Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna noc, jedno město, jeden dům, jeden opravář a několik set ohrožených životů. Film Hlupák je příběhem Dmitrije Nikitina, typického obyvatele zapadlého ruského města. Jednoho večera je místo hlavního inženýra povolán k nahlášené závadě v panelovém domě. Dmitrij si uvědomí, že nejde jen o pár prasklých trubek, nýbrž i o celou budovu která v dezolátním stavu sotva stojí na pevné půdě. Ve chvíli, kdy si zjistí, že podle propočtů budova nevydrží stát více jak jeden den, už jde o každou minutu a odhodlaně se rozhodne víc než 800 lidí zachránit. Dmitrij se celou noc snaží najít pomoc i u těch nejvýše postavených, ale čím dál tím víc mu začíná docházet, že věci se nedějí tak, jak by měly. A že pro takového hlupáka není na světě místo a pochopení. (Ulmos)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na jednoduchej zápletke vygradovaná nekompromisné dráma, ktorá v krátkom časovom úseku jednej noci výstižne obsiahne, že ono príslovečné "Nehas, čo ťa nepáli!", platí neustále a vystrkovať hlavu z davu v dnešnej nemorálnej a skorumpovanej spoločnosti, sa zo zdravotných dôvodov nemusí vyplatiť. Silné 4 hviezdice a mať to onen nedopovedaný koniec, ktorý by tomu dal ešte fatálnejšiu príchuť, tak dám aj plnku , pretože toto smrdelo výstižnejšie, než ten príznačný prehnitý a zatuchnutý socialistický panelák. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je "Durak" asi jeden z najsilnejších filmov, aké som mal možnosť posledné roky vidieť. Je to niečo úplne iné, než na čo sme zvyknutí z našej alebo americkej kinematografie a dáva to tomu skutočne tón, ktorý sa zarýva oveľa silnejšie pod kožu, než častokrát vidím. Pre mňa je toto film na zamyslenie. Na zamyslenie sa nad otázkou korupcie, ľudskosti a dôvery v celý systém. Pretože stojí za to obetovať vlastný život pre niečo, čo nikto neocení? Otázka ľudskosti je tu pre mňa asi najsilnejším elementom, pretože nikto si nechce vziať na svedomie 800 ľudských životov, ale ostáva tu rovnako otázka, či to tí ľudia ocenia, alebo či bude chcieť niekto proti tomu niečo spraviť. A funguje to skvele. Pretože sme v tomto svete veľmi ignorantsky založení, nezaujímame sa o druhých ľudí, riešime si hlavne svoje problémy, pretože len tie sa nás priamo dotýkajú. Ale čo keby sme sa dozvedeli niečo, čo by mohlo zachrániť 800 ľudských životov? Urobili by sme niečo proti tomu? Alebo by v prípade, že by bol ohrozený náš vlastný život by sme zaliezli do kúta? Záver filmu je pre mňa maximálne silný a hoci som si celý čas hovoril, že prejaviť určitú dávku ľudskosti je správne a pomôžeme druhým, koniec filmu nám ukazuje presný opak. Naopak to podporuje teóriu, že by sme mali byť viac sebeckí a ignorantskí, pretože reálne to skončí tak, ako náš hlavný hrdina. A musím povedať, že sympatie voči nemu sú z mojej strany veľmi silné. Rovnako aj k jeho otcovi. Je ťažké veriť, že zmeníme svet na lepšie miesto, keď ruka ruku umýva a všetky kauzy sa zametajú pod koberec a všetko sa rozkráda. Ako môžeme zmeniť svet k lepšiemu? Čo môžeme spraviť preto, aby sme niekoho život zmenili? To sú skutočne skvelé otázky. Pre mňa jeden z najlepších filmov posledných rokov a veľmi silne na mňa zapôsobil. Ja jednoznačne hovorím, čeknite si ho. Hodnotenie: A+ ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

film o prehnitom vedení mesta a mestských politikov niekde v Ruku a márnom boji jednotlivca proti tejto mašinérií. Ruský film o ruskom človeku, všade plno vodky a nadávok ale aj strachu beznádeje a bezcvýchodiskovosti. Bykov ako režisér a scenárista nastavil zrkadlo samotným Rusom. Až sa čudujem, že tento film nie je v Rusku na indexe. Silná veľmi silná a nečakaná sebarflexia. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborné mrazivé Drama z Ruska se stísněnou atmosférou. Příběh se zaměřuje na opraváře topení, který při prohlídce bytu zjístí, že panelák je na zhroucení a příliš času nezbývá a rozhodne se jednat a čelit místní politické korupci. Nepříjemná atmosféra skoro jak z Chernobylu o čestném muži, který chce zachránit 800 lidských životů, ale jelikož Panelák je plný sociální spodiny, vláda plná komunistů a penize hrají prim, tak to nebude mít jednoduché. Finále úderné jak hrom. 8/10. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Stál v jednom městě jeden dům s 800 obyvateli. A tento dům se chystá co nevidět zřítit. Hlavní hrdina to zjistí a rozhodne se k něčemu, co ostatní neudělali.... zachránit lidské životy. Do pohybu se tak nejen dostává konstrukce celého domu, ale i mafiánské struktury, které celé město vlastní. Durak - Hlupák je krásným pohledem na to, jak funguje Ruská byrokracie. Skoro se až divím, že to celé dostalo povolení k realizaci. Hlupákem je zde hlavní postava, která je plná idealismu. Ostatní figury mu tento idealismus vyčítají a řeší vlastní dilema, jestli zachránit obyvatele domu nebo sebe. Místy to až v tom nejlepším slova smyslu připomíná 12 rozhněvaných mužů. Zde ale samozřejmě pojaté s bohatšími exteriéry a interiéry. Ve druhé polovině pak příběh sklouzává ke kriminálnímu dramatu, záchraně o život a tempo příběhu se trochu mění, což je škoda. Nicméně příběh i tak drží při sobě a vřele zhlédnutí tohoto snímku doporučuji. Rozhodně jsem se na minutu nenudil a skvělý casting výbornost tohoto díla jen podtrhuje. 80% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Tesne po odvysielaní filmu na ruskej TV stanici došlo k prepusteniu jej riaditeľa. (PATWIST)
  • Film bol v koprodukcii ruským ministerstvom kultúry. (PATWIST)
  • Dotyčný dům se nachází ve městě Tula, ulice Metallurgov 85. Praskliny byly sice vytvořeny pomocí polyuretanové pěny a zvětšeny počítačovou animací, ale budova je skutečně v havarijním stavu. Lokalitě odpovídá i tramvajová zastávka „Mašinostroitelnyj kolledž“, kde ústřední hrdina vystoupí z české tramvaje T3 a běží k domu. Ve starém bytě v moskevské čtvrti Kuzminki byly natočeny scény z domácnosti instalatéra Nikitina. Tento byt se „sovětským“ vybavením je mezi filmaři velmi oblíben a objevil se již v mnoha snímcích. (ČSFD)

Reklama

Reklama