Reklama

Reklama

I trpaslíci začínali jako malí

  • Západní Německo Auch Zwerge haben klein angefangen (více)

Obsahy(1)

Temná a bizarná vízia fungovania spoločenstva ľudí. Mnohí čítali Herzogov film ako alegóriu fašizmu, čo však tvorca radikálne odmieta. Napriek tomu je jeho dielo natoľko abstraktné, že ho v istom zmysle treba vnímať ako podobenstvo (aj keď na všeobecnejšej úrovni, nie ako priamu odozvu na politický režim 30. - 40. rokov minulého storočia).

Film sa stal po svojom uvedení v USA hitom v rámci "midnight movies" a dodnes má potenciál zaujať diváka svojou imaginatívnosťou a pôsobivou bizarnou atmosférou... (ČSFD)

(více)

Recenze (28)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na tom byly slova "polizei" a "feste" v každé druhé větě. Kdyby tam nehráli trpaslíci, zajímal by ten film někoho? Na můj vkus až příliš snadné a prvoplánové dosažení "umění", jakkoli je to občas lehce vtipné a užitím hudby a kamery originální. Jako performance nebo reality show by to možná mohlo fungovat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hm, slušná kamera a dobrá hudba, cení se snaha o neotřelost a výběr netradičních herců, kde chybí jen Aťka Janoušková a Krytinář, ale jako varování před anarchií a kam to může vést je dost slabé, utahané a zbytečně dlouhé. Na téma dekadentní anarchie je myslím daleko lepší Zardoz, i když ani to není veledílo (holt Boorman). ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

V prvom rade bych tomu malému Derrickovi z rozbehu zajebal takú kopačku do ksichtu, že by to už nerozchodil, a potom by som ten zvyšok pomlátil palicou do jedného, nevládnych zviazal, polial benzínom a zapálil! Neviem, či som v tomto mal niečo hľadať, nejaké podobenstvá, ale toto sú a boli moje pocity z filmu. ' Odpad ' tomu nedám, lebo som to vydržal dopozerať do konca. ()

Flego

všechny recenze uživatele

Sme uprostred vzbury. Skupina liliputánov sa nemôže zúčastniť výletu s riaditeľom ústavu a takzvaný učiteľ či inštruktor má jedného z nich za rukojemníka v budove. Východzia poloha tohto bizarného príbehu je jasná od začiatku a v podstate sa počas filmu nikam neposunie. Jediný posun je v náraste násilia a deštrukcie nespokojných trpaslíkov, ktorých telesný handicap je porovnateľný s duševnou nevyzretosťou. Neustále sa smejúci na svojich skutkoch, zvrátené zábavky so zvieratami ( záverečná scéna je odpudzujúca ) a rastúci fanatizmus násilia sú sprievodnými javmi filmu, ktorý je inak po filmárskej stránke veľmi kvalitne natočený. Hodnotiť ho nebudem. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Herzogovsky bizarní pseudodokument situovaný na haciendu, kde skřeti provedou svou malou revoluci. Dovádějí na dvoře, odstrkují prasátka od struků, pálí palmy, nutí své druhé k sexuálním hrátkám. Svržený INSTRUKTOR se skrývá uvnitř objektu a drží jedno rukojmí. Pidiapokalypsa, která mne ke konci uvrhávala do letargie a ospalosti a kde se jeden trpaslík neustále a otravně skřehoce chechce (nebo naopak). ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama