Reklama

Reklama

American Crime Story - Versace

(série)
  • USA The Assassination of Gianni Versace
Trailer 2
USA, 2018, 7 h 23 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Tom Rob Smith

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Darren Criss, Édgar Ramírez, Ricky Martin, Finn Wittrock, Max Greenfield, Nico Evers-Swindell, Penélope Cruz, Annaleigh Ashford, Luke Albright (více)
(další profese)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Gianni Versace vyšel ráno ze své vily a přímo na schodech před domem byl zastřelen. Začíná rozsáhlé pátrání po vrahovi, který už má na svědomí další čtyři životy... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (67)

kleopatra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o vrahovi Versaceho je vynikající psychologickou výpravou do duše nejen Andrewa Cunanana. Couvání v čase tu nemáme poprvé, ale v tomhle případě se ukázalo jako neskutečnou trefou do černého. Z brutálního vraha se tak od poloviny stávalo nevinné, krásné, nadané dítě a zprvu jasné věci se dostávaly do překvapivých kontextů. Zpočátku mi chybělo více hadříků a Heleny, Christy a Yasmeen, ale místo toho jsem dostala něco lepšího: atmosféru doby a jemně a pomalu odlupovaný vztah sourozenců Gianniho a Donatelly, často prostřednictvím zdánlivě bezvýznamných epizodek, čehož se ostatně dostalo i dalším postavám, velmi dobře přiblíženým. Ve vzduchu se vznášela tehdejší nálada kolem gayů obecně a averze, jak řekl jeden z nich na policejní stanici: "Dokud zabil pár bezvýznamných teploušů, bylo vám to jedno, začali jste se snažit až teď, když zabil celebritu". Za zmínku stojí perfektní herecké výkony i v těch nejmenších rolích, za všechny jmenuji Judith Light v roli Marylin Miglinové, vdově po jedné z obětí. A nakonec se mě dotkl pohřeb, kde bylo na vteřinu možno zahlédnout Dianu s Eltonem, který se za pár týdnů loučil i s ní, a kde kněz nepodal ruku Gianniho druhovi. V posledním díle se v jednu chvíli Donatella podívá do krásného zrcadla se symbolem Medůzy a její obraz je ošklivý, pokřivený. Krása sama o sobě povznášející může být v určitém úhlu, světle, okolnosti …odporná. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvažujem, či by seriálu nesvedčalo viacej, keby sme si jednotlivé epizódy pozreli od záveru po začiatok a tým pádom sledovali všetky dôležité etapy Cunanovho života tak, ako sa diali v skutočnosti. Od detstva až po poslednú vraždu. Azda by sme sa tým vyhli počiatočnému tápaniu, kedy žiadna z postáv nie je pre nás ničím viac než len cudzincom na plátne. Aj v tomto prípade však zdá sa platí, že na dobré sa oplatí počkať. A mne sa počkať oplatilo. Nebolo to vždy ružové a určité pasáže mi po pravde príliš nesadli, ale finálne dojmy z druhej série sú prevažne pozitívne. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úchylné a brutální takovým tím nejdivnějším způsobem. Hlavní „hrdina“ Cunanan působí extrémně odpudivě, že je utrpením sledovat ho každou další minutu. Škoda, že o Versacem je tam toho minimum. Nejvíc ze všeho je to ale strašná nuda k uzoufání. Tohle může bavit jenom lidi, kteří rádi onanují nad úchylnými vrahy. Cunanan žil prázdný a zvrácený život, nic zajímavého na něm nebylo. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vražda Versaceho, byť pro mnohé jakkoliv zlomová a důležitá chvíle moderní doby, Amerikou nezahýbala zdaleka tak mocně, jako proces s OJem. Svými tématy (gay scéna, rozvrácená rodina) je nicméně Murphymu mnohem bližší, což se projevuje i na celkovém pojetí série (přesným výběrem stylové hudby počínaje, Gloria! ; opulentním vizuálem konče). Místo civilního dramatu se širokým záběrem tentokrát sledujeme detailní a osobní pohled do duše Cunanana, a události, které vedly k jeho vražednému řádění. Sledujeme je ale chronologicky převrácenou mozaikou, a i já se přikláním k názoru, že ač to působí cool, ve výsledku je to spíš na škodu, především co se dramatického dopadu na diváka týče (patrné zvolnění v dílech 4-7). Přesto se jedná o kvalitně zpracovanou minisérii, která je strhující, po všech stránkách uhlazená, a dokonale zahraná. Darrena Crisse jsem se po pěti sériích Glee docela přejedl, jako Cunanan ovšem předvádí něco nezapomenutelného, a Penelope Cruz, i když v seriálu minimálně, je naprostou zlodějkou scén. 90%. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Příběh o odmítnutí, marnivosti a hlavně homofobii, z které Ryan Murphy místy dělá mnohem větší zločin, než ze samotné vraždy Gianniho Versace. Darren Criss je Andrew Cunanan se vším všudy, sadista, patologický lhář a člověk, na kterém se zřejmě podepsali rodiče. Některé výjevy z jeho vraždícího řádění pak občas připomenou scény z Fincherova Se7en nebo Zodiaca. Ale čím víc se příběh blíží ke svému konci, tím víc je to postava, která vzbuzuje hlavně lítost. Nicméně nejvíc si pro sebe krade každou chvilku Penélope Cruz, s kterou se tedy neskutečně šetřilo. Asi proto, aby si Ryan proti sobě nepoštval skutečnou Donatellu. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (4)

  • Prvou voľbou pre stvárnenie Donatelly Versace bola Lady Gaga, s ktorou v čase prípravy projektu Ryan Murphy spolupracoval na seriáli American Horror Story (od r. 2011). Gaga však odmietla, pretože nevedela zladiť svoj rozvrh s natáčaním filmu Zrodila sa hviezda (2018) a prípravou vystúpenia na americkom Superbowle. (matthew.17)
  • Penélope Cruz projekt zaujal hneď ako dostala ponuku. Ryanovi Murphymu sa však ospravedlnila, že najprv musí zavolať Donatelle Versace osobne, aby jej schválila účasť v projekte. Dámy následne spolu telefonovali viac ako hodinu. Napriek tomu, že Versaceho rodina nebola z projektu nadšená, Donatella Penélopinu účasť odobrila a poslala jej kyticu kvetov. (matthew.17)

Související novinky

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama