Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a výborné, ani nie tak spracovaním ako skôr svojou obsahovou náplňou. Aj keď ide o drámu, príbehovo sa to skôr ponáša na horor - desivé a strašidelné, v akom zvrátenom svete to žijeme. A to pritom vôbec nie je problém len Ruska, ako by si snáď niekto mohol myslieť. Podobných hajzlíkov a "kvázi" politikov človek nájde všade po svete, rozdiel je len v tom, že ako jeden z mála dal Bykov tie svinstvá na filmové plátno. Ľudský život v týchto časoch už naozaj nič neznamená, za poslednú dobu príšerne zdevalvoval. Tiež tu vyvstáva zaujímavá otázka, že či a do akej miery má vlastne zmysel v tomto smere niečo riešiť a podnikať, keďže zmena k lepšiemu je v nedohľadne. Má zbytočná obeta jednotlivca nejaký zmysel? Na to si musí každý odpovedať sám. Naozaj podnetný film. 80/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Já bych Tě rád zatknul, ale ty bys mě podplatil. A já bych to vzal. Jsem Rus." Tohle asi nejvíc vystihuje charaktery městských hlavounů, kteří během jedné krizové noci bádají nad tím, jak zachránit 800 lidí z padající budovy a zároveň zakrýt finanční čachry, na které by se mohlo po případné katastrofě přijít. U toho všeho sedí chudák instalatér, ze kterého táta vychoval poctivého člověka a připadá si jak v Jiříkově vidění. Mrazivá a do určité míry i adrenalinová záležitost. Ve chvíli, kdy začal závod s časem, jsem byl napnutý jak struna a samotné téma hroutícího se paneláku by vydalo na samostatný film. To, že do příběhu Bykov zakomponoval politický rozměr, z filmu udělalo výpověď o dnešním Rusku, kde je korupce a klientelismus cítit i v té nejzapadlejší kanceláři a obyčejní lidé se zásadně řídí heslem "Nehas, co tě nepálí." Tedy ne že by to u nás bylo výrazně lepší, ale zatímco náš ouřada ukradne dejme tomu 30%, tak ten ruský 70. Všechno korunuje konec, který mě zdravě naštval a ukázal, že dělat správné věci se nevyplatí. 90% ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Asi na málokterý film pasuje označení sociální drama tak jako na Durak a v málokterém filmu jsem si tak rychle vytvořil sympatie k hlavní postavě. Boj osamělého instalatéra proti zkorumpovanému systému, popisuje parádní konfrontaci výstředního života ruské bohaté třídy oproti bídnému životu nejchudších. Pro mě přinesl film dvě překvapení, za prvé jak silné drama se z toho vyklubalo a za druhé, jak tímhle totálním pošlapáním lidské morálky rusové střelili do vlastních řad. Za tohle všechno, i za tu skvělou doprovodnou elektrickou kytaru si Durak zaslouží jasných pět hvězdiček. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zajímavý ruský film, kterému bohužel chybí pořádný (každý kdo viděl tuší) závěr. Přesto má ale super atmosféru a skvěle napsaný scénář. Jen ty herecké výkony, žádná sláva no. Tentokrát asi budu o něco přísnější a udělím jen 3 hvězdy, ale za to jsou bez diskuze zasloužené. Hlavně za ten originálni příběh. Jen ho zrealizovat lépe příště... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jednotlivec, který se postaví proti byrokracii, proti pohodlnosti a lenosti lidí i proti vlastní rodině. Proč? Protože mu není lhostejný život více než 800 zcela bezvýznamných loserů v ubytovně, která má brzy spadnout. Zajímavý snímek a slušná pocta významnému ruskému režiserovi A. Balabanovi. Beznaděj, deprese, smutek. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • O jednu z hlavních písní ve filmu, konkrétně "Klidná noc", se postarala ruská undergroundová rocková skupina Kino. Ve své době patřila k nejlepším anti-sovětským kapelám vůbec. (Ulmos)
  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)

Reklama

Reklama