Reklama

Reklama

Stroszek

  • Západní Německo Stroszek (více)
Trailer

Obsahy(1)

Existuje něco pochmurnějšího než ošuntělé chudinské čtvrti Berlína? Ano, tvrdí režisér Werner Herzog v tomto snímku, zkuste někdy navštívit Wisconsin. Bruno Stroszek je bývalý pacient psychiatrické léčebny, který touží uskutečnit svůj "americký sen". Sblíží se s podobně smýšlející prostitutkou Evou a postarším, napůl senilním Scheitzem. Trojice ztracených existencí po svém příjezdu do Wisconsinu zjistí, že jsou v této zemi zaslíbené stejně ztracení jako v Německu – ne-li víc. Trpký a hořký film se dočkal kritického i komerčního úspěchu na celém světě. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........Díky Faye mám v mé paměti zafixován další výstřelek v podobě herzogova dramatu. Začáteční pomalý rozjezd na evropské pevnině přechází po příjezdu za velkou louži do hustého a šmrncovního rytmu. V závěru, kdy nešťastný Bruno přijde o svůj mobilní dům, už jenom při veřejné aukci lapáte po dechu a v posledních sekundách filmu nezbývá nic jiného, než jen udiveně zírat na slepici, která hraje na piáno a současně stepuje......... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Zrovna pro mě prapodivný neherec Bruno S. (a na to vezměte jed, že o této skutečnosti nesvědčí jen nevybělený chrup) svým nezvyklým frázováním, provázeným skelným pohledem, neopakovatelným způsobem objevil Ameriku... Nutno dodat, že mu byl v jeho objevování nablízku Werner Herzog, jehož filmy se tak nějak dobře pozorují, ačkoli se v nich povětšinou nenastřádají žádné příjemné chvilky, takže informace, že se po zhlédnutí Stroszeka oběsil zpěvák Joy Division, mě vlastně ani nepřekvapila... ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Předtím, než se zpěvák Joy Division Ian Cutris rozhodl pověsit svůj život na prádelní šňůru, shlédnul právě tento film. Tento film je smutný, absurdní ale Herzogovi podle mě tentokrát nevyšla jeho obvyklá sázka na herce-neherce Bruna S. a hlavně mi z toho nakonec nevypadl nějaký celistvější pocit nebo myšlenka. Pro mě zatím nejslabší Herzogův film (neviděl jsem zdaleka všechny) - přesto hodnotím kladně, jde o smysluplný počin, jen ne zcela dotažený... 7/10 PS: s jednodenním odstupem uznávám, že jsem byl zřejmě příliš přísný, film podle všeho Herzog napsal na tělo Bruna S. za čtyři dny a tento spěch se na něm podepsal, přesto za bezprostřednost a uvěřitelnost snimku a za skvělé herecké výkony Evy Mattes a Clemense Scheitze musím dát víc - 8/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčný pohľad na túžby životných loserov. Niekde na americkom zapadákove, je možno lepšie žiť ak ste amík a máte od malička nastrúhané skúsenosti zo života. Či už Deutschland, alebo Américá, všade dostanete do huby a ako vraví hrdina Bruno, v USA je to duši po papuli. Skvelý herecký výkon ( ono zrejme ani hrať nehral ) hlavného predstaviteľa, ktorý ochotnícke číslo doviedol až ku dokonalosti. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Bruno Stroszek je poněkud jednodušší člověk, rád se napije piva (tato záliba ho často přivádí do vězení), rád si zazpívá a zahraje. Když je ve vězení o věci se mu stará kamarád, další trochu prostinký obdivovatel hudby. Poklidný, jednoduchý život s hraním, pitím a občasným přespáním v polepšovně nebo v base se změní v okamžiku, kdy se v hospodě zastane prostitutky Evy a vezme jí k sobě na byt, což se nelíbí jejím pasákům. Takže Bruno opouští všechno co má rád, vše v co věří, vše co mu přináší radost a vyráží se svými kamarády do USA.. za americkým snem. P.S. Ian Curtis se prý po zhlédnutí tohoto filmu oběsil. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu je scéna, kdy Stroszek (Bruno S.) navštíví lékaře, který vede monolog o životě a poté jej bere na oddělení nedonošených dětí, kde mu ukazuje, jak funguje uchopovací reflex u předčasně narozeného dítěte. Tímto lékařem byl neurolog MUDr. Václav Vojta, autor proslavené Vojtovy metody, používané při léčbě dětí s dětskou mozkovou obrnou. Tento původně český lékař v roce 1968 emigroval do Německa a v době natáčení tohoto filmu pracoval v Dětském centru v Mnichově. (lola3121)
  • Herzog do hlavnej úlohy obsadil Bruna S. (predtým s ním nakrútil Každý sám za seba a Boh proti všetkým), ktorý tu exceluje v úlohe muža snažiaceho sa získať na tomto svete aspoň malé miesto. (ČSFD)
  • Filmový kritik Roger Ebert označil snímek Stroszek za jeden z nejpodivnějších filmů, které kdy byly natočeny, ale přesto patří k jeho oblíbeným filmům. (volskevoko)

Reklama

Reklama