Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (832)

novoten 

všechny recenze uživatele

Utopeno ve vlastních ambicích. Tvůrci tak moc chtějí být autory dravého budíčku, až jsou v jádru téměř nesledovatelní. Celému ekonomickému vyřvávání chybí větší dramatický oblouk, jenž popoháněl třeba Vlka z Wall Street, kterého scénáristé (nejen vzhledem k všudypřítomné a až příliš agresivní satiře) očividně adorují. I tady probliknou nějaké osobní příběhy, ale vzhledem k rozmělnění pozornosti mezi desítku iniciátorů vyšumí do ztracena. Chápu, že když se přes dvě hodiny řeší ekonomika a hypotéky na sto a jeden způsob, musíme se ponořit do odborných termínů, ale tolik jich vážně nebylo potřeba. Neustálé rozpitvávání dalších a dalších budoucích finančních katastrof už ve finální třetině vyloženě ubíjí, aniž by děj někam posunulo a jen ho znovu nasměruje do scenáristické zákruty, ve které už předtím několikrát byl. Už dlouho mě tak nemrzelo, že herci (v tomto případě chameleonský Bale a explodující Carell) hrají do plných, aniž by mě jakkoli zajímaly důsledky činů jejich charakterů. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Všechna čest Adamu McKayovi - jeho nápaditá a vtipná režie, která se nebojí vsadit na humor, nechat hlavní postavy promlouvat do kamery a slavné celebrity zcela mimo rámec děje vysvětlovat význam některých finančnických pojmů, je tím, kvůli čemu musíte Sázku na nejistotu vidět. A možná také kvůli hercům, kteří se ždímají ze všech sil, přestože jen dva (Carell a Bale) mají prostor odpovídající jejich výtečné roztěkané kreaci. Ale marně hledám smysl, proč se vlastně jinak dívat na film, který běžnému smrtelníkovi neřekne navzdory nepolevující spršce dialogů a konspirací nic víc, než že o daném tématu ví úplný hovno a že na tom radši nic měnit nechce. Snažil jsem se ty nesmyslné termíny a úřední kličky pochytat, ale po hodině mě ta námaha přestala bavit, a po dvou hodinách už jsem byl tak přesycen, že mi bylo opravdu úplně jedno, jak se to celé vyvrbí. Přesto znovu klobouk dolů za režii, před podobně dynamickou a přitom přehlednou montáží by jistě uznale smekl i mistr Ejznštejn, i když z obsahu by byl nepochybně stejně vyndanej jako já... 70% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Takže CDO je hromada hoven zabalená v hnoji." Lépe a hlavně odborněji bych to neřekl. Moje touha koupit si nějaký trojbéčkový derivát stoupla na maximum. Hlavně, ať je zajištěný hypotečními úvěry lidí, kteří nejsou schopní splácet své dluhy. To by bylo nejlepší. Tedy nejlepší pro finanční žraloky, jejichž banky stejně nakonec zachrání ten daňový poplatník, kterého předtím okradli. To je geniální - deriváty sem. A přestože se neumím tvářit, že jsem principy podvodů na investora pochopil až do hloubky úvěru nemajetné striptérky, tak tohle mě bavilo. Vynikající byli zejména pánové Burry, Baum a Rickert, jejichž filmoví představitelé mi pomohli mou krizovou finanční ztrátu, i když jsem ji nikdy neutrpěl, překonat velmi zábavnou formou. To samozřejmě neznamená, že budu od nynějška na bankéře milý a přestanu je v sebeobraně věšet na nejbližší větev. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Fuch. Nejsem teda žádnej ekonom a bohužel jedinou zásadní chybou tohohle filmu je, že snad spoléhá na to, že každej kdo na něj kouká je ekonom a tak bude rozumět všem těm odborným výrazům který na nás střílí kulometnou palbou v téměř každé scéně či dialogu, takže s tím mám problém, na druhou stranu po nějaký době sledování jsem pochopil, že je třeba se na takovýhle mudrování vysrat a přistoupit k tomu laicky, protože i když nemůžu říct, že by mě ten film strhnul, tak zase zaujal to rozhodně a o nudě nemůže být řeč. Takže jsem na to šel takříkajíc selským rozumem a to hlavní poselství co jsem si z toho odnesl je fakt, že jestli teda ta Amerika má bejt tou hlavní hybnou finanční sílou celýho světa, tak jsme teda hodně v prdeli. Každopádně o dost uvěřitelnější a ne tak vyumělkované jako ta přestřelená nereálná blbost jménem Vlk z Wall Street. To byla pohádka. Tohle je tvrdá skutečnost. Jinak Bale dobrý, ale Oskara bych mu za to asi nedal. Vidím to na slabší 4 hvězdice.70% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"Tell me the difference between stupid and illegal and I'll have my wife's brother arrested." S roztěkaným stylem tohoto filmu jsem musela hodně, a vlastně celou dobu, bojovat, ale nakonec mi ten jeho message přece jen obměkčil srdce. Hlavně bych řekla, že je ten film (morálně) asi tak tisíc pět set krát lepší než Vlk z Wall Street, a přesto/proto po něm za chvíli ani pes neštěkne, kdežto z Leonarda si budou všichni sedat na zadek nadosmrti, bože to mě tak štve. Nicméně i tak si ale myslím, že by měl Adam McKay trochu ubrat na těch siláckých řečech, alespoň pro začátek. A zdá se, že to bude moje nejoblíbenější role Steva Carella. (Původně tam prý měla být místo Margot Robbie v bublinkové koupeli Scarlett Johansson pod vodopádem a to bych viděla mnohem radši - protože Scarlett je herečka schopná vyjádřit ironii, Margot Robbie nikoli.) -"The small investing he still does is all focused on one commodity: water." ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Originální název filmu The Big Short odkazuje na finanční operaci zvanou „Short sell“ (krátký prodej, používá se i sloveso „to short“ nebo „shorting“), při kterém obchodník spekuluje na pokles daného cenného papíru (obvykle akcie) tím, že si ji (obvykle za úplatu) zapůjčí a prodá třetí straně. Následně ji musí po nějaké době (dle podmínek zápůjčky) koupit za tržní cenu a vrátit. Pokud tedy tržní cena aktiva poklesne, dá se krátkým prodejem vydělat. Pokud však cena vzroste, proděláte, a co je nejhorší, neexistuje daný limit, kolik můžete ztratit (tzv. nedefinované riziko). Například v prosinci 2020 akcie firmy Greenwich LIfeSciences posílily o 2 000% po úspěšných klinických testech léku proti rakovině prsu. Pokud bychom před takovým nárůstem „shortnuli“ akcie za 2 000 USD, stál by nás nákup akcií na vrácení 40 000 USD. (vojtaruzek)
  • Ryan Gosling (Jared Vennett) nosí ve filmu paruku a na obličeji falešné opálení, které má během filmu různé odstíny. Carrell (Mark Baum) má ve filmu odbarvené obočí a paruku. Paruku nosí také Christian Bale (Michael Burry). Brad Pitt (Ben Rickert) je jediný z hlavních představitelů, který ji neměl. Místo toho byl pro svou roli ostříhán, a to schválně špatně. (Mertax)

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama