Reklama

Reklama

Leningradskí kovboji na začiatku filmu neprodukujú hudbu v Leningrade, ale na ďalekých a šírych sibírskych pláňach. Napriek majstrovsky vytváraným kompozíciám a grandióznej inštrumentácii ich hudba nikoho nezaujíma a hlavne za ňu nikto neplatí. Čo najviac ťaží manažéra skupiny Vladimíra. Stačí však malé vnuknutie a zoskupenie sa presúva do Spojených štátov amerických. Sprevádza ich aj netradičný náklad v podobe zmrznutého basistu Silu Seppäla uloženého v niečom, čo by sme mohli nazvať kadibúdkou. (ASFK)

(více)

Recenze (72)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aki ma svojimi filmami vždy pozitívne naladí, a tentokrát ma aj pobavil. Každá druhá veta perla, Matti ešte lepší nebol a svojim štýlom ma zaujal aj klávesista/harmonikár. Síce to pred koncom trošku stráca dych, ale aj tak ma kovboji z Leningradu bavili a za celý čas mi nezmizol úsmev z tváre. That's All!! 4,5* ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Kaurismäkiho propojení s Leningradskými Kovboji je totální bizár i na poměry samotného Akiho. Úvodní půlhodina je alespoň zábavný buranský absurdistán, který ovšem chvílemi připomíná kameňákový humor na úrovni Tele Tele (a patrně jen proto, že Aki je prostě Aki, a že je to celé v exotické finštině to působí méně debilně). Zbytek nedlouhé stopáže je pak vyplněný už jen totálně bizarním sledem scének, které mě už jen k uzoufání nudily. Alespoň díky za toho Jarmusche. 3/10 ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

tento mystifikační film o vzniku slavné skupiny mě dost pobavil. Propojení jejich osobitého stylu s Kaurismäkiho zapadlo přesně do sebe. Režisér se stále drží svého záběru na nižší sociální vrstvy a z tohoto pohledu byla Amerika pro mě koukatelnější a lidštější. Tentokrát to byla i větší sranda než je u jeho filmů zvykem. Chvilkami však na mě působil nevyrovnaně a zdlouhavě, tak dávám "jen" 4*, ale i tak jak jsou jeho filmy málo ukecané, nasmál jsem se dostatečně. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 2 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Tohoto finského režiséra jsem si poslední dobou celkem oblíbil. Jeho filmy jsou takové netradiční, a ne jinak je tomu i u Leningradských kovbojů. Zajímavostí je, že tato kapela skutečně vznikla a hraje po celém světě. Celá kapela je celkem bláznivá a dostává se do různých úsměvných situací v kontrastu s jinou západní kulturou. Stylem humoru mi to připomínalo asi nejvíc filmy Emira Kusturici. Vhodným příkladem mohou být scény, kdy dostanou od svého vůdce Vladimíra k obědu cibuli, a nebo vozí zmrzlého člena kapely na kapotě auta. První seznámení s postavami je v skutku zajímavé a netradiční (obdivujeme jejich vizáž, chování, mluvu atd.), ovšem po čase to poněkud opakuje a bez nějakého většího finále to končí. Je to jako když se na závodě parádně rozběhnete, předbíháte všechny závodníky, ale pak vám nějak dochází dech a s těží se dopotácíte do cíle. O humor ve filmu se asi nejvíc stará manažer kapely Vladimír, který ví vždycky nejlépe, co by kapele pomohlo k tomu, aby se proslavila v Americe. Jestli máte rádi trochu netradiční komedie, a máte cítění i pro jiný styl humoru, film se vám s největší pravděpodobností bude líbit. Pro mě ale Kaurismaki vyházel zbytečně brzo všechny karty na stůl a v závěru už toho neměl tolik co nabídnout. 7/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Obrovská zábava. Tak prudko štylizované, tak o ničom nevypovedajúce a pritom je to zmesou tých najlepších a najzaujímavejších nápadov, aké som zatiaľ u Kaurismäkiho mal možnosť vidieť. Brutálne tempo, traktory a angličtina s fínskym prízvukom, ďalší majsterštek Mattiho Pellonpääa a pôsobivé cameo Jima Jarmuscha. Ťažko by ste hľadali niečo podobné, či už v súčasnom artovom filme, alebo mainstreame. Film ide tak prudko proti očakávaniam a pritom je svojský a veľmi zábavný. Leningrad Cowboys rules. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • V malé cameo roli prodavače aut se ve filmu objeví režisér Jim Jarmusch. (poz3n)
  • Kapela ve filmu je výmyslem režiséra Kaurismäkiho, hraje jí skutečná finská kapela Sleepy Sleepers. Po dokončení filmu ovšem Leningrad Cowboys vznikli doopravdy a hrají dodnes. (washek)

Související novinky

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Reklama

Reklama