Reklama

Reklama

Zabijáci

  • Dánsko Fasandræberne (více)
Trailer 1
Krimi / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Německo / Švédsko, 2014, 119 min (Alternativní 115 min)

Kdo stojí za 20 let starou sérií vražd a znásilnění? Všechny stopy vedou ke skupině studentů prestižní internátní školy, jako pachatel byl však odsouzen místní podivín. Složka s případem se dostává do speciálního kriminálního oddělení Q na stůl detektiva Carla Mørcka (Nikolaj Lie Kaas). Carl a jeho asistent Assad (Fares Fares) okamžitě poznají, že v případu něco nesedí a znovu jej otevřou. Ve složce najdou poznámku o tísňovém volání zoufalé mladé dívky. Ta však zmizela beze stopy. Brzy se ukáže, že Carl a Assad nejsou jediní, kdo se snaží najít dívku, jejíž svědectví by mohlo nepříjemně zasáhnout ty nejvyšší vrstvy uhlazené dánské společnosti. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (402)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Ani překrásná tklivá hudba doprovázející závěrečné titulky mě nepřinutila litovat hlavní (anti)hrdinku, protože nebýt těchhle typů, bylo by na světě hnedle líp. I přes obrovský odpor, který k postavě Kimmie cítím, jsou "Zabijáci" bezkonkurenčně nejlepším dílem Q-série. Od prvního do posledního záběru geniální. Nørgaard se našel, Nørgaard je bůh. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak Jussi Adler-Olsen dávkuje informace, čtenář dostane kousek toho, kousek onoho a nakonec má mozaiku celou + ještě přijde napínavý konec. Jeho knihy stojí za to číst, tohle je ale komentář k filmu, ehm. Bezesporu je vidět, že Dánové mají kvalitní matroš, nenudíte se ani chvilku a ještě dostanete námět k zamyšlení. Temná atmosféra se vyrovná prvnímu příběhu (Žena v kleci), ale narozdíl od knihy zde filmaři vytáhli králíka z klobouku (Kimmie) o hodně dříve a i konec trochu upravili, což je možná škoda. Já vím, to je můj problém, že čtu a představuju si a pak následně očekávám, pro ty, co se jen podívají, bude spokojenost 100%. Sem s třetím dílem! ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když jsem před rokem (taky v únoru) viděl s dvojFaresem Případ Nile Hilton, napsal jsem v komentáři, že na svůj původní nápad vyzkoušet ještě ze severských krimi thrillerů alespoň jeden film ze série oddělení Q raději kašlu... Po roce jsem se přemohl, ale jen jsem si potvrdil, že tohle není tvorba pro mě, trápil jsem se dost. Nikolaj Lie Kaas sice herecky v nejedné scéně exceluje a díky němu jsem to zvládl až do konce, ale raději ho mám určitě v komediích a jeho detektiv Carl působí na mě studeně odtažitým dojmem, než abych si k této hlavní postavě vybudoval nějaký vztah. Stejně tak studeně na mě působí celý film. Trvá sice dlouhé 2 hodiny a má kameru s řadou záběrů jakoby z artového filmu, ale nic víc než úplně standardní kriminálku, navrch plnou deprese a brutálních incidentů, po celou dobu nenabídne. Žádný zajímavější pohled na nějaké téma nebo poutavější scény mimo hlavní žánr (až na scénu s mysliveckou komunitou), žádná pro mě zajímavá myšlenka, nějaké odlehčení nebo cokoliv pozitivního. Omlouvám se fanouškům, ale za sebe mám pocit, že je jistým způsobem na světě té deprese, odcizení i brutálních tragedií příliš na to, abych tohle vyhledával v podobně prvoplánovém zpracování i ve filmu. [50%] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zatiaľčo v komentároch sa to hemží čitateľmi knižnej predlohy a znalcami Q trilógie, ja som sa k Zabijakom dostal ako k najprijateľnejšej z večernej televíznej ponuky. Dodatočne som si prečítal, že som už prvú časť - Ženu v klietke - videl, ale komplikovaný príbeh s použitím hyperbarickej komory na nezaujal, a nič než zabudnutie si nezaslúžil. Ani tento príbeh s ústrednou politicky korektnou dvojicou detektívov zo mňa nespravil fanúšika severských detektívok. Nedokážem sa naladiť na štýl ich výstavby, mentálne odlišnosti severanov i menšiu uveriteľnosť niektorých epizód. Neupieram im ich objektívne hodnoty, preto tie tri hviezdičky. ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Film se tváří z počátku jako zajímavá a skvěle provedená kriminálka, pak se ale jaksi zvláštně vyvine v "suchý" a nevýrazný "revenge" kousek... Všechno tak nějak vyplyne do prázdna a veškerý děj a snažení hrdinů přijde na zmar. Provedení je výborné, to rozhodně... ale ne tak, aby mě to nutilo dát výš než 3*. Je to trochu škoda, ten potenciál je dobrý. Navíc je to dost zneklidňující a brutální či násilné, ale prostě to jaksi není úplně ono. Ale kvalitní film to je bezesporu! /60%/ ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Mikkel Nørgaard musel dlho obsadzovať mladých hercov, pretože film obsahuje veľa sexuálnych a násilných scén: "Veľmi dlho som obsadzoval mladých hercov. Koniec koncov, bolo to o tom, že som potreboval ľudí, ktorí by dokázali uniesť násilné scény, ale ktorí boli tiež pripravení objaviť sa v sexuálnych scénach filmu nahí. Bolo nevyhnutné, aby do násilných scén išli „všetko do toho“, aby sa stalo uveriteľným." (Arsenal83)
  • Množstvo exotických zvierat vo filme bolo získaných v Nemecku zo zoologických záhrad. Trvalo to niekoľko mesiacov. (Arsenal83)
  • Podobne ako vo filme, Pilou Asbæk (Ditlev) v roku 2001 naozaj absolvoval internátnu školu v Herlufsholme – veľmi konzervatívnu internátnu školu vyššej triedy. (Arsenal83)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Dánové rozjeli filmové série

Dánové rozjeli filmové série

21.12.2014

Dánská kinematografie platí za velmi kvalitní a úspěšně se prosazuje i v zahraničí. V poslední době se tamní produkce zaměřila i na adaptace domácích úspěšných knižních sérií do filmový podob. Zatím… (více)

Reklama

Reklama