Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér slavné Gomorry (2008) tentokrát opustil současnou realitu a vydal se do světa pohádek, jak je na počátku 17. století zapsal neapolský básník Giambattista Basile, z jehož díla Lo cunto de li cunti později čerpali všichni slavní pohádkáři. V jeho filmu, natočeném v angličtině, panují ve třech sousedících říších v nádherných hradech a zámcích králové a královny, kteří mají různé slabosti, touhy a trápení. Vedle princů a princezen se tu vyskytují divní živočichové a obludy, obři a draci, ale také kejklíři a pradleny, protože všední si tu podává ruku s nadpřirozeným, vznešené s vulgárním, surovost s něhou, dramatické s komickým. Imaginace režiséra a jeho spolupracovníků vytvořila až barokně opulentní dílo s výraznými odkazy na dějiny umění a hudby, ale také s potutelnými postřehy o neměnných vlastnostech a chování lidí... (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (23)

Trailer 6

Recenze (232)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Fairy tales your mother never told you.. Skvělá pohádková tří dílná antologie s překrásným exotickým prostředím Itálie, gotickými hrady, úchvatnými kostýmy, krásnou hudbou, solidními herci, ale potěší i ryze morbidní-hororové prvky, které svou ojedinělostí vyráží dech. Všechny tři příběhy jsou originální a mají, co do sebe. Mne bavil nejvíce šílený, nadržený Vincent Cassel se svým harémem a děvkami válejícími se po zemi. Solidní podívaná. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ze tří příběhů složená divnopohádka, která upoutá svým vizuálem, chmurným tónem balad a různých neveselých lidových pověstí, ale i slušnou porcí nepříjemností, ošklivostí a ujetostí. Často podprahově a v náznacích, což má zajímavě provokativní efekt a připomíná to, když vás jako děti mrazilo. Film to nemusí být pro vás zrovna dělaný, ale měl by zaručeně upoutat a odnést na chvíli v myšlenkách do jiné bizarní reality. Nebyl jsem sám, komu vadil otevřený konec, ale... možná jen patřím k těm jednodušším. ()

Reklama

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zanechalo stopu. Ubieha to pomaly a vela scen je dlhych ze az, ale ani mi nenapadlo nedopozerat, chcela som vediet, co bude dalej a ako to skonci. Vela veci mi nedava zmysel (a tym nemyslim zazraky) a koniec ma nie celkom uspokojil - chybalo mi jasne zakoncenie a trebars poucenie ako u rozpravok. Asi si este skusim najst predlohy, aby som pochopila. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Obrovské, ale naozaj obrovské fantasy prekvapenie za veľmi dlhú dobu! Garrone vytvoril akúsi netradičnú, bizarnú historicko-fantazijnú fresku, pozostávajúcu z troch príbehov na motívy zbierky rozprávok napísanej okolo r. 1600 v neapolskom jazyku. Prostredníctvom tohto snímku tak máme možnosť ponoriť sa do prečudesného sveta, v ktorom neustále prebieha okázalá manifestácia ľudských citov, inštinktov, krutosti, chtíču... a to veľmi nezvyčajným a bizarným spôsobom. Zároveň sa tu divák dočká aj peknej filozofickej úvahy o rôznych podobách lásky, ktorá si miestami ide až šokujúco otvorenými cestičkami. Možno bizarne ale pritom až jednoducho krásne. Mám taký dojem, že všetky krajne pozitívne a krajne negatívne ľudské vlastnosti či ľudské pocity sa tu Garronemu podarilo divákovi podať ukážkovo ako na zlatej tácke. To všetko s veľkolepou výpravou a precíznym, úchvatným vizuálnym spracovaním. Jednoducho nádhera. Len škoda toho záveru, žiadalo sa mi viac. Myslím, že nie som sám, ktorému sa zdal predčasne ukončený a odbitý. To vie teda nahnevať. 89/100 ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti tomu chybí výraznější hudební podkres a velkolepější výprava. Scénáristicky je to poměrně odvážné a suverénně se to vyhýbá schématickým pohádkovým narativům, což jednoznačně kvituji. Sem tam se objeví nějaká nevkusná nahota (lehce evokující východoněmecké porno 80. let), ale sluší se asi poznamenat, že tohle vyobrazení vlastně dost pasuje k celkovému dekadentnímu pojetí. Originální a sebevědomé, dost nemainstreamové a ujeté. Přesto vcelku dobře koukatelné. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo převážně v Itálii v lokalitách Neapol, Apulie, Gioia del Colle Sovano, Sorana nebo Laterza. Točilo se i ve Francii a Velké Británii. (Terva)
  • Když Violet (Bebe Cave) hraje na kytaru a zpívá, tak vše připomíná slavný obraz od Jana Vermeera „Kytaristka“. (aporve)
  • Film je založený na zbierke rozprávok „Pentamerone“ (V taliančine známej pod názvom „Príbeh príbehov alebo zábava pre najmenších“), kolekcii rozprávok zo 17. storočia, zozbieraných talianskym básnikom, Giambattistom Basilem. (KoRner)

Reklama

Reklama