Reklama

Reklama

Ptačí svět

  • Francie Le Peuple migrateur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Obdobný tvůrčí tým, který si získal pozornost uměleckým dokumentem o tajemných obyvatelích hmyzí říše MICROCOSMOS (1996), natočil podobně laděný snímek věnovaný ptákům a jejich obdivuhodné schopnosti migrace. Ta je nejen důkazem výjimečné orientační schopnosti a téměř nekonečné životaschopnosti opeřenců, ale i metaforou naděje na návrat. Pro řadu druhů znamená životní nezbytnost podmiňující úspěšnou reprodukci a umožňuje jim přežití v často extrémních podmínkách. Pro člověka se však může stát poetickým obrazem života odhodlaného přetrvat navzdory nepřízni počasí, podnebí i osudovým náhodám. Ve filmu, který ke svým divákům hovoří prostřednictvím poetických obrazů a hudby a především obraznosti samotné přírody, se průvodního slova ujal režisér Jacques Perrin. Snímek získal v roce 2001 Césara za nejlepší střih a nominaci na Césara pro režiséry a autora hudby. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o obrovských vzdialenostiach, ktoré vtáci každoročne prekonávajú, aby si zabezpečili potrebné podmienky pre život svoj a svojich potomkov. Obdivuhodná práca kamery vťahuje diváka do kŕdľa migrujúcich vtákov a k tomu znie príjemná, krásne obrazy nerušiaca, hudba. Veľmi dobrý pocit z filmu mohol byť znásobený komentárom približujúcim zvláštnosti života jednotlivých druhov, neškodilo by viac dejových vsuviek (nielen na krabov likvidujúcich zraneného vtáka a babku kŕmiacu žeriavov) a takisto zvýraznenie leitmotívu celého filmu. Pohľad na odstreľované husi nezapadal do kontextu rovnako, ako záverečné zábery na papagájov, ktorí nemigrujú a ani nepatria medzi druhy, ktoré vo filme dominovali. Myslím, že strihači na rozdiel od kameramanov neodviedli dokonalú prácu. Celkový dojem je napriek tomu veľmi dobrý. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Můžete vidět neuvěřitelné záběry částí Zeměkoule z ptačí perspektivy, které neustále vyvolávaly otázku v jaké výšce vlastně lítají. Takový záběr Grónska, Islandu a části Evropy se nezapomíná. Většinu ptáků se dalo poznat, žijí i u nás. I si divák spoustu informací zopakuje nebo se dozví. Např. to, že i když nikdy cestu nepodnikly, protože se zrovna vylíhly, jsou schopni uletět poprvé správně tisíce kilometrů. ()

Reklama

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem hrozně moc dát plný počet, ale nemůžu. Jako dokument to předává málo informací a jako příběh z přírody to nefunguje. Dost ale negativ. Dát dohromady s takovou hudbou tolik neskutečně profesionálně zpracovaných záběrům nemá obdoby. Nádherná práce a já jen žasl. Amatérsky se ptákům věnuji, četl jsem toho mraky, viděl taky spoustu, ale tohle ne. Tohle se jen tak nevidí. Krásná práce. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Staré kino Charlies, film vybratý kvôli rande....to sú tie pekné spomienky na Putovanie vtákov. Bohužiaľ mi zaradenie takýchto dokumentov do programu kín a ich celovečerná dĺžka pripadajú trochu ako menší podvod na diváka, pretože na dokumenty o zvieratách sme zvyknutí z televízie a ich polhodinová dĺžka je tak akurát. To je ale iba otázka vkusu. Ja som sa aj napriek krásnym záberom trochu nudil. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ptačí svět, to je obrazově nádherná mozaika záběrů, která má tvořit úchvatnou směs příběhů ptáků z nevšedního pohledu, což se však tvůrcům bohužel nepovedlo. Jeden nádherný, až magický, záběr střídá druhý, což ovšem nijak nezachraňuje nudu, která se začne rozlévat už po pár minutách. [TOP 19/6 77%] ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se ve 40 zemích světa. Na filmu se podílelo 14 kameramanů, 7 asistentů režie, 11 asistentů kamery a 350 dalších pracovníků. (EMMY)
  • Kameraman byl zavěšen při leteckýh scénách ve vzduchu vpředu před pilotem, aby mohl natáčet v úhlu 180 stupňů kolem sebe. (EMMY)
  • Nejplašší ptáci byli natáčeni pomocí nehlučných maskovaných robotů. (EMMY)

Reklama

Reklama