Reklama

Reklama

Dark - Season 1

(série)
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, 2017, 8 h 22 min (Minutáž: 45–57 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Anna König, Louis Hofmann, Maja Schöne, Oliver Masucci, Angela Winkler, Jördis Triebel, Daan Lennard Liebrenz, Lisa Vicari, Moritz Jahn, Stephan Kampwirth (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (85)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevyvážená podívaná, které je třeba dát šanci na začátku (než se rozjede) a být hodně shovívavý když skončí (závěr spíš zklame)... celkem zásadní je také mít mapu (tedy pokud nemáte skvělou paměť na jména), která nevykecá klíčové momenty a zároveň pomáhá se orientovat v tom, na koho (a kdy) se zrovna díváme. Ten hektar postav v několika časových liniích dá celkem zabrat (i když snaha autorů situaci ulehčit i těm méně všímavým tady je... bradavice.... flek na hlavě... jizvy na tváři...). I když děj není čistě odhadnutelný, některé zápletky se dají odhadnout celkem dobře (př. kdo je "tajemný cizinec" nebo identita první mrtvolky, i když seriál s tím dělá drama na několik epizod). Jinak srovnání se Stranger Things bych zase tak úplně neviděl... takže žádnou paniku ;). ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dark je brán jako německé Stranger Things. Jakoby ano, je zde spousta podobností, ale rozdílností natolik převažuje, že se to nedá nijak srovnávat. Už jenom tím, že Dark je v tomto ohledu mnohem sofistikovanější a zároveň to pro mě kvůli tomu činí problém. Neříkám, že nezvládám těžší příběhy, ale pokud se máte orientovat v několika časových liniích v jedné časové linii a poté tam přibudou další dvě a vlastně ke konci i čtvrtá, tak je toho docela dost. Možná i proto jsem se do seriálu nedokázal nijak ponořit více, už jenom protože jsem si na postavy nestačil nijak zvyknout, orientovat se plně v tom kdo je kdo a co víc seriál jsem vlastně nijak extra nepochopil. Ovšem, nejsem tak blbý, abych nechápal o co přibližně šlo, ale bylo toho na mě tolik, že se plně ztrácím a dělá mi to problém v tom hodnotit to, jestli se mi seriál nějak líbil nebo ne. Určitě se ze zvědavosti podívám na další sérii, protože podle mě je toho spousta, co dodělávat a dojíždět, ale jinak moc nevím. Hlavně tím, že toto dílo je i německé nastavuje to laťku někam jinam a má to kvůli tomu i jinou atmosféru. U Stranger Things šlo primárně o to, že děj byste pochopili aniž byste nechtěli, protože byl jednoduchý a zároveň poutavý. Dark byste mohli nepochopit, i kdyby jste se úmorně snažili, dělá ho to tím zajímavější a propracovanější, ale tím si nezíská každého. A to je asi největší škoda. ()

Reklama

Hanys_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dark s1 je parádní mystériozní pecka, navíc atmosférou krásně ponurá, přesný casting (hlavně v tom, jak pak dospělí vypadají v dětství :) A i když jsem se dost často nechytal, a potřeboval bych k tomu policejní nástěnku, abych si ujasnil vztahy, tak to se mnou zamávalo asi stejně jako svého času s2 Pozůstalých. 10/10 ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vnějšková podobnost se Stranger Things (odkazy na 80.leta, děti v ohrožení, elektrárna) německému Netflixu pomáhá ve vzbuzení zájmu. Ale zatímco Stranger Things jsem, hlavně kvůli hysterické Wynoně Ryder během první serie vzdal, Dark mě zaujal - funguje a směřuje totiž jinak a jinam. Mysteriozní atmosféra, působivá hudba (až na ty smyčce:)), vcelku zajímavé postavy a děj, který umožnuje ohýbat serii do různých směrů (bude z toho něco na způsob Kinga? bude z toho Twin Peaks? - no, to zas ne:)) jsou schopny připravit odpočinkový zážitek v sympaticky velké míře. První serie se navíc neustále zlepšuje a u osmého, devátého dílu graduje. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spadla mi brada. Tahle pecka že je německej seroš? A jak je možný, že jsem o ní doteď nic neslyšel..? Já, milovník časových smyček jsem o této geniální věci neměl ani páru. Mám k ní po deseti hodinách snad jedinou výhradu: proč má junge Jonas světlý oči a middle age Jonas tmavý? U jiných postav si pohlídali i podobné detaily a u hlavního hrdiny jim to uteče. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (8)

  • V epizodě zazní píseň německé thrash metalové kapely Kreator „Pleasure to Kill“. Tato píseň ze stejnojmenného alba vyšla v Německu 1. listopadu 1986, tedy přesně pět dní před událostmi z tohoto dílu. (Dadomut)
  • V epizodě zazní skladba „Industry“ od hudební skupiny Mire Kay. (Doomcourier)
  • Ke konci epizody hraje píseň „Me and the Devil“ od rakouské hudebnice Soap&Skin. (Doomcourier)

Reklama

Reklama