Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 5

Recenze (232)

hrona 

všechny recenze uživatele

Tak předně...! v žádném případě tento film nepouštět dětem, jelikož na některé scény je i 18 let mladý věk. Přenádherné kostýmy, neskutečně líbivá scénická hudba, celý film barevný v úžasných lokacích, nemluvě o výběru obsazení. Biják je rozdělen na tři navzájem propletené děje ze třech královstvích. Každý příběh má svojí pohádkovou vizi, kterou by určitě Andersen, či bratři Grimmovi museli ohodnotit beze sporu na výtečnou. Krom téch pohádkových předloh s bizardními postavičkami, různými netvory a kejklíři, mají všechny také svoje temné stránky, a těmi jsou - požehnaně nahotinek, občas dost morbidní záběry a trošku více krve. Je to zvláštní, ale ani jedno se v tomto případě nebije a člověk má pocit, že film prostě šlape jak má. Jednoznačně bude mít tento snímek i nespočet odpůrců, za mě ovšem, ,, ač sám jsem překvapen tímto žánrem,, naprostá spokojenost. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

V letošním italském souboji těžkých vah Sorrentino - Garrone tentokrát výrazně vyhrál pohádkář. Úchvatně ošetřená produkce - kostýmy, lokace (ty hrady!), kde je už od úvodní jízdy kamery vidět péče, která byla každému detailu věnována. Praktické efekty, kde opravdu ožívají pohádkoví tvorové a ne jen shluk CGI, vám vykouzlí úsměv na tváři. Film je to opravdu odvážný, nečekaně fyzický a rozhodně ne pro děti. Kombinace krásy a ošklivosti, elegance a bizarnosti. Fantastický Desplatův soundtrack. Příběhy bych si sice představoval lépe dramaticky sevřené, hlavně ve finále - teď nemluvím o pomalém tempu, to mi vůbec nevadilo, naopak - ale vem to čert. Přeji komerční úspěch, ať se podobných pohádkových projektů dočkáme i v budoucnu. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Mohla to být nejlepší krvavá pohádka, místo toho je to jen natahovaná, hloupě sestříhaná, hudebně totálně zanedbaná a navíc fakt logicky děravá kaše, do které se namíchalo několik příběhů, které spolu vlastně nijak nesouvisí (krom toho, že se odehrávají v jednom království). Takže u mě převládá zklamání z totálně promarněné příležitosti. Chápu, že někdo zde ocení určitou artovost a syrovost, ale já se přes tu nelogičnost a utahané zpracování fakt nepřehoupnu. Bylo toho moc. 45% ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Upozornění!!! Tohle opravdu není pohádka pro děti :) Ale byla to paráda. Hodně drsné seskupení několika pohádkových příběhů. Nejvíc mě na tom bavilo to, že jsem nevěděla, jak ty pohádky konči, takže jsem byla stále překvapenější , jak to pokračuje. Ale jedna hvězdička mínus za to, že mě zklamal konec všěch těch příběhů. Připadalo mi to takové neukončené a nebo jsem si ty konce opravdu představovala jinak. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti tomu chybí výraznější hudební podkres a velkolepější výprava. Scénáristicky je to poměrně odvážné a suverénně se to vyhýbá schématickým pohádkovým narativům, což jednoznačně kvituji. Sem tam se objeví nějaká nevkusná nahota (lehce evokující východoněmecké porno 80. let), ale sluší se asi poznamenat, že tohle vyobrazení vlastně dost pasuje k celkovému dekadentnímu pojetí. Originální a sebevědomé, dost nemainstreamové a ujeté. Přesto vcelku dobře koukatelné. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (7)

  • Film je založený na zbierke rozprávok „Pentamerone“ (V taliančine známej pod názvom „Príbeh príbehov alebo zábava pre najmenších“), kolekcii rozprávok zo 17. storočia, zozbieraných talianskym básnikom, Giambattistom Basilem. (KoRner)
  • V titulcích je jméno italského skladatele Girolamo Frescobaldi (1584-1643) chybně  napsané. V titulcích je napsán jako Frescobladi. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno