Nese sebou vejce, které se snaží chránit. Když dorazí do prázdného města potká ji poutník, který by rád věděl co obsah vejce skrývá.

Velmi nejednoznačné dílko, plné symbolů a náznaků. Nechává naplno pracovat dívakovu fantazii, protože otázky, které vám vyvstanou film v žádném případě nezodpoví. Naopak, čím déle se na film díváte, tím více nezodpovězených otázek nám zůstává. Vše podrthuje depresivní a mysteriózní atmosféra, která jde ruku v ruce se skvělou kresbou. (limited)

(více)

Recenze (68)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejdokonalejších souher obrazu a zvuku, která vytváří atmosféru, která dokáže být nádherná a nesmírně těžká zároveň, kresba vzývá všechny představy o prolnutí gotických vizí s technologickou renesancí (což je zcela jistě hrozně, ale hrozně debilní popis, ale ploutvi neporučíš). Celému dojmu hrozně pomáhají tři věci, tou první je doba vzniku, díky které má animace naprosto úžasnou patinu špinavosti, tou druhou je minimum dialogů, které jsou ovšem všechny důležité a podtrhující atmosféru a dávají jí auru filosofična (nutno říct, že funkčního) a konečně je to délka, která není zas tak dlouhá a díky tomu nemůže tahle vysoce atmosferická záležitost nenudit a roztáhnout křídla. PS: tohle je prokletý film, vidět ho chci snad víc jak rok a tak dlouho se mi i válí na pevném disku, jenže.. Když si ho pustím poprvé, při bouřce, vypadne elektrika, takže baterka notebooku mi vypoví službu za devět a půl nanosekundy, pak se mi brutálně zaviruje počítač, nebo mi onemocní pes... Snad sedmkrát mi něco sledování překazilo... Ale teď... Ten pocit, že jsem to konečně viděl je kurevsky dobrej, krleš. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hodně tlačené na pilu γνῶθι σαυτόν. Buď přijmete otázku na tělo, jak je to s vaší duchovností, nebo ne. Kdo je ta dívka? Inu, to jsem já. Kdo je ten poutník s křížem na rameni a ovázanými stigmaty? Inu, to jsem také já. A kdo jsem já? (nejčastější dialog filmu). Na této arše voda nikdy neopadla, novou šanci jsme nedostali, nebylo koho spasit. Všechno jsou jen stíny minulosti -- zkamenělí tvorové, živé fosilie. Město, které je mystická Praha za Meyrinka, Drážďany zavražděné na konci války, zapomenutá sláva Vídně, Mnichova, Cremony. PS.: vejce je nutné rozbít, abyste mohli dělat omeletu. (we must have died alone, a long long time ago.... who knows? not me -- we never lost control. You're face to face with a man who sold the world) ()

Reklama

Composter 

všechny recenze uživatele

Překrásný animovaný sen. Nádherná, jemná a procítěná animace a hudba dávají tomuto snímku neopakovatelnou atmosféru. A také svět, který se povedlo Oshiimu vytvořit. Místa, která jsou pro malou osamělou holčičku, pečující o stejně osamělé vejce, domovem, jako bych znal ze svých snů. Je to krásný pocit, procházet se prázdným, zchátralým městem, na kterém jde vidět jeho zašlá monumentální sláva. Nechápu japonskou schopnost vnést do animovaných filmů tu správnou atmosféru, jak dokáží vytvořit ta úžasná města a prapodivná místa, která si sám v hlavě ostře nevybavím, avšak díky těmto filmům je mohu navštěvovat i během bdění. Film sám nemá žádný zásadní děj, jde spíše o sled snových momentů, které však trpělivého diváka vtáhnou a nepustí. Tenshi no tamago zavede do světa, na který se nezapomíná. ()

masr

všechny recenze uživatele

Fa......chrrrrr, chrrrrrr. Fascinu.......chrrrrr, chóóó pšššššš. Fascinujícííííí chrrrrrrrrr. Fascinující uspávááááduo, chrrrrrrrr. Ale vážně - tento film je nejspolehlivější preparát pro spaní na světě. Důkaz: po šesti jeho spuštěních jsem stále nedošel dál než do pětadvacáté minuty - a navíc pořád ještě netuším, co se vůbec v tom filmu začalo dít. Jednoduše geniální uspávadlo! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Podle mě není tak těžké to dešifrovat - SPOILERY Ona je anděl, už od pohledu (malá holčička, dlouhé bílé vlasy) a on je jedním z posledních přeživších (s vizáží nějakého hrdiny z mangy, nebo jak se těm japonským komiksům říká) vzdálené budoucnosti, ve které postupně začali lidé ztrácet víru v Boha a naději na spasení, až o ni přišli úplně a k Bohu se obrátili zády (s čímž souvisí připomínka velké potopy z Bible). Ona s sebou neustále nosí vejce a on se neustále ptá, co v něm je, což mu ona nechce říct. Jedné noci však on jí vejce sebere a rozbije ho, což byla fatální chyba. Uvnitř vejce se totiž skrývala naděje, která by mohla zachránit lidskou populaci (s tím zase souvisí odkaz na Noemovu archu), jenže on ji zničil, tím pádem odsoudil i ten poslední zbytek lidstva k záhubě. A ona se šla "zabít" - čímž vytvořila vejce, ze kterých se později vylíhnou ptáci - nový obyvatelé a "vládci" Země. A on si jen mlčky uvědomuje, jaký průser (pro něj) jeho zvědavost způsobila... KONEC SPOILERŮ. Čímž z toho vyplývá, že to je pěkná depka a odpovídá tomu i atmosféra filmu, která nabídne pár zajímavých scén. Ale i když to má poměrně dobře vymyšlený příběh, do jisté míry slušnou animaci (na rok vzniku) a pár atmosférických scén (btw, tyhle divné filmy mám jinak strašně rád), jenže celý ten film se strašně opájí svojí animací a vytvářením atmosféry, že se kvůli tomu neskutečně a naprosto bezdůvodně vleče a kdyby se to prostříhalo na 25 minut, vůbec nic by se nestalo a snad by to i líp fungovalo. Schválně si zkuste dát rychlost přehrávání na trojku a bude to vypadat, jako by celý film jel normální rychlostí. 3* ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama