Reklama

Reklama

Kocour v botách: Poslední přání

  • USA Puss in Boots: The Last Wish (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Když máte k dispozici devět životů, tak vám na tom, že tu a tam něco odskáčete, vůbec nezáleží, zvlášť když jste legendární hrdina, který se dobrovolně vrhá do těch nejbláznivějších dobrodružství. Kocour v botách právě zachránil obyvatele jednoho městečka před řáděním zuřivého obra, jenže při tom přišel o předposlední ze svých životů. Takové zjištění by zamávalo s mnohem odolnějším charakterem. Kocour se proto rozhodne pověsit boty na hřebík a žít dál v relativním bezpečí kočičího útulku jako obyčejný chlupatý mazlíček. To by ovšem nesměl mít v patách drsnou Zlatovlásku a její tři drsné medvědí parťáky, kteří s ním mají nevyrovnané účty, a také tajemného Vlka, který šermuje jako ďábel (a možná taky ďábel je). Naděje naštěstí umírá poslední – v Kocourově případě má podobu legendární Hvězdy přání, která by mu mohla obnovit ztracené životy. Jenže taková vzácná věc se nesmírně těžko hledá. Kocour v botách musí spolknout hrdost a uzavřít příměří se svou věčnou soupeřkou, kočičí zlodějkou Čiči Pacičkou. Spolu s ní a novým kamarádem Psem, který kdovíproč předstírá, že je kočka, se vydává vstříc pohádkovému dobrodružství, na jehož konci na všechny čeká odměna. Tedy pokud najdou Hvězdu přání jako první. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 5

Recenze (387)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jako az takovouhle jizdu jsem necekal, fakt nevim, co bych filmu vytknul. Od zacatku do konce neskutecna jizda se skvelou a napaditou animaci, na animak super pribehem, skvelejma pisnickama a hlavne do posledniho perfektnima, hlaskujicima postavama. Proste zabavna, napinava, vtipna a dojemna jizda od zacatku do konce a nejspis animak roku. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

V roce 2001 studio DreamWorks uvedlo do kin "Shreka", jehož kasovní úspěch měl pro mainstreamovou animaci fatální důsledky. Zatímco Pixar sliboval každým svým novým projektem posouvat technologické i výrazové prostředky počítačové animace a přicházet s novými světy a příběhy, "Shrek" ukázal, že stačí mít lidově vtipný a popkulturně přechytračelý scénář, přičemž pak budou divákům kvality animace u zadku. V roce 2018 vytřelo Sony Pictures Animation všem zrak svým animovaným Spider-Manem a dokonce i zpohodlnělí hlavouni u DreamWorks pochopili, že po tomhle už divákům nebudou stačit jen žvýkačkoví pajduláci ilustrující namluvené fóry. Vedle novinky "Zlouni" se vizuálním refreshem může chlubit nový "Kocour v botách", kterému stylizační facelift nehorázně prospěl. Jeho scénář sice vykazuje spíše znaky direct-to-video sequelů (málo postav a prostředí, přímočaré vyprávění těžící vágně z dříve představeného světa, opáčko struktury i konceptu předchozího dílu), ale právě animační pojetí vše povyšuje na velkolepou podívanou. Jednak celkové vizuální pojetí namísto dlouhé roky prosazovaného pseudo-realismu, kde prim hrál každý jeden chlup na srsti či fotorealistické odlesky a stínování, přejímá stylizaci temperových maleb, nicméně nikoli ve velkém měřítku, ale naopak v mikro rozměrech. Díky tomu mohou pořád vyvstávat drobné detaily i textury povrchů, ale celkový dojem je na hony vzdálený igráčkovské umělosti klasické počítačové animace. Akční scény pak formálně přejímají výrazový slovník anime se spektakulárními pózami, rychlým střihem i kontrastem zpomaleného trvání a naopak zrychleného pohybu sugerovaného rychlými skoky mezi klíčovými snímky, respektive jednotlivými pózami. Ačkoli animace tu odedře nejvíce práce v poutání divácké pozornosti, není z celku vykloubená, ale zůstává v pevné symbióze se scénářem, ruchy i dabingem. Nejmarkantněji se tato souhra projevuje na impozantní postavě vlčího záporáka, který sám o sobě je skvostným audiovizuálním počinem. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě potěšilo až do té míry, že jsem ochoten vzít na milost celou shrekovskou sérii i s posledníma nepovedenýma filmama a dát tomuto tvůrčímu přístupu šanci, protože z ničeho se stal jeden z nejlepších 3D animáků posledních let (když opomenu animovaného Spider-Mana). Skutečně mám velkou chuť to vidět zas a znova. Skvěle napsané postavy, zajímavý příběh a pohádková zábava, kterou už jsem tuze dlouho neměl. 90% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

O dost temnější než Shreckova dobrodružství. Přízračný lovec s rudýma očima a srpovitými dýkami umí vyvolat strach. Kocourův příběh je kompaktní a předkládá i dobře zpracované vedlejší figury a jejich mikropříběhy.  SHRNUTÍ: Tenhle pohádkový les sice může zářit duhou, ale pod ní se skrývá tak temný prales, že by se libil i Erbenovi. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Na dnešní dobu nadstandartně fajn animák, který dospělého diváka výrazně nesere, nenudí, není plný okoukaného cringe a klišoidních scének a ve výsledku vlastně úplně dostatečně zabavil. Má to humor, je to místy akční, jindy roztomilé a jestliže je to i pro starší publikum takhle solidní, pak pro děti je to jasná trefa do černého. Příjemně strávená dvouhodinka. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci uvedli, že film je inspirován westernem Hodný, zlý a ošklivý (1966): „Všichni jdou za tou hlavní pohádkovou odměnou, protože existuje jedno přání, které se může splnit, když dosáhnete hvězdy přání. Má to velký spád, protože každý má pocit, že to přání musí mít, což opravdu vede jen k velkému akčnímu dobrodružství.“ (Claw)
  • Ve filmu jeden z medvědů hraje na piano anglickou verzi české písně „Škoda lásky“ od Jaromíra Vejvody. (vyfuk)

Související novinky

Pátý Shrek má zelenou

Pátý Shrek má zelenou

05.04.2023

Těžko uvěřit, že už to je víc jak dvacet let od premiéry prvního Shreka. Poslední film z milované série pak dorazil do kin v roce 2010, už tehdy se ale zdálo, že byl koncept vyždímán na maximum a… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Reklama

Reklama