Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze seriálu se snadno mohla stát obyčejná kriminálka v hávu Berlína 1929, ale to by u toho nesmělo být známé duo Tykwer-Klimek. Nechci tím zpochybňovat zásluhy ostatních tvůrců, ovšem jen málokdo by takto ladně dokázal obeznámit o politické situaci Výmarské republiky, provést nočním životem berlínských bohémů za doprovodu spektakulárních hudebních čísel a vyřešit přitom přes tucet konspirací od monarchistů po komunisty. S dobovým soundtrackem, který dokazuje, že i hudba v duchu 20. let může být „cool“, to jde fakt lehce. Nebýt poněkud zbrklého finále, bylo by to bezchybné, protože hlavní příběh je zakončen hned několika výbornými zvraty, avšak dohry vedlejších postav kvůli němu trochu ostrouhají. Jinak paráda. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Odpověď na otázku, proč Hitler uspěl. Ačkoli třetí série ve srovnání s ostatními dějově propadá, luxusní výprava, perfektní obsazení, sympatické postavy, ke kterým si divák rychle vybuduje vztah, přestože jsou často nejednoznačné, excelentní hudba, atmosféra, kostýmy, vynikající režie a scénář, řada scén je doslova úchvatných- dokonalých, takový mix zaslouží známku nejvyšší. Pohádka o hodných komunistech je samozřejmě směšná píseň poplatná současným zeleným trendům, ve dvacátých a třicátých letech dělali v Německu bordel podobně jako hnědá hovna, ale ok, ostatní kvality seriálu jsou tak výrazné, že přivřu oko.  S radostí chválím kvalitní český dabing, dokonalý v každém punktu. Krom brilantního retra, krimi, gangsterky, noir, dokonalá sociologická ukázka stavu společnosti, která vedla k největší válečné tragédii světových dějin. Jak praví moudří filosofové i sociologové, jakmile dlouho mrzneš s prázdným žaludkem, vznešené ideály padají do hajzlu. Chudoba, nouze, bezvýchodnost, zdecimovaná společnost, nemožnost se vymanit ze situace prací, hladomor, nemoci, peklo. Pak může předstoupit jakýkoli ďábel, který takto zdecimované společnosti pomůže, může si vyřvávat doslova cokoli, může postupovat jakkoli, většina to neřeší a je vymalováno. Drobná výstraha: necelých sto let zpátky a lidé ani vzorce se nemění. Scéna "Su Asche, Zu Staub"- absolutní špica! ()

Reklama

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Prvních pět dílů naprostá pecka, pak to trochu ztratilo tempo, aby poslední čtyři díky to opět nabralo obrátky a gradovalo závěrečnou hypnozou. Výprava byla ohromující, ty peníze byly dobrá investice a moc Němcům přeji, aby seriál prodali do světa a náklady se vrátily. Herecké výkony paráda a ta hudba.... Mein Gott!!! Navíc skvělá ukázka pomalu se plížící totality. Kéž se na to podívají a pochopí všichni ti blahoví odpůrci EU. Znovu před 1989 už fakt ne! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

29/40 Tykwerův Babylon Berlín podle Kutschera patří mezi ta vzácná díla, která oslovují kritiku i řadového diváka. Romány, které sledují případy původem kolínského kriminalisty Gereona Ratha inspirovaly tento velký návrat do výmarské republiky, která opět začala zajímat. Což je skvělé, v originále si může divák procvičit němčinu a ruštinu a zažije zase něco docela jiného. Hlavní postavy jsou jiné, nejsou to žádné šablonky ze zaběhnutých kriminálek. Gereon Rath stojí mezi Kolínem a Berlínem, mezi součastností a válečným traumatem. Charlotte Ritter je naprosto dokonalá hrdinka, kterou čeká vzestup z ponižující chudoby... a oba jsou obklopeni celou paletou policistů, monarchistů, trockistů, komunistů, šlapek a dalších skupin obyvatelstva toho bezmála bájného města. A každý jednotlivec prožívá sám za sebe i ve své skupině dopady válečných reparací, ale i radostí moderní doby. Zvýšená pozornost o tento seriál je zasloužená. Případ Mokrá ryba byl adaptován také jako komiks i audiokniha a pokud toto všechno zvýší povědomí o této dějinné epoše, bude jen dobře. Romány zatím pokračují až do roku 1937 (Tichý zabiják, Goldstein, Spis Vaterland, První padlí, Lunapark, Moabit, Marlow, Olympia a Transatlantik). ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Konečně po roce jsem si pustil tohle historické krimi-drama z meziválečného Německa. A musím říct, že Německo umí! Dobová atmosféra na jedničku, politická kriza, konec jedné války, příprava na druhou, chudoba na jedné straně silnice a na druhé noční klub se vším co si člověk dokáže představit. Toho a ještě mnohem víc, kdo měl rád dějepis/historii tohle bude něco pro něj. Jinak příběh, ne jeden.. Detektiv přijíždí do Berlína najít jeden kompromitující film, ale zjištuje, že to nebude tak lehké. V tom ještě přijíždí do Německa nákladní ruský vlak s tajným obsahem..spiknutí, revoluce... Jop stojí to za to. Po finále mi to přišlo celé, jako výtečný rozjezd na 2.sérii, takže očekávání jsou vysoká a jde se na to :) 8/10 ()

Galerie (545)

Zajímavosti (19)

  • Sídlo rodiny Nyssen je ve skutečnosti zámek Drachenburg na skále Drachenfels v Königstwinter, v blízkosti města Bonn. (tom969)
  • Roli Emila Engelse ztvárnil populární německý zpěvák Max Raabe, jenž je spolu s hudební producentkou a zpěvačkou Annette Humpe i skutečným autorem seriálového hitu „Ein Tag wie Gold“. (pavelvojta)
  • Max Raabe coby zpěvák Emil Engels zde vystupuje se svým reálným hudebním souborem „Palast Orchester“. (pavelvojta)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama