Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Vrátila jsem se k tomuto snímku po několika letech a vyhrál to u mě na celé čáře, Agatha Christie je prostě královna detektivek.. Výborná atmosféra napětí i podezřívavosti, všichni jsou podezřelí, protože všichni lžou.. Herecký ansámbl do jednoho úžasný, Peter Ustinov a David Niven skvělá dvojka, no a Mia Farrow jako odložená snoubenka fantastická.. Závěrečné rozuzlení skvostné.. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Francouz jménem Pollard, v jistých kruzích též znám jako Belgičan Poirot, opět vyšetřuje úkladnou vraždu v prostředku hromadné dopravy. Stavba příběhu není žádným překvapením (seznámení s postavami, jejich konfrontace s budoucí obětí, mord, vyšetřování formou postupného obvinění všech přítomných, další mordy a finále v salónku, kde se všichni sejdou, aby pachatel ze sebe sejmul to břímě a ostatní posbírali brady z podlahy, jak to ten kníratý sedlák, co nespoléhá na štěstí, rozlouskl).. Hvězdně obsazené (Watson Niven skvělý), občas vtipné, uteče to jak voda v Nilu a přinutí diváka řešit tu egyptskou zabíjačku spolu se slovutným Herculem. Ten kdyby byl co k čemu, tak by si vzal na palubu parníku kouzelný zvon soudce Ooky, nechal všechny podezřelé sáhnout a pak se podíval, kdo má čisté ruce. A že by si je lodní topič před tím musel umýt, to vám snad nemusím radit, monsieur.. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Má to výbornou pointu, na kterou se vyplatilo si počkat, ale tu to má díky stejnojmenné literární předloze A. Christie, ne filmařům. Když to dále porovnávám s knihou tak některé vedlejší linky byly zkráceny (nebo rovnou vynechány), což se týká i postav (logicky: jako nositelů těchto linek), ale to nevadí, za prvé s tím jsem tak trochu počítal, přeci jen film toho neunese tolik jako kniha, za druhé příběh filmu se pod všemi těmi úpravami (zjednodušováním) nezbortil. Už u Vraždy v Orient expresu jsem si stěžoval, že mi nesedl představitel H. Poirota, Albert Finney, jeho projev mně přišel až moc teatrální, extravagantní, a ani Peter Ustinov jakožto brilantní belgický detektiv se bohužel neukázal být šťastnou volbou, jeho herecký projev musím v protikladu k Finneymu označit za příliš fádní a nevzrušivý. A tak to herecky táhnou hlavně dámy: Bette Davis jako kleptomanická hraběnka Van Schuylerová, Maggie Smith jako její věčně frustrovaná služka, slečna Bowersová, Angela Lansbury jako poněkud otravná spisovatelka červené knihovny Salome Otterbournová a hlavně Mia Farrow jako opuštěná a zhrzená snoubenka Jacqueline De Bellefortová. Summa summarum: Filmová Vražda v Orient expresu mně přišla o malý kousíček lepší (u knih se neumím rozhodnout, která se mi líbila více). 70 % ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zkušeně zrežírované a hvězdně obsazené (podobně jako Lumetova Vražda v Orient Expressu, na kterou se v závěru filmu přímo odkazuje) s vtipně napsanými dialogy, mrtvoly se začnou od půlky utěšeně hromadit a koho by neuspokojilo řešení zápletky (pachatele lze docela snadno odhalit i bez znalosti předlohy či čekání na závěrečné Poirotovo shrnutí), může se v první polovině kochat kamerou J.Cardiffa a krásně nasnímanými egyptskými pamětihodnostmi. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Opět román od slavné detektivní spisovatelky a tentokrát odehrávající se v exotickém Egyptě. Film je více vtipný oproti Vraždě v Orient expresu a Poirot v podání Ustinova více usedlý = strejcovitý. Pohodář, co rád jí a hodně spí :-). Vyšetřování opět nemá chybu a když už si myslíte, že máte jasno, tak nakonec je to úplně jinak a vy si připadáte jako blbec. Úžasná Maggie Smith ve vedlejší roli. Pohodový film s vražedným tématem. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Agatha Christie bola inšpirovaná k napísaniu zdrojového románu na predĺženej egyptskej dovolenke v roku 1937 a hotelové scény boli natočené v hoteli Old Cataract v Asuáne, kde ona bývala. Bolo preto potrebné, aby sa priečelie hotela „upravilo“, aby výraznejšie pôsobilo ako 30. roky 20. storočia a nábytok na terase hotela bol nahradený špeciálne vyrobenými dobovo autentickými kusmi. (Arsenal83)
  • Hoci išlo o britský film, mal premiéru v New Yorku 29. septembra 1978 v čase predaja vstupeniek na otvorenie Metropolitného múzea umenia 15. decembra 1978 na putovnú výstavu "Poklady Tutanchamona", ktorá mala vzbudiť záujem o egyptské artefakty. Pre americký trh bol umelec Richard Amsel preto poverený zmenou pôvodného britského plagátu zahrnutím profilu kráľa Tutanchamóna s ceremoniálnym nožom (a moderným revolverom), ktorý je obklopený odliatkom. (Arsenal83)
  • Kostýmový výtvarník Anthony Powell vytvoril určité vychytávky. Vrcholom boli topánky pre Lois Chiles s diamantovými podpätkami z milionárskej zbierky a topánky, ktoré nosila Bette Davis vyrobené zo šupín 26 pytónov. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama