Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (955)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Del Toro je v životní formě. Příběh o původu Abe Sapiena povýšil na Oskarovou záležitost, která si hraje s pravidly žánru. Sally Hawkinsová je fantastická a uvěřitelně se zamiluje do nestvůry z černé laguny. Nechybí full frontaly. Perfektní dobové sociopolitické komentáře (dokonce se odváží tvrdit, že někteří komunisti mohou být dobří) malinko narušují gay/feministické úlitby, které odvádí od příběhu. Stylizace, hudba, masky... dokonalé. Pohádka pro dospělé, v tom nejlepším smyslu slova. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Rozhodně se nedá říci, že by šlo o špatný film. Já, ač mírně zklamaný, jsem si sledování s pivíčkem v dobré společnosti skutečně užil. Ptáte se proč zklamán? No hlavně jsem očekával horor, což tedy nechápu, podle kterého tupouna je to strašidelné a nebo jakkoli nepřístupné. Pokud by se v příběhu neodrážely zoufalé prvky ze světa dospělých, jednalo by se spíše o fantasy pohádku. Druhá věc která mi vadila, že byl film neuvěřitelně natahovaný a přestože nebyl vůbec spletitý, nátahl se až do dvou hodin. O poslední věci bych nerad spoileroval, ale také mi přišlo nereálné, co všechno by prošlo dvoum uklizečkám na přísně střežené americké základně. Nejsem vyloženě nespokojený, ale značné zklamání nepopírám. 55% ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Vilém Býkovský míval bizarní, fantaskně temný potenciál jako málokdo. Někdy před 11 lety však, jako jeho zjevně velký vzor Štefan Hracíkopec, prošel přechodem, ztloustnul, začal chovat kočky a točit troubící jeleny a panenky s porcelánovýma hlavama pro hormonálně destabilizované prasnice či náctileté homodebily, ze kterých se chce nemenopauzujícímu heterosexuálnímu divákovi akorát tak Blade. Těchto Padesát odstínu puškvorce kombinovaných s RyboÍtým satanžel není výjimkou. A tak si němý, neskonale iritující, odpudivý babochlap ze zoufalství narazí žábochlapa, neštítíc se mezidruhového křížení se s ním bez váhání vytře, a já v tom lepkavém přívalu estrogenní červenoknihovní prudy jen čekal, kdy ta piča naklade ichtylovi jikry a on mezi žábrami procedí „FrogÍtý foun houm“, čímž si brnkne do Vodníkova pro stěhováky. Sice nutno na druhou stranu uznat, že je ten přiteplený kýčovitý opruz skvěle zrežírovaný, výborně zahraný (Míša Šanón je snad slizštější než cigánské hračky) a vizuálně retropotuněný tak, že i ty vajíčka natvrdo asi vytáhli po šedesáti letech z mrazáku, nicméně nemasochisticky založený, duševně zdravý jedinec taky přece nezačne dobrovolně píchat enormně otylé padesátky se třemi bradami, aby se pokochal fakt realistickým knírem, hmatatelnou sadou ojetých pneumatik a autentickým puchem žluklé rybiny. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19,4miliónaTržby USA $63,859,435 Tržby Celosvetovo $195,243,464Tržby za predaj Blu-ray v USA $6,572,293Tržby za predaj DVD v USA $3,351,878║ Tento film žiadna jednoduchá "fantasy" slasť ale návrat ku koreňom studenej vojny a do toho nám krásne vstupuje môj obľúbený netvor z dobrodružného filmu Netvor z Čiernej lagúny. Guillermo del Toro sa doslova predvádza a prekvapuje ako dokáže zo skĺbením týchto tém pracovať. Dokonca dokáže ísť za určité hranice a vsunúť tam nejaké tie sexuálne úchylky, potreby či dokonca nádych romantiky. V podstate si berie príklad zo starých filmov o tomto netvorovi a jeho vývoji, ktoré boli natočené ešte v 50.rokoch a vznikli tri filmy a dosť zaujímavé. Technicky opäť bravúrne, masky prvotriedne. /95%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Guillermova poetická fetišová divno love story se spoustou fajn geek odkazů na starý svět, v čele s BLACK LAGOON, kde ani ten super Shannon, charismatický (byť v pozici oběti) creature, retro piplačka, spousta srandy a celkově zábavný flow nedokázalo přebít Sally Hawkins. Jak jsem se povrchně nepřenesl přes tak ošklivou hlavní herečku a její svlíkačky. Proč... ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Natáčanie trvalo 12 týždňov. (belinko)
  • Jeden z plagátov bol ručne nakreslený taiwansko-americkým umelcom Jamesom Jeanom. (Astonko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama