Reklama

Reklama

Šibenice

  • USA The Gallows (více)
Trailer 1

Dvacet let poté, kdy během středoškolského divadelního představení zemřel při nehodě představitel hlavní role, se studenti téže maloměstské školy rozhodnou v pomýlené snaze uctít výročí dávné tragédie znovu uvést stejnou inscenaci – ale nakonec zjistí, že některé věci je lepší nekřísit. (Freeman Ent.)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (111)

maddy 

všechny recenze uživatele

Gallows paradoxne najviac uškodila jeho reklamná kampaň (narážam na ten prvý „červený“ trailer s plačúcou dievčinou), kde dlho nebolo jasné, či vlastne pôjde o found footage alebo nie a ktorá hlavne sľubovala „skutočne hrôzostrašný zážitok“. A nakoniec to je najtypickejší z najtypickejších found footage hororov, ktorých sa ročne urodia desiatky a všetky sú na jedno kopyto. Gallows akurát situuje dianie do prostredia strednej školy, ktorá už sama o sebe nemôže vyzerať veľmi strašidelne a titulné postavy v ňom stvárňujú neuveriteľne otravní teenageri, ktorým namiesto fandenia prajete okamžitú smrť (hlavne mladý blbeček, ktorý to všetko natáča a nevhodne komentuje). Inak sa tu nedeje nič čo by akokoľvek prekvapilo. Samotné strašenie nemá veľký zmysel a omieľa len tisíckrát zaužívané postupy, kde ústredný duch prvú hodinu niekoho zhodí z rebríka, z ničoho nič sa zjaví za rohom alebo omotá lano okolo kulís, aby sa v závere mohol aj skutočne pomstiť a pozabíjať väčšinu postáv. Posledná štvrťhodina nie je až tak márna, obsahuje jednu skutočne infarktovú ľakačku a oceňujem, že sa film snaží aspoň o aké také budovanie mytológie (aj keď absolútne neoriginálnej), no následne to skazí pointa doslovne vycucaná z prsta a samotné záverečné minúty mimo školy, ktoré už pôsobia vyslovene na smiech. Gallows síce vyslovene neurazí a vo found footage sme videli už oveľa väčšie sračky, akurát tie nikto neposiela do kina. Dianie tu je síce v rámci možností FF kamery celkom prehľadné, ale to rozhodne na dobrý horor nestačí. No čo čakať od found footage, v ktorom partia divadelníkov ostane zamknutá na strednej škole, no nie? CELKOVO: 2* (4/10) ()

fisus 

všechny recenze uživatele

To zdejší hodnocení (37 %) mě mrzí. Poslední dobou jsem v žánru found footage nakoukal spoustu filmů a tohle mi přišlo,jako jeden z těch lepších.Není to bůhvíco,ale bavilo mě to.Trochu mě děsí,že má žánr found footage už tak bohatou sbírku.Natočeno bylo přes 300 snímků,většinou samozřejmě horory a vznikají další.Ani nevím,čím mě tenhle žánr pořád tak láká,ale právě díky filmům,jako je Šibenice,budu koukat i na další.Na kontě už jich mám přes 50 a mezi ty nejlepší určitě řadím REC,REC 2,Záhadu Blair witch,Lovce trolů,ale i tak bídně hodnocené Paranormal activity:Tokio night nebo třeba Alien Abduction: Incident in Lake County.A k největším zklamáním řadím určitě Evidence. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi pomalé FF s originálním příběhem, kde se klidně celou dobu nic neděje, ale konec je vygradovaný. To bohužel není tento případ. Tohle je ta dnes už ohraná šablona "zavřeme partu někam a ta lítá ve tmě tam a zpět". Pokud tento koncept nedostane ultimátní slasherové točky, nemáme se moc o čem bavit. Tady jedna hvězda za samotný závěr a šibeničníka, jinak není o co stát. 30% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno, před třiceti lety..... "Poslyšte, Tome, ten váš scénář se mi fakt líbí. Hýří nápady, černým humorem a už na papíře je to strašně napínavý. Takže to uděláme následovně - já vám nedám čtyři miliony, dám vám jich rovnou šest. Máte tam napínavý momenty a sympatický postavy, lidi si je zamilujou, to je jasný. Chtělo by to ale nějaký solidní masky, aby si diváci přišli na svoje. Nasadíme to totiž do kin, tak to musí trochu vypadat. Třeba se nám v pokladnách zavděčí a něco málo nám vydělají na dvojku. Všichni pak budou spokojení." Oproti tomu v současnosti..... "Hele, kámo, scénář nemáš ani načnutej a samotnej námět je trapnej. Ale to nevadí, dneska je o dobrý nápady nouze. Půjčim ti celých 100 táců, to by mělo na takovou srajdu stačit. Uděláme z toho Found Footage, to je moderní a hlavně levný. Obsaď do ní svoje kámoše a za zbytek si kupte chlast. Hodíme to do kin, a aby ty mladý idioti nepoznali, o jakou píčovinu se jedná, třísknem tam nálepku. Něco jako "podle skutečný události" nebo "ten nejstrašidelnější horor, jaký kdy lidská fantazie vymyslela". To bude super hele. Lidi se na to poženou, a i když pak budou nadávat, nám to může bejt u prdele. My budem v balíku!" ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Found footage subžánr je už vyzobanej jak slunečnice. Respektive, čím více epigonů se na něm snaží přiživit, tím více klesá jejich invence a snaha přijít s něčím, byť jen trochu neokoukaným. Kolem Šibenice se dělal celkem humbuk a film byl očekáván s velkými nadějemi, ale bohužel je to zřejmě to nejnudnější, co současná přehlídka hand cam pokusů vůbec nabízí. Doporučuju vyhnout se. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Název snímku se objeví až před závěrečnými titulky. (Amras)
  • Väčšia časť rozpočtu bola získaná od ľudí, ktorí ešte nikdy neprispeli na film a boli len priateľmi filmových tvorcov v strednej Kalifornii. (Game90)
  • Pôvodná hra „Šibenice“ bola hraná v roku 1993. Zamknutá skrinka, v ktorej zvonil mobilný telefón mala číslo 93. (Game90)

Reklama

Reklama