Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Hodnotím vysoko, ale tento film už si znovu nepustím, nebo alepoň pár jeho scén. Zničil mě, rozebral a rozbrečel. To není na škodu, ale já jsem na tom s povahou podobně jako Roslyn a nehledě na konec filmu, budu se z něj ještě dlouho vzpamatovávat, a tímto se klaním všem jeho tvůrcům. V podstatě je dobře, že v reálném životě není mužský a ženský prvek tak vyhraněný, jako je to znázorněno v tomto filmu, a žena může na světě najít i chlapa, který má pro ni trochu pochopení. Buďme zkrátka rádi za to, že nejsme všichni stejní a je opravdu možné najít si k sobě vhodný protějšek. Velmi sugestivní film, který vás donutí se zamyslet a myslím, že i většinu z vás dokáže dojmout. PS: Výstava Marilyn, která právě probíhá v Praze uvítá své návštěvníky právě scénou z Mustangů, tancem Roslyn na zahradě pod stromem. Film jsem ještě neznala, ale spojení toho tance a dojemné hudby mi pořád znělo v uších celou výstavu. V podstatě jsem se dostala do deprese hned zpočátku, ani jsem nechtěla. A teď si představte, jak pak asi působí celý film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi by si Mustangy zaslúžili objektívne plný počet. Je to dosť náročný film na sledovanie, kde je dej v poradí dôležitosti až za postavami. A že tie sú veľmi zaujímavo napísané. Každá má svoj charakter, svoju minulosť, ktorá nepôsobí vôbec tuctovo a najdôležitejšie mi pripadalo, že keď sa na týchto slávnych a krásnych hercov pozriete zblízka, vidíte už, že svoje najlepšie dni majú za sebou a evidentnú únavu. Skvele to korešponduje s ich postavami a ich charaktermi. Každý dialóg je dôležitý, častokrát ponúka zaujímavé myšlienky, je nad čím rozmýšľať a Houston si potrpí aj na detaily. Napríklad si všimnite, že Roslyn sa s Gayom zoznámi prostredníctvom psa, čo sa ukáže neskôr vzhľadom na ich postoje k životu ako veľmi jemná symbolika. Záverečná pasáž je skutočne strhujúca a okrem napínavosti ponúka Houston aj krásne zábery prírody. Pokiaľ teda dokážete spustiť oči z Marilyn. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý film. Kdo má rád koně, pro toho to muselo být i bolestné u srdíčka. Film pojednává o kšeftování s koňmi, potažmo chytání divokých mustangů a jejich následném prodeji. Ale něco zajímavého k filmu: nejprotivnějším protagonistou filmu byla Marilyn MONROE. Chodila pozdě na natáčení, měla neustále špatnou náladu a migrény, což otravovalo již tehdy velmi nemocného Clarka GABLEA. (Koneckonců zemřel 2 měsíce po ukončení filmů na srdeční infarkt ) což velmi vyčítali M.M., že to bylo jejím neukázněným počínáním, že museli na ni ostatní herci čekat mnohdy ve 40.stupňových vedrech než se jí uráčilo přijet. No, kdoví, jestli by totéž nepotkalo Gablea, ikdyby Marilyn byla disciplinovaná. Sám měl vědět, zda tato náročná role v náročném přírodním prostředí jemu samotnému nezhorší zdravotní stav. Ale zahráli to všichni bezvadně. Jo, film stojí za zhlédnutí. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších výkonů Marilyn Monroe. Radši bych brala Clifta, než Gabla, kterého bych nechala ušlapat koněm ;) Film není jen tak pro někoho. Já jsem byla ráda, že jsem ho vůbec dokoukala dokonce. Důvodů bylo několik. Jedním z nich je také určitý odpor ke Clarku Gableovi :D, nemusím filmy o kovbojích a hlavně - nemám ráda filmy s koňmi, takže 3* je až moc. Určité "bloumání" a pocity "nezařazenosti" hlavních postav - to mi taky moc nesedlo. Spíš špatné téma než špatné herecké výkony. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity. Sice mi celkem medí silné mužné typy, zato nemám žádný vřelý vztah k blonďatým naivkám. Stále ještě zastávám názor, že Marilyn Monroe sice dobře vypadala, ale hrát moc neuměla. Spíš uměla jenom jednu polohu, jedno v kterém filmu se objevila. Spoiler: Těm koním se nahánění ledadlem moc nelíbilo, skoro bych si typla, že to hříbě málem uštvali. A hřebec si na bondage asi moc nepotrpí ... Nová sportovní discipnina jízda na podrážkách za koněm s lasem kolem krku je mi odporná. Konec spoileru. Kombinace Akční/Drama/Romanický příběhu moc neprospěla. Konec měl být tím nesilnějším dojmem, ale rozpliznul se do sladkobolného plácání. Dojem z filmu dto dost pokazilo. Rozporuplné až do konce. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (34)

  • Do postavy Gaye chtěl původně režisér John Huston obsadit Roberta Mitchuma. Tomu se ale nelíbil scénář a roli odmítl. (Pavlínka9)
  • Z filmu byla vystřižena scéna, ve které se zcela objevilo poprsí Marilyn Monroe v posteli. (Kulmon)
  • Marilyn Monroe (Roslyn Taber) chodila na natáčení velmi pozdě, občas se neukázala vůbec. Noci trávila učením se svých výstupů s Paulou Strasberg, což velmi rozčilovalo Arthura Millera i Johna Hustona, kteří byli znepokojeni tím, že se jí dostávalo rozdílných pokynů z mnoha stran. Strasberg se navzdory nevadskému vedru oblékala do černého a byla filmovým štábem nazývána Black Bart po štvanci Divokého západu Charlesi Bollesovi. (SeanBean)

Reklama

Reklama