Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Alementina 

všechny recenze uživatele

3,5* Porad jsem tenhle kousek odkladala, protoze jsem si riklala, ze to bude hrozna nuda... 80leta a stret bandy gayu s konzertativni bandou horniku, co je nebudou chtit prijmout, ale protoze o tom lide mluvili, tak jsem do toho sla.... A vzhledem k soucasne situaci s uprchliky v Evrope a nasi neuveřitelnou českou xenofobnosti jsem opravdu rada za to, ze mi zase nejaky film ukazal, ze lide si maji a musi pomahat. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto presne očakávam od britskej dramédie. Chvíľu smútok a hneď zas na to vtip. Fantastická atmosféra a hudba. Naozaj zaujímavý príbeh podľa skutočnej udalosti. Kopec známych, ale aj menej známych hercov, ktorí hrali výborne. Bill Nighy a Imelda Staunton boli jedineční a poprosím viac skvelých rolí pre Georga MacKaya. Bavila som sa výborne. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pride je vesměs pohodové a úsměvné dílko. V mnoha směrech může působit naivně, ale je to o té nadsázce, kterou film hojně využívá. Co se týče dojemnosti, v některých chvílích je to na hraně, ovšem v drtivé většině se ji tvůrcům podařilo docela s přehledem ukočírovat. Osobně jsem čekal o něco víc humoru a méně „životních rad“, proto dávám „jen“ slušné 4*. ()

erased 

všechny recenze uživatele

LGTBMS (čert aby se v těch zkratkách vyznal...) zase trochu jinak, samozřejmě sice s typicky sladkobolným nádechem, ale tentokrát hlavně s trochou zapomenuté historie. Přestože mě na film nejvíce nalákala známá herecká jména, jmenovitě Joseph Gilgun, Andrew Scott, Dominic West a Bill Nighy (leč jen poslední dva z nich dostáli očekáváním), nakonec to jsou především velšští kopáči a jejich proměna ze zatrpklých buranů, kteří mě na Pride oslovili nejvíc, a kteří jako jediný ten titulní pocit dokázali vzbudit. Jejich ulítlých babiček nakonec ve filmu není tolik, jak by se z traileru mohlo zdát, a humor, o který se z velké části starají ony tak není nijak křečovitý a k propíranému tématu tak akorát pasuje. Jen ty dvě hodiny jsou na tak přímočarý film až příliš. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet, celkem dobre zpracovany, sluselo by ovsem film prostrihat, zbytecne dlouhy a misty deji dochazi dech. Osobne moc nemusim filmy, kde je velmi tenka hranice mezi dramatem a komedii, zde mi to ale tolik nevadilo, nebot se britskemu humoru pramalo smeji. Vetsina postav celkem sympatickych, coz vzhledem k nametu dokaze prekvapit. Herecke vykony nijak mimoradne, ale dobre, nejvice se mi libil Paddy Considine. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama