Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Babylon Berlín pro mě byla výzva, protože jsem ho dala, až na druhý pokus. Musela jsem se prokousat dvěma prvními díly, ale pak už to šlo, jako po másle. Musím říct, že mě doslova pohltil. Meziválečný Berlín, vrcholící dekadence v kontrastu s nuzotou a špínou, syrové obrazy osudů hrdinů tohoto příběhu, to je prostě lahůdková podívaná. Vyšperkovanej vizuál, luxusní hudba, dokonalý scénář, který i vtom množství postav vůbec nepůsobí chaoticky a zmateně, naopak zapadá, jako skládanka. Gereon a Lotta jsou jasnými favority, které jsem si oblíbila a ráda bych je viděla spolu .Pak tu máme záporáky Gotfrieda Wendta a Edgara Kasabiana, kteří se s tím nemažou a pro dosažení svého se neštítí ničeho. Obvzlášťe Wendt je ve velké formě a je horkým kandidátem na ultraparchanta. Snobskej pajzl Moka Efti, kde si smetánka hýčká své zvrácenosti, tomu dodává ty správný grády. Nastupující fašismus zatíná drápy čím dál víc a náckama se to začíná jen hemžit. Boj o moc začíná svou krutou hru a doufám, že Gereon Wendta ve čtvrté sérii zařízne. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, proč Hitler uspěl. Ačkoli třetí série ve srovnání s ostatními dějově propadá, luxusní výprava, perfektní obsazení, sympatické postavy, ke kterým si divák rychle vybuduje vztah, přestože jsou často nejednoznačné, excelentní hudba, atmosféra, kostýmy, vynikající režie a scénář, řada scén je doslova úchvatných- dokonalých, takový mix zaslouží známku nejvyšší. Pohádka o hodných komunistech je samozřejmě směšná píseň poplatná současným zeleným trendům, ve dvacátých a třicátých letech dělali v Německu bordel podobně jako hnědá hovna, ale ok, ostatní kvality seriálu jsou tak výrazné, že přivřu oko.  S radostí chválím kvalitní český dabing, dokonalý v každém punktu. Krom brilantního retra, krimi, gangsterky, noir, dokonalá sociologická ukázka stavu společnosti, která vedla k největší válečné tragédii světových dějin. Jak praví moudří filosofové i sociologové, jakmile dlouho mrzneš s prázdným žaludkem, vznešené ideály padají do hajzlu. Chudoba, nouze, bezvýchodnost, zdecimovaná společnost, nemožnost se vymanit ze situace prací, hladomor, nemoci, peklo. Pak může předstoupit jakýkoli ďábel, který takto zdecimované společnosti pomůže, může si vyřvávat doslova cokoli, může postupovat jakkoli, většina to neřeší a je vymalováno. Drobná výstraha: necelých sto let zpátky a lidé ani vzorce se nemění. Scéna "Su Asche, Zu Staub"- absolutní špica! ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zkrátka i Němci musejí mít svého Benda... ee.. pardon, Bonda. Sympatického správňáka, pohybujícího se na hraně zákona, se slabostí pro krásné ženy, kterého můžete topit, vyhazovat z letadla, trávit jedovatým plynem nebo po něm střílet a on to všechno vždycky na vteřinu přesně zvládne a uteče. Babylon Berlin nadchl diváky i kritiku a není divu - je tu všechno. Muži se převlékají za ženy a ženy se převlékají za muže. Retro je tu moderní a moderna klasická. Futuretro! Béčková detektivka (focení z letadla, záchrana z utopeného auta, procházka po jedoucím vlaku) je tak dobře natočená, že je uměním, umění je šestákovou detektivkou. Funguje to jako dobový thriller, obrázek pohnuté doby, i jako popkornová noir zábava pro milovníky quality TV. Můžete hledat historické paralely, nebo se jen unášet fascinujícími výjevy z výmarských kabaretů a slaďoučkou dekadentní atmosférou. Ano, dokonce i na Brechta dojde. Překvapivé zvraty, nejednoznačné postavy (vsadím se, že na takového Bruna změníte názor minimálně třikrát), skvělé herecké výkony, geniální hudba. A kupodivu místy i humor! Doporučuji ovšem jediné - dokoukat to skutečně celé. Osobně jsem nebyl stržen od prvního dílu, připadalo mi, že je tu dost vedlejších linek, balastu, že vlastně není moc jasné, co přesně se vyšetřuje, že to je vskutku jeden velký Babylon. Teprve několik posledních dílů mě přesvědčilo, že tvůrci vědí, co dělají. Pokud nám nějakou postavu představí detailněji, je to proto, že ještě později splní svoji úlohu. Prakticky ani vteřina tu není zbytečně. Linií se sice rozvíjí hodně, ale mají svůj smysl a najdou pointu. Mou radou je tedy vytrvat. Tento velký seriálový počin si to zaslouží. PS: Lars Eidinger má nějakou smlouvu, že musí být ve všech svých rolích nahý? ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Začalo to kostrbato, teda aspoň v mojich očiach, ale nakoniec som ostal skoro závislý. Liv Lisa Fries je úplne skvelá. Zlatá. Milujem ju. Seriál pôsobí Bčkovo, ale herecké výkony neznámych hercov ťahajú celý seriál vpred. Rovnako tak dusná atmosféra 20.rokov minulého storočia. Špičkové kostýmy, skvelý vozový park starých veteránov, dobové účesy, saxová hudba. Proste všetko presne pre mňa. A ani ten dej nie je úplne na zahodenie. Sú hluché miesta, niektoré časti sú nudnejšie, niektoré zas úplne skvelé. Často ma prekvapila smrť postáv u ktorých by som to nečakal. Raz ma dokonca dostali falošným úmrtím, jednej z hlavých postáv. Naozaj, nezabudnuteľné chvíle pri tomto seriáli. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebyl nejdražší německý televizní projekt, který se z logiky věci musí ohlížet na mezinárodní publikum a snažit se o co největší srozumitelnost a přístupnost, mohlo by to být výborné. Takhle je to to, co má člověk na audiovizuálních počinech zaštítěných značkou Tykwer rád (odkazování se k dějinám kinematografie, gender-benderové a queer motivy atd.), ale už ne to, co na nich obdivuje (formální experimentátorství, posouvání hranic míry subjektivizace ve vyprávění). Více v kritice první řady. ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • Dne 30. září 2018, kdy na německé obrazovky vstupoval cyklus Babylon Berlin, uvedly tři rozhlasové stanice Westdeutscher Rundfunk, Radio Bremen a rbb osmidílný rozhlasový cyklus „Der nasse Fisch“ („Mokrá ryba“), inspirovaný románem Volkera Kutschera. (Přemek)
  • Díky tomuto dílu lze poznat, že Katelbach (Karl Markovics) pochází z Rakouska z oblasti Wachau, která je vyhlášená vinařská oblast a současně se zde pěstují meruňky pro likér, který s Gereonem Rathem (Volker Bruch) pijí. Nicméně likér samotný není vázaný jenom na oblast Wachau. (Cheeter)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama