Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně velmi chytře natočený snímek mísící realitu a fikci do jedné v zásadě velmi autentické výpovědi. Určitý problém vidím v tom, že hra s fikcí do jisté míry podrývá film jako takový. (což je mj. velmi dobře vidět na rozporuplném hodnocení) Film opravdu nemůže být pouze snůška pocitů a lítostivých sebepozorování. Jistě je regulérní, vysmívá-li se akčním trhákům a podobné masové filmové produkci. Problém vidím jinde... Přestože si film z těchto trháků utahuje, nebojí se zároveň v posledních patnácti minutách reinterpretovat celý příběh vložením přesně té vysmívané akční pointy. Samozřejmě, že ne bezhlavě, nýbrž velmi chytře a s poukazem na to, že posledních 15 minut "přece psal někdo jiný", ale stejně... Samozřejmě, že jde o (postmoderní) hru s žánry, s pravdou a nepravdou, s relativností našeho vnímání. Našli bychom velmi přesné paralely tohoto přístupu v současné literatuře či výtvarném umění. Problém vidím v tom, že tím podráží nohy na kterých stojí. Je to zábavné, duchaplné, napínavé, hravé, překvapivé... ale také poněkud destruktivní... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Senzace, která přechytračí i toho nejslovutnějšího chytráka - holý fakt, který si pro sarkastický postoj filmu není snadné připustit k tělu a ... zadaptovat se na něj. A čí je to vina? Charlieho. Charlieho a jeho neopakovatelného, neustále překvapujícího a mistrovského scénáře (ano, musel jsem to potvrdit i já), který ve své rafinovanosti a posedlosti naleznout v močálu tu nejvzácnější z nejvzácnějších "orchidejí" zašel za bod nenávratné nedosažitelnosti (čili do míst, kam by se za ním vypravil jen další Kaufmanův počin - což se, pokud se má ne/poskvrněná a věčně zářící paměť nešálí, stalo). Na úkor Kaufmanova pisálkovství by ovšem nebylo spravedlivé zapomínat na Jonzeho vizuálně nápaditou režii (by byl donebevolající nonsens snižovat jej do pozice pouhopouhého nádeníka) a na skvělé obsazení. Vždyť já dokonce musím pochválit Nicolase Cage! Lakonicky řečeno - excelentní film. ()

Reklama

Bachy 

všechny recenze uživatele

Adaptace by se mohla stát jedním z povinných snímků pro hatery Nicolase Cage. Téma autorská krize už se párkrát v kinech objevilo a téměř vždy vznikl kvalitní snímek. Ono se píše velmi dobře o tom, jak se moc dobře nepíše. Ironie a sebeshazování jsou hlavními zbraněmi, k tomu trochu absurdity, vtipné glosy Cage a Cage a šup, máme inteligentní a velmi kvalitní snímek. Doporučuji. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Vcelku zajímavý film, ale bohužel ne svojí kvalitou. Myslím si, že jsem ho nepochopila, takže ho nemůžu docenit. Můj pohled byl zhruba takový: Ze začátku se mi to líbilo, Cage, kterého nemusím, mě vcelku bavil, Streep, kterou nemusím, mě nerušila. Těšila jsem se na to, jaké zajímavé psycho se z toho postupně vyvine. Jenomže ouha. Ono se to vyvinulo tak, že jsem se čím dál tím víc nudila a jenom se těšila, až to skončí. Moje očekávání se naplnilo - skončilo to. Jenomže nic víc. Katarze se tentokráte nekonala. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Adaptaci jsem viděla, bohužel pro mě, asi pět dní před tím, než jsem se sama ocitla s cizím chlapem na rezavém vznášedle na Lake Trafford v Immokalee. Byl to hodně zajímavý pocit. ;) Adaptace není pro každého, úplně vidím, jak museli být mnozí příznivci Nicolase Cage a Meryl Streep rozladění, neboť možná neznali tvorbu Charlieho Kaufmana... Mně se Adaptace líbila, výborný byl kromě výše uvedených i Chris Cooper- věčný herec druhých rolí, který je mým oblíbeným, a ta hudba.. Tu mám na originálním CD, které je perfektně nazvučeno a často přehráváno. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Keď Susan (Meryl Streep) hovorí s Johnom (Chris Cooper) vo svojej hotelovej izbe, je jasne vidieť kábel, ktorý vedie z jej telefónu. Ale keď rozhovor pokračuje a Susan leží na zemi, kábel zmizol. (Pat.Ko)
  • Fotograf na zadnom obale knihy "The Orchid Thief" je Howard Shur, asistent Spika Jonzea. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama