Reklama

Reklama

Australský farmář Joshua Connor má zvláštní talent pro hledání vody pod zemí ve vyprahlé krajině. Svůj instinkt bude muset využít v životním dobrodružství, aby se v cizí nepřátelské zemi dostal na místo nejděsivější bitvy první světové války a našel své tři syny. Cesta ho z australského kontinentu vede do Konstantinopole (dnešního Istanbulu), na rozhraní Evropy a Asie, doprostřed chaosu hroutícího se impéria Osmanské říše. Connor se musí zorientovat v neznámém prostředí plném exotiky. S nečekanou pomocí pak začíná soukromé válečné tažení, neméně velkolepé než to, které zde nedávno skončilo. (Bontonfilm)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (194)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Australský farmář přicestuje krátce po válce do exotického Turecka, aby na bojištích Gallipoli nalezl ostatky svých tří synů a tím došel smíření a "uzavření". Poznává na vlastní oči nejenom krutost a utrpení války, ale především krásu, tradici a milé lidi této země (a samozřejmě i novou lásku). Croweův režijní debut se může pochlubit pěkným starosvětským zpracováním, zároveň však i melodramaticky kýčovitým scénářem. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dramatická pohádka Russella Crowea chce být opečovávaným klenotem v kýčovité krabičce. Kýčovitá je, o klenotu ale mluvit nemůžeme. Nápady i emoce chybí, sledujeme průměrný příběh, kterak se otec-farmář-hledač vody ve vyprahlé krajině vydá hledat tři ztracené-mrtvé syny, kteří se účastnili jedné ze stěžejních bitev první světové války o Gallipoli. Vedli ji Britové s Francouzi proti Osmanské říši, úspěch by znamenal možnost napadnout tehdejší hlavní město Istanbul. Otec-Australan se v neznámém prostředí bleskurychle zorientuje, stihne se zakoukat do majitelky jednoho hotelu a získá přátelství, která mu umožní být blíž jeho poslání. Cesta neděje je bohužel ve své příběhové konstrukci předvídatelná prakticky po celou svou stopáž. Nabízí očekávatelné zvraty v očekávatelném pořadí. Výsledek je žánrově nevyrovnaný (narvu romantiku, i když se sem nehodí a hlavně nijak nestrhne – třeba „svíčková“ scéna je do očí bijící), flashbacky rušivé, scénář podle knižní předlohy je výrazně průměrný (jeden ze scénáristů je debutant a její autor, druhý má spíš televizní zkušenosti), herec Crowe už nám nabídl mnohem jistější momenty, režisér Crowe působí asi jako „tak třeba to vyjde.“ Nějaký apel ke smířlivosti mezi různými etniky jsem necítil. Naučené figury i obličeje jsou hezkým krášlením několika momentů, ale hlubších filmových prožitků se lehce otrávený divák ne a ne dočkat. Tentokrát osa obyčejný chlap v neobyčejné době nezabodovala. Těšil jsem se, velká škoda. Ale berme to tak, že jde o režijní debut!! ()

Reklama

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Russell Crowa si cením veľmi. Ale čo vyviedol tu v tomto filme, za to by si zaslúžil poriadne nasekať. Práznota sa striedala s nudou, veľa trapnych klišé slaďárnych scén, človek sa za celú stopáž nedokázal vžiť ani s jednou postavou, a najhoršie na tom, že som nikomu neveril ani jednu sekundu na plátne. Veľký krok vedľa, nazdar ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Vidím, že sú na tento film trochu zmiešané názory, a viem to pochopiť. Na jednej strane je tu veľa momentov, ktoré sme videli už v iných filmoch, no na druhú stranu zase iné momenty prinášajú pri pozeraní príjemný pokoj a ten čas utečie oveľa rýchlejšie, než by sme si mohl myslieť. Ak som sa dokázal na film pozerať viac ako 90 minút bez toho aby som si uvedomoval jeho dĺžku, to je super. Páčili sa mi postavy (naviac asi major Hasan) a ako režijný debut Russela Crowa je to dosť obstojné. Herci sú fajn, kamera je (až na jeden zvláštny záber) fajn, atmosféra filmu veľmi pokojná, až na pár akčnejších momentov a je to vskutku príjemné sledovanie. Jediné, keď som sa fakt rehotal bol moment, keď je záber na parnú lokomotívu a ja si len vybavujem detský seriál "Thomas The Tank Engine", kde to v jednom momente doslova pôsobilo, že má svoju vlastnú zamračenú tvár. To som sa nezdržal smiechom. Celkovo to však radím medzi filmy, ktoré som rád videl a možno si niekedy pozriem aj znovu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně počechrané pozlátko. Russell Crowe přidal do neukoukaného prostředí první světové války své originální nápady a své charisma, z čehož vznikl srdcový film (neuvěřitelné, že jde o režisérský debut) a současně zoufale nedoceněné, maličko naivní a v jistém ohledu velice komorní drama jednoho otce, který ztratil vše a vydává se do nepřátelské země aby našel své syny. Co musím pochválit ze všeho nejvíc je bezkonkurenční výprava. Australské široké pláně vypadají na obrazovce zkrátka úchvatně a poměrně neokoukaná Konstantinopol (pro zjednodušení Istanbul) taktéž. Ten konec už byl hodně přes čáru, jinak bezchybný film...9/10 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Po austrálskom natáčaní potom kľúčoví členovia filmovej spoločnosti odcestovali do Turecka, kde ich posilnil miestny štáb. Herec a režisér Russell Crowe priznal: „Bol som nervózny z toho, že opustím známe územie Austrálie a budem režírovať v cudzej krajine s jazykovými bariérami a inými neodmysliteľnými problémami, ale zistil som, že jazyk filmovej tvorby je univerzálny a turecké štáby boli vynikajúce vo všetkých ohľadoch." (Arsenal83)
  • Na bitku pre Galipoli boli použité miesta v južnej Austrálii. Vo svojom výskume produkčný dizajnér Christopher Kennedy vykonal terénne prieskumy skutočného bojiska, ktoré bolo od roku 1919 znovu zalesnené a väčšina z neho je teraz chránenou pôdou. Povedal: "Všetky zákopové súpravy boli postavené v pieskovom lome neďaleko pobrežného mesta Adelaide a boli navrhnuté tak, aby zodpovedali topografii krajiny na tureckom polostrove." (Arsenal83)

Související novinky

Russell Crowe jako režisér v první světové

Russell Crowe jako režisér v první světové

26.08.2013

Hádáte správně, tématem pro hercův režijní debut bude nechvalně známá bitva o Gallipoli. Během sáhodlouhého zákopového krveprolití v letech 1915 – 1916 tam v boji s Osmanskou říší padlo přes 10 000… (více)

Reklama

Reklama