Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (366)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film filmov. Jeden z najsilnejších, najlepšie napísaných a zahraných filmov desaťročia. Čo tu treba vyzdvihnúť? Každý jeden aspekt. Film je sebaparódiou, drámou, komédiou a všetky tieto zložky akokoľvek pomiešané dávajú vďaka všetkým zúčastneným a hlavne vďaka uvoľnenej réžií Spike Jonzeho neskutočne silný emotívny nádych. Ja mám takéto filmy jednoducho rád. Nie sú všedné. Sú plné nápadov a dejových vychytávok a aj vďaka neuveriteľnosti sú plné uveriteľných postáv. Nicolas Cage vo svojej najlepšej úlohe. Charlie Kaufman je považovaný za jedného z najlepších scénaristov súčasnosti. Neviem či je to pravda. Videl som veľa filmoch, ktoré mali rovnako dobrý scénar ako má aj adaptácia, ale sú momenty, hlavne v tomto filme, ktoré sú prešpikované úprimnosťou. S ktorých jednoducho cítite človeka a to ako sa na danú látku a problém pozerá. A následné jeho vyriešenie vás vďaka tomu hreje pri srdci. To spravila adaptácia so mnou. A preto ju mám tak rád. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, ikdyž velmi zajímavý film. Dějové linie se tu střídají stejně rychle jako přichází jeden z bratrů Kaufmanů s nápady do svého scénáře. Film sleduje scénáristickou dvojci a dějovou linii spisovatelky píšící knihu, podle které jeden z bratrů vymýšlí scénář. odskoky do hlubší minulosti někdy se šokujícími srážkami prospívají příběhu. Musím se zastavit u geniálních srážek aut, které jsou ve filmu 2-3. Naprosto mě pokaždé dostali. Nechápu jak to tak věrohodně někdo natočil :-) . Jinak herecké výkony jsou moc dobré, ale film mě chvílemi uspával a nudil. Proto musím dát slabší 4*. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Sledovať naživo ako vzniká filmový scenár? Ako vznikajú jednotlivé repliky? Akým vývojom prechádzajú postavy? Ako prichádzajú krízy v písaní? Ako nápad dobré. Ale prečo mám sledovať nudný film o nudnom scenári? Jo ono to je o medziľudských vzťahoch a o vzťahu k sebe samému? No a to mi má stačiť? Samé otázky a žiadna uspokojujúca odpoveď. Takže ak máte chuť na veľkú porciu metafor, prirovnaní a filozofovaní o živote, tak to si teda prídete na svoje. Ale inak, orchideja nebola nikdy tak nudná. A to je už čo povedať. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností bych Adaptaci šoupnul 4 hvězdy, pochválil jí za originalitu a herecké výkony a za pár dní bych na ní zapomněl. Jenže... tohle je jeden z tech případů, kdy se vás film nějakým způsobem osobně dotkne a dokážete se perfektně ztotožnit s jedním hrdinů, což je i můj případ. Měl jsem dojem, že Cageův Charlie mi je víc podobný než kterákoli filmová postava. Ne snad tím, že bych byl tlustý a plešatějící, ale ta ostýchavost a všechno kolem... no nic, to nechme stranou, takže se omezím jenom na to, že Adaptace je sakra dobrá a když se Coppolova synovce ujme schopný rejža, dokáže z něj vytřískat i víc než kvalitní výkon. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl porovnat Kaufmanovi scénáře, tak je tento rozhodně slabší než Malkovich, ale na druhou stranu o dost lepší než Slez ze stromu. Jedno je ale jisté, takový scénarista Hollywoodu opravdu scházel. Je až neuvěřitelné, kolik nápadů se vešlo do tohoto snímku. A ke všemu to úžasné obsazení. Nicolas Cage exceluje v pro něho dost netypické roli a to samé se dá říci o Oscarovém Chrisi Cooperovi. Bohužel škoda toho slabého závěru, být lepší, tak bych asi s plným hodnocením vůbec neváhal, ale poslední překombinovaná čtvrthodinka sráží celkový dojem z jinak vynikajícího filmu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Špeciálne poďakovanie patrí chlapíkovi na lavičke. (Pat.Ko)
  • Tropické druhy rýb, na ktoré John (Chris Cooper) odkazuje počas jazdy v dodávke so Susan (Meryl Streep), sú Anisotremus virginicus, Holacanthus ciliaris a Chaetodon capistratus, známe tiež ako porkfish, queen angelfish a foureye butterflyfish. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama