Reklama

Reklama

Den dobytí Bastily

  • Česko Dobytí Bastily: Francie v ohrožení (více)
Trailer 3

Americký kapsář Michael Mason (Richard Madden) ukradne Zoe (Charlotte Le Bonová) tašku, z níž si ponechá jen to, co by se mu mohlo hodit, a zbytek vyhodí do odpadkového koše u frekventované stanice pařížského metra. Netuší však, že se v kabelce nachází bomba. Na stanici CIA na opačném konci města si agent Sean Briar (Idris Elba), převelený z bojišť v Sýrii a Iráku, jen těžko zvyká na novou kancelářskou práci datového analytika. Po výbuchu bomby se Michael ocitne v hledáčku CIA jako jediný podezřelý. Briar je odhodlán Michaela najít a dostat ho do vazby dřív, než tak učiní francouzské úřady. Záhy však zjistí, že za bombovým útokem stojí někdo jiný. Aby dosáhli společného cíle, spojí Briar, Michael a Zoe své síly a vydají se na čtyřiadvacetihodinovou napínavou jízdu městem v horečném úsilí odhalit spiknutí, které mohou prokázat jedině oni. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (192)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Tak to je ohromně zábavná věc! Přitom je to takový nenápadný film. Elba a Madden jsou moc zábavná dvojka. Celé to rychle běží, nestačíte se začít nudit. Jasně, nejde o žádné kinematografické zlato, ale vtipná akční krimoška. James Watkins prostě umí zrežírovat všechny možné žánry. Jen víc podobných blbůstek. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Určitě budu chápat veškeré to intelechtuální žvatlání kolem tohoto snímku, do kterého se opře nejeden tajtrlík, který na tom nenechá nit suchou a nejspíš bude mít i ve většině svých hlubokomyslných názorů i pravdu, ovšem Bastila je určena pro úplně jiné publikum. Pro publikum, které se rádo filmem baví, které má rádo přímočarou zápletku, dynamickou akci, drsný řeči a ještě drsnější činy, a které je schopno odpustit jisté nelogičnosti a menší naivnosti, pokud slouží k hladkému průběhu filmu a nezkazí zábavu, což se zde nestane. Bastille Day je prostě přesně tím typem podívané, která je nabušena adrenalinem, kde tvůrci serou na jakékoliv vyšší ambice, a jejich jediným cílem je diváka pobavit. Celý film má skutečně od první minuty parádní tempo, zápletka je tedy jednoduší, rozhodně ne ale hloupá, naopak disponuje i několika slušnými zvraty a nečekanými situacemi, akce je dávkována tak akorát a její zpracování není vůbec špatné, nechybí ani pár odlehčujících momentů, ovšem je tu i několik emočně silných scén a samozřejmě předností filmu je i dost dobré obsazení, kdy především Idris Elba je za fakt přesvědčivě nekompromisního řízka a i Richard Madden, jako jeho nedobrovolný parťák, působí také dost přirozeně a sympaticky. Já v tomto případě nemám zkrátka příliš co kritizovat, jde prostě o moderní akční krimi thriller, který sice ani na chvíli neopustí mantinely daného žánru, ovšem na druhou stranu je plní v té nejlepší možné formě, proto jsem naprosto spokojen. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|55%| Ale jo, nebylo to špatné. Ani jsem nečekal, že to bude lepší. Koukatelné, průměrné videobéčko, na to 1 shlédnutí. Hlavní herecká dvojice Idris Elba a Richard Madden byli dobře zvolení. Elba tu měl krom střílecích akčních scén i pár menších soubojů. Akce tu byla rozložena po celém filmu. Mohla být drsnější a efektnější, ale nevadí. Hlavní je, že byla natočena docela přehledně a nenudila. Příběh tu byl zajímavý, měl pár dobrých nápadů. Jen v poslední třetině mě jak děj, tak i celek filmu už moc nebavil. Nějaké to napětí, nepředvídatelnost atd – to už tu nebylo, takže mi bylo ukradené, jak to dopadne. Mohlo se z toho vyždímat více. Přesto je to celkově lepší jak současné Seagalovky a i jiné slabé současné béčka. ()

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Osobne mi dal film viac než som očakával a autori si vybrali celkom aktuálnu tému, je to však stále priemerne akčný thriller, ktorých je v kinematografickej brandži viac než dosť. Film sa mi zdá trochu naivný z toho dôvodu, že počas teroristických útokov vo Francúzsku na futbalovom štadióne a v Bataclane zomrelo viac ako 130 ľudí, zatiaľ čo tu po smrti menej ako 4 má spoločnosť na skok od úplného chaosu a anarchie. No nič, tvorcovia asi nechceli veľmi upozorňovať na islamský štát. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Hodinu som sa sám seba pýtal „To je Robert Downey?“. Ale jasné, že nebol, na takéto blbosti slávny Iron Man nemá čas. Bastille Day vyzerá ambiciózne, ale je to rovnaká nudná, nezáživná a neinteligentne prekombinovaná chujovina, ako Criminal s Costnerom. Hrá sa to na neviem čo, ale je to obyčajné, tuctové béčko. Už seagalovky ma bavia viac, než takéto filmy, ktoré sa na niečo hrajú a pritom sú ešte nudnejšie, ako seagalovky, ktoré sa naozaj na nič nehrajú. Nesympatický Idris Elba sa s nezáživným poskokom potuluje po francúzskych uličkách a rieši teroristický útok, ktorý v skutočnosti nie je teroristický útok. Od ničoho k ničomu a ešte ďalej. Ach. Veľké problémy sa riešia náhodami ako zo Zvieratkova (poskok potrebuje vedieť, kde osoba X ukryla osobu Y, vojde do baru, kde je osoba X zamestnaná a tá práve v tej chvíli šéfovi povie „sory, že meškám, ale musel som u seba ubytovať kamošku“). Watkins nikdy nebol kvalitný hororový režisér (Jazero smrti je strašné, na Ženu v čiernom sa dá pozerať), ale i tak nechápem takýto rozsiahly žánrový úkrok. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Pieseň "The Road Less Travelled", ktorá znie počas záverečných titulkov, spieva Idris Elba. (Wargoo)
  • Ve filmu se pravidelně mluví o amerických dolarech. Rezerva francouzské národní banky však sestává z eur, jelikož euro je francouzskou měnou. (Hal_Moore)
  • Dodávka sa dostáva do kolízie s viacerými autami, čím si poškodí prednú karosériu. V striedavých záberoch medzi haváriami ju má ale v poriadku. (Tomy_TO)

Související novinky

Robb Stark vs. teroristé v Paříži

Robb Stark vs. teroristé v Paříži

06.10.2014

Richarda Maddena (aka Robba Starka ze Hry o trůny) již brzy uvidíme jako prince v Branaghově Popelce. Ve svém dalším projektu se ale skotský herec vrátí k drsnější látce, objeví se totiž v akčním… (více)

Reklama

Reklama