Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

salalala 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že na Backdraft se čas podepsal opravdu dost. Zpomalené scény podmalované hudbou už působí hodně úsměvně a příliš neobstojí. Máme tu ale skvostné obsazení - parádní Russell, rutinní De Niro, skvělý, ale nevyužitý Sutherland a velmi dobrý Scott Glenn. No a pak bohužel William Baldwin. Ani tady své odpůrce nepřesvědčí, že by byl nějaký echt herec. Není tak hrozný, ale žádná výhra to taky není. Moc pěkné je taky ztvárnění ohně jakožto živého organismu, ke kterému musíme mít úctu. Howard to zaštiťuje poměrně jistou režijní rukou, a i když se to trochu táhne, tak nějak to baví. Možná je tu až moc motivů (detektivní zápletka, podle mě ale ne moc rozvinutá, rodinné drama, hasičská traumata), které se vzájemně bijí. Výsledek by tak zasloužil spíš tři hvězdy, ale za závěr, který je poměrně strhující, fungující a efektní, si zvýšení hodnocení o jednu hvězdu zaslouží. Druhé zhlédnutí ale není moc pravděpodobné. 70% ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbilo, že oheň je zde pojat jako živá dýchající bestie a tohle pojetí zde vypadá dost uvěřitelně. Jinak příjemný příběh, kterému až na občas moc velkou dávku hrdinství nemám co vytknout. Chápu, že tahle práce je nebezpečná, ale to co zažili hrdinové tohoto filmu se zase asi až tak často neděje. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Občas vám film prostě nesedne a vy to víte po prvních deseti minutách. Mám hodně rád Okrsek 49 a od Ohně jsem čekal něco podobného. Patetické oslavování hrdinství u hasičů je jedna z mála oblastí, kde něco podobného snesu. Howard ovšem, za pomoci ozvěny let osmdesátých, značně předčil má očekávání a obalil lepkavým patosem celých 137 minut. Zpomalené záběry na hasiče vynášející z ohně malé děti, antické drama dvou bratrů, synteticky hrdinský soundtrack mistra Zimmera a ještě k tomu téměř mysteriózní zápletka. Přeplácané a ulepené kam až oko dohlédne. Jednoznačně nejslabší Howardův film. 4/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako to robíš, že vždy všetko tak perfektne poserieš?“ Na troch technických Oscarov nominovaný OHEŇ som mal odjakživa rád: strhujúca kriminálna zápletka plná prekvapení, atraktívne „chlapčenské“ kulisy (namakaná požiarna stanica, cool červené cisterny, zapálené obrovské domy), realisticky stvárnený vzťah dvoch bratov „ktorí sa nemajú veľmi radi“ (William Baldwin a predovšetkým výborný Kurt Russell, ktorému by som dal za jeho výkon Oscara), vynikajúce herecké obsadenie podporných roličiek (excelentné roličky majú Robert De Niro ako požiarny policajt i Donald Sutherland vo svojej diabolskej variácii na ohňového Hannibala Lectera) a výborná réžia Rona Howarda, ktorá vie, čo chce. Vie to veľmi dobre. ()

Crazer 

všechny recenze uživatele

Tento film je správnou volbou, prostě klasika na víkendový večer. Pálivý thriller o nespoustaném a nekontrolovatelném ohni s neustálým hledáním tajemného žháře. Právě detektivka s Robertem De Nirem, mi připadala na tomto filmu nejzajímavější, i některé dechberoucí scény s efektním, vyčkávajícím ohni byly nezpomentuelné. Zřejmě největší hit W. Baldwina ... nebo ne? Rád se k tomuto filmu vracím i po tolika letech. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Herečka Jennifer Jason Leigh po přečtení scénáře řekla režiséru Ronu Howardovi, že by si chtěla zahrát oheň, protože má ve filmu nejlepší roli. (POMO)
  • Donald Rimgale, kterého ve filmu ztvárnil Robert De Niro, byl skutečným žhářským vyšetřovatelem v Chicagském hasičském úřadu  pro vyšetřování požárů. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama