Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

togaf 

všechny recenze uživatele

Sam Heughan, Skotsko a skotský přízvuk většiny herců jsou důvody, proč jsem dokoukala první sérii. Bohužel nesnáším Claire, vzhledem k tomu, že jde o hlavní postavu, je to celkem velký problém. Navíc je to občas až moc červená knihovna, Black Jack je čím dál šílenější, až je na hranici karikatury a Claire...Claire je zase všudybylka, co všechno zná a umí a snaží se nám namluvit, že je jí osmadvacet, když vypadá na osmatřicet. No, francouzské dobrodružství si nechám ujít. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pilot mě zaujal především zpracováním, než zápletkou, protože děj je příliš roztahaný. Ráda jsem se pokochala skotskými scenériemi oživenými barevnými filtry. Divím se, že se tvůrcům chtělo utrácet za dobovou výpravu čtyřicátých let minulého století, když se stejně budeme pohybovat v jiném období. Ale zase klobouk dolů za snahu dodržet předlohu (kterou jsem nečetla). První série 90%: Seriál nakonec překvapil. Pro ty, co váhají se sledováním, aby nedostali nálepku sledovačů červené knihovny: tento seriál chválí i GRRM - tvůrce Hry o trůny. Samozřejmě romantika je tak hustá, že by se dala ždímat, ale poslední díly překvapí i otrlého jedince. Tvůrci nové Battlestar Galacticy odvedli skvělou práci. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Poutavá záležitost. Vášeň, intriky, politika a láska, vše příjemně ubíhá. Seriál nijak neskrblí úžasnou a panenskou krásou skotské vysočiny a dotýká se mýtů. Všeobjímající romantice se tu dobře daří. Dalším plusem je ženská jako lusk, herečka Caitriona Balfe. Nicméně některé brutální scény jsou úplně zbytečně dlouhé. Takže sečteno a podtrženo, něco jako Angelika, markýza andělů, ale zajisté, že poněkud drsnější. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pokud od adaptace knižního bestselleru Cizinka čekáte povedený romantický kousek s tajemnými prvky či zajímavé ztvárnění cestování v čase, budete hodně zklamáni. Outlander se zatím jeví jako rutinní červená knihovna, v níž jsou všechny nadějné prvky potlačeny nevýraznými charaktery a nenápaditým scénářem, jenž se navíc bere až příliš vážně. Je docela smutné, že nám tuto novinku servíruje zrovna tvůrce uctívané sci-fi kultovky, Battlestar Galacticy. Na tento kousek se totiž nejspíš bude vyplácet koukat jen s hodně vděčnou knižní fanynkou.40% ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Hmno. Takže, skousnete-li extrémně nudný úvodní díl = nezajímavý děj, nezajímaví herci a vše, co by vás mělo spolehlivě odradit, rozehraje se hlavní hrdinka v těch následujících opravdu výtečně a vy si budete moci se zájmem užívat krásné skotské exteriéry, hrady, zemité zvyky a klany horalů. Bohužel, tím geneze povahy seriálu nekončí. U nějakého pátého dílu se Outlander velmi nepokrytě zvrhne v hodně přečervenalou knihovnu, v níž se tvůrci nikterak neostýchají opakovaně servírovat mnohaminutové milování, vášeň a lásku ústředního páru, které může Padesát odstínů šedi v kýčovitosti jen závidět a "válka" anglických červenokabátníků a skotských klanů je už jen hodně na pozadí... Přes kolosální vztahovou kýčovitost ovšem je koukatelný a nudí jen občas. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Při scéně bičování mrzlo, takže natáčení bylo pro Sama Heughana hrajícího do pasu vysvlečeného Jaimeho velmi náročné. Jako krev byl použit kukuřičný sirup, který byl velmi kluzký, takže na něm představitel Black Jacka Randalla (Tobias Menzies) uklouznul. Tato scéna, stejně jako hercova improvizace, kdy na shromážděný dav křičí, aby ztichnul, byla v seriálu ponechána. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon je Američanka, která má tři akademické tituly z přírodních věd. Skotsko navštívila až poté, co napsala knihy jen díky studiu skotských reáliích v knihovně. (Zdroj:dianagabaldon.com)  (Jolinar)
  • Scéna v 7. minutě, kdy Claire (Caitriona Balfe) jde po „francouzské“ ulici k léčiteli (Dominique Pinon), byla natáčena v České republice v Praze na Radlických schodech s výhledem na Nerudovu ulici (Praha 1). (Rosalie)

Reklama

Reklama