Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnými událostmi  brutální občanské války v Súdánu, která začala v r. 1983. Po vražedném vojenském útoku na vesnici v Jižním Súdánu si zachránilo život jen šest dětí. Nejstarší z nich, Theo, musí na sebe převzít břemeno vůdce a zavést děti, včetně své sestry Abital, do bezpečí. Překonali stovky mil napříč Afrikou, prošly přes tři nehostinné země, bez vody a jídla, aby se dostali do uprchlického tábora v Keni- do Kakumy. Čas všal plynul a naděje na lepší život pomalu bledla. Teprve po třinácti letech dostaly novou možnost opustit tábor a usídlit se v Americe. V Kansasu se setkají s Carrie Davisovou (Reese Witherspoon), která jim pomůže nejen začít život v nových podmínkách, ale otevře jim i svůj domov. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (194)

silentname 

všechny recenze uživatele

Rok 2014 všetci chválili Reese Witherspoon pre Wild. A hoci musím povedať, že som si ten film užil a bol podľa mňa veľmi dobrý, tak je škoda, že málo ľudí videlo "The Good Lie" lebo tam by som slovo veľmi dobrý nahradil slovkom vynikajúci. V prvom rade veľmi dobrý dramatický aspekt, kde sledujeme vojnu v Sudáne a našich hlavných hrdinov, ktorí sa snažia prežiť. A súčasne vidíme aj ako sa ich vzťah postupne vyvíja a ako nerozumejú fungovaniu americkej spoločnosti. Keď sa jedlo nepredalo a vyhadzujeme ho do kontajnera, prečo by darovanie takéhoto jedla človeku, ktorý ho potrebuje znamenalo krádež? A prečo sa vlastne jedlo vyhadzuje, keď v iných krajinách je ho ťažký nedostatok. Toto sú dobré otázky, ktoré film modernej spoločnosti kladie. A do toho tu ešte máme aj skvelú Reese Witherspoon, ktorá má srdce na správnom mieste a súčasne je aj veľmi vtipná. Záver filmu je fantastický a myšlienka, ktorú podáva takisto. "The Good Lie" ma proste zasiahlo na správnom mieste a pre mňa je to film, ktorý je škoda, že nevidelo viac ľudí. Ak ste ešte nemali šancu, tak sa po ňom určite poobzerajte. Pre mňa jeden z najväčších highlightov roku 2014. Hodnotenie: A ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z prípadov, kedy imigráciu pochopím a kde som držal palce, nech to tým chalanom vyjde. Vážna, smutná téma, no pozeralo sa na to fantasticky. Úvod je dobrodružno-dramatický, spojený s celkom slušným survivalom tých detí v divočine, no a život v Amerike zase ponúkne mnoho úsmevných situácií. A k záveru aj niečo málo emócií k tomu. Všetko tak správne vyvážené. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa výborná vec. Protiamerické argumenty nie sú na mieste, veď tu ide o ťažký osud vojnou skúšaných Afričanov a ich problém adaptovať sa v pre nich novej civilizácii. Toto sa podarilo zobraziť veľmi dobre. Milá Reese Witherspoon takisto zapadla do deja tak, ako mala. Film nosí v sebe isté posolstvo a divákovi ho odprezentoval v najlepšej forme. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Pomalejší, ale milé uprchlické drama, při kterém se mi překvapivě stalo, že jsem imigrantům v nové zemi silně fandila. A úplně jsem chápala jejich rozčarování z Američanů. Začátek dramatického útěku z vlasti před násilím fanatických šmejdů postupně přechází v téměř roztomile tragikomediální působení sourozenců v civilizaci, se všemi výdobytky, bez kterých si už neumíme představit běžný den a které nás tak krásně zotročují. A několikrát jsem si výrazně uvědomila, jak jsme se uzavřeli do těch svých nesmyslných bublin vydělávání peněz a vzdálili od toho, co by mělo být pro lidi úplně přirozené. Chvílemi to asociuje křováka z Bohové musí být šílení. Třeba když se jeden z bratrů zcela bezděčně a naprosto samozřejmě v autobusu rozdělí o pomeranč s cizí paní sedící naproti. Reese s přibývajícími léty rozhodně víc sedí tyto dramatičtější polohy, než jakési cáklé diblíkování v kýčovitých romantických komediích, takže i herecky bez připomínek. Místy dost rozvleklé a s trochu větším důrazem na náboženství, než by mi bylo příjemné, ale jinak uvěřitelné a milé filmové pohlazení. A když o vás někdo prohlásí (jste-li pohlaví ženského), že jste kráva, poděkujte. V Súdánu je to velká lichotka. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Čisté emoce netvořené umělými vztahy, ale životními událostmi drsných Afrických zemí (do nichž podnikatelé přinášejí skrze armádní síly demokracii a kradou si nerostné bohatství). Příběh lidí, kterým se poštěstí přistát jakožto imigranti v USA a neznalí a traumatizovaní krutostí svého světa se snaží asimilovat - po svém. Smích střídá pláč a pláč smích. Zajímavý mix pocitů nabízí těžce stravitelný snímek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Okrem amerického štátu Georgia prebiehalo natáčanie aj v Kanade, Keni a Juhoafrickej republike. (MikaelSVK)
  • Film je inspirován Ztracenými chlapci Súdánu (The Lost Boys of Sudan), což je označení pro skupinu více než 20 000 dětí, které osiřely ve Druhé súdánské občanské válce. Ta vypukla v roce 1983 a skončila až podepsáním mírové dohody v roce 2005. K vypuknutí konfliktu došlo záhy po skončení První súdánské občanské války, kdy se k moci dostal prezident Nimeiri a pokusil se v zemi zavést islámské právo šarí'a. (vesper001)
  • Pri premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte si film vyslúžil päťminútové standing ovation. (Arsenal83)

Reklama

Reklama