Reklama

Reklama

Osmý smysl

(festivalový název) (seriál)
  • USA Sense8
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 24 h 57 min (Minutáž: 46–152 min)

Hrají:

Terrence Mann, Du-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Napínavý seriál od tvůrců filmu Matrix a seriálu Babylon 5 vypráví o osmi lidech, kteří dokáží navzájem telepaticky prožívat svůj život. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (261)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Sense8 je pecka. Můžu s klidem říct, že se ten seriál opravdu povedl a kudos Wachovským za to, že na všechno serou a dál do nás perou takhle originální látky, aniž by je trápilo, že i poslední fanoušci Matrixu už začínají pomalu předstírat, že je neznají. Co se může na první pohled zdát jako další ulítlý mix sci-fi, fantasy nebo snad thrilleru je opět ve skrze velmi jednoduchý příběh o lásce. Ale ano, nic víc za tím není. Na rozdíl od Jupiteru jim do toho ale tentokrát nikdo moc nekecal, měli na to víc času a povedlo se jim sehnat herce, kteří ve svých rolích působili přesvědčivě. To je ten zásadní rozdíl a důvod, proč pravděpodobně Netflix objedná druhou řadu a Warneři pošlou jakkékoliv sequely s Milou Kunis v hl. roli královny vesmíru rovnou do koše. Když se tedy vrátím k té lásce, hodilo by se říct, že pokud si tohle základní téma uvědomíte, budete ve finále spíš než skákat nadšením z chytře vystavěných interakcí všech hlavní postav, dělat "awww" při každém zaznění slov "I love you." Když nic jiného, je to zatraceně roztomilé. A k několika hodinovému příběhu osmi lidí, z nichž každý musí v první řadě vyřešit svůj vlastní osobní děj (který je ve většině případů nejen ze života, ale zároveň přesně padnoucí kultuře dané osoby), se to prostě hodí. Někdo by namítl, že se řeší stále to samé, že příběh často využívá všech různých klišé - copak je to ale v realitě jinak? Vedeme život tak, jak se nám to hodí a přesně to se děje i na obrazovce. Ten skutečný háček a důvod, proč je to však celé o fous zajímavější, jak komedie z pera Woodyho Allena, je v premise spojených vědomí. Zde seriál vykazuje svůj opravdový potenciál v plné míře. Z počátku to možná chvíli trvá, jakmile ale začnou postavy využívat svého spojení, vznikají parádní a hlavně pamětihodné scény, doplněné o doslova senzační hudební podkres - tvořící tzv. audiovizuální orgie. A jestli něco můžu, jsou to právě ty. A jestli mám mít jednu výtku, je to právě fakt, že ke konci jejich počtu ubylo na úkor toho tolik vzývaného "hlavního příběhu." Takže ano, Sense8 je pecka. Má své mouchy ale ty se dají v klidu přehlédnout, pokud se tak rozhodnete. Seriál se vám za to v poslední třetině bohatě odmění, to mi můžete věřit. Druhá řada tak bude velice vysoko na mém radaru a s trochou štěstí, se mezitím třeba podaří Wachovským přijít i s nějakým opravdu dobře řešeným filmem. Takhle z hlavy dejme tomu... MATRIX 4?!! Come on, guys. Give us the love. 1. řada Sense8 - 8/10 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Toho že jde natočit seriál bez děje mnohokrát využily nejrůznější telenovely, soap opery, Ulice a další hrůzy. Ale proč na tom proboha svezli Wachowští, to mi hlava nebere. Abych nekřivdil. On tam nějaký vývoj událostí snad i je. Ale reálně vede odnikud nikam a podobně jako u Jupiter Ascending se jedná spíše o výmluvu proč točit dál, než o stěžejní prvek kvůli kterému tohle všechno vzniklo. Kdo měl tu smůlu a protrpěl propadák sourozenecké dvojice, tak si u Sense8 zažije repete. Monotónní scénář a opájení se vlastní výjimečností znovu podráží nohy velice slibnému projektu. Jediná změna k lepšímu jsou postavy. Prakticky všichni jsou zajímaví a slušně zahraní, přesto bohužel vesměs necharismatičtí. U sledování mě drží jen těch několik vynikajících scén, kterých každý díl pár nabídne. ()

Reklama

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Toto bola chuťovka. Akokoľvek pozitívne to niekto prezentuje,rozhodne nepreháňa. Nedá sa tomu absolútne nič vytknúť, pretože tento počin má VŠETKO, vrátane vzťahu transky a černošky, klasického homo aj heterosexuálneho vzťahu, rasovú rozmanitosť a podstatu tých najprirodzenejších vecí zabalenú do krásneho vizuálu. Plus správnu dávku napätia a 100 percentne fungujúcich emócií, trust me. S každou jednou postavou sa dá okamžite vytvoriť vzťah, pred týmto klobúk dolu, pretože všetky sú napísané unikátne, no a to, čo tvoria dokopy, je proste bomba. Tak ako táto šou, ktorá by sa mala šíriť... ako mor. Išla som do toho hlavne kvôli obľúbencovi Riemeltovi a z ničoho nič som si voľajako obľúbila všetkých. Ešte dávam A+ za tú angličtinu. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla v případě nového projektu Wachowských takřka na stejné úrovni, jako obavy. I když totiž žádnému jejich projektu nelze upřít neotřelé pojetí, co do koukatelnosti jejich reputaci většina výsledných filmů nijak nelichotí. A nejen samotný námět, ale i trailery k Sense8 naznačovaly, že ve své seriálové premiéře můžou dopadnout jakkoliv. Hned první díly pak vzbuzují opatrné nadšení. Téma a hlavně jeho citlivé pojetí hrající si s hranicemi možnosti filmového vyobrazení niterních pochodů je fascinující, jenže se těžko dá ubránit dojmu, že prostor dvanácti dílů je až příliš, když už úvod zavání natahováním. Často působivým natahováním, ale nic to nemění na tom, že samotný děj se neskutečným způsobem vleče. Opatrné oslavy tohoto pokusu o seriálovou revoluci pak pokračují až do samotného finále. Obrovský prostor věnovaný postavám umožňuje se s nimi nevídaným způsobem sžít, a audiovizuální spektákl prostupuje každou epizodou, jenže autoři si nejednou příliš podkopávají nohy nemotornými pokusy o odlehčení (mezi kterými kraluje král mezi klišé - imaginární polibek - který navíc nabourává i logiku celé centrální myšlenky), bídnou dramaturgií, na které je dějová vyprahlost většiny seriálu až příliš patrná, a především pro ně bohužel typicky přehnanou politickou angažovaností, kvůli níž Sense8 působí víc jako agitka, nikoliv jako svébytné umělecké dílo, které mělo potenciál posunout seriálovou produkci o krok dál. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

No jeden z nejzajímavějších seriálů co jsem viděl. Nápad a myšlenka skvělá. Nebude to pro každého no, určitě ne pro homofoby a různé protigenderovské lidi:) ono to rozporuplné hodnocení tady mluví za vše. Původně měl mít seriál dokonce 5.sérií ale skončilo to u dvou. Herci vybraní skvěle i jejich příběhy mě bavily. Pěkné 4 hvězdy hlavně za poslední 2,5 hodinový díl. ()

Galerie (412)

Zajímavosti (21)

  • Postava Capheuse (Aml Ameen) byla od druhé série přeobsazena Tobym Onwumerem. Původní představitel odstoupil z důvodu konfliktu s režisérkou/producentkou Lanou Wachowski. (TaNya_)
  • Anglický preklad mena doktora Metzgera je "butcher", teda "mäsiar". (DrSKusa)

Reklama

Reklama