Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Evropa, Evropa je dokonalou ukázkou lidského boje o přežití (podobně jako např. Nabarvené ptáče) a také zfanatizované společnosti Třetí říše. Zároveň v sobě ukrývá složitou otázku, kam až je člověk ochoten zajít proto, aby přežil... Z mého pohledu se jedná o nejsilnější a filmařsky nejvyspělejší film Agnieszky Holland. V hlavní roli Salomona Perela (ten skutečný se objeví jen na krátký okamžik ve finále) se představil výborný Marco Hofschneider, který celý film táhne od začátku do konce. Vyzdvihnout lze režii samotné Hollandové, skvělý scénář, ve kterém nic neruší ani nepřebývá, a také všechna ostatní řemesla od kamery a zvuku přes výpravu a kostýmy až po hudbu Zbigniewa Preisnera. Evropa, Evropa je vynikající film, který by se měl povinně promítat na hodinách dějepisu. Obraz války a s ní spojené lidské existence bojující o život totiž přibližuje neuvěřitelně poutavě i pravdivě. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi zaujimavy film. O teme Zidia a 2. svetova vojna som uz videla tolko filmov, ze som si myslela, ze uz nic nove alebo ine tam nebude a trosku som pochybovala, ci ma to este bude bavit, ale film bol pre mna zazitkom, nad moje ocakavanie ma bavil a bol v niecom predsa len iny a novy. Skutocny pribeh mladuckeho nemeckeho Zida a jeho zaujimava cesta zachrany naozaj stoji za vzhliadnutie, vrelo odporucam...Bonus krasna hudba.4,5*. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bizarní, neuvěřitelné a přesto pravdivé. Když jsem příběh Solomona Perela četl, říkal jsem si, že je to dobře napsané, ale v zásadě je to blbost. A i když bylo na přebalu napsáno, že je to podle skutečného příběhu, bral jsem to s rezervou. Nicméně pak jsem se v tom začal trochu pitvat a zjistil jsem, že skutečnost byla ještě trochu upravená, aby to pro čtenáře nevypadalo vyloženě prášilovsky. Agnieszka Holland pak celou knihu věrně převedla na filmové plátno a je to jedna z mála knižních adaptací, které není co vytknout. 90% ()

simbaslon 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek o židovském chlapci, který se ve WWII dostává nejprve do stalinistické převýchovné školy a následně jako válečný hrdina fronty wehrmachtu do nacistických Hitlerjugend. Absurdní příběh překypující nečekanými zvraty a plný propagandistického vymývání mozků mládeže v obou táborech největších totalitních mocností. Kdybych měl něco vyzdvihnout, zmínil bych scény, ve kterých má hlavní hrdina Sally sny, jak se s nacistickou uniformou skrývá s Hitlerem ve skříni před svojí rodinou, nebo také tancujícího Stalina s Hitlerem. 4,5* ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Opravdu zváštní film....ten chlapec mel tolik stesti ( v nestesti ) jako snad nikdo jiný... Je zajímavé, že to urcite nebyl cistokrevny kladny hrdina.....pri scéně v ruském sirotčinci, kdy bezcitně zavrhne polského kluka, vzývajícího Boha na pomoc asi každý sympatizoval s polákem... Avšak kdyby tak neučinil, jistojistě by dříve či pozdeji zemřel.... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)
  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)

Reklama

Reklama