Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 2

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (237)

Radko 

všechny recenze uživatele

Solidárna pomoc bežných Nórov, ktorí sa vzopreli všadeprítomnému gestapáckemu dozoru, aby pomohli unikajúcemu sabotérovi, je záslužná. Severská lokácia, všadeprítomné hory, ľadová voda, sneh, soby a polárna žiara. To všetko je fajn. Ale ide len o fajn kulisy. Samotný príbeh je taký dosť vajatavý, kolísavý. Bez atraktívneho prostredia pomerne všedný film z II. svetovej o utečencovi napriek obrovskej presile. Viacero opakujúcich sa motívov (prehľadávanie domov, skrývanie sa u miestnych, výmena ponožiek) postupne nudí. Spomienky na minulosť nepríliš presvedčivé, nevyvolajú emočnú reakciu smútku po stratených druhoch. Pozeralo sa na to však napriek výhradám dobre. Najmä vďaka geografickému umiestneniu. Scéna so stádom sobov skvelá. Alternatívne názvy filmu - Prsty; Prezliekanie ponožiek. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Místy neskutečně syrové, psychicky náročné a strhující, místy se poněkud vlekoucí a zbytečně roztahané. Jan Baalsrud byl určitě hrdina a co dokázal přežít je vyloženě neskutečná touha po životě, já bych chcípnul dva metry od pláže při prvním kontaktu s ledovým Fjordem, na druhou stránku bez všech těch zarputilých lidí by neměl sebemenší šanci, takže bych řekl, že největší hrdinové byly ti lidé, kteří riskovali životy celých svých rodin aby Janovi pomohli, bez nich by neexistoval žádný hrdina, žádný příběh a ani tenhle film. Jinak co se týče filmu je to precizní filmařská práce se svým všudy, jen škoda, že i při tak dlouhé stopáži se nedostalo tolik potřebného prostoru pro Kurta Staga, kterého famózním, ale opakuji naprosto famózním způsobem zahrál Jonathan Rhys Meyers. Z jeho výkonu jsem šel do kolen. Zwart natočil za celou kariéru dva hodně dobré filmy a zbytek sraček, po tomhle výkonu si může udělat velkou čáru nad krbem. Už jen ta precizní práce s tím, že Norové mluví norsky, Angličané anglicky a Němci německy....každý rádoby Hollywoodský velkofilmař by si měl vyndat hlavu z prdele a podívat se, jak že se to točí autentický film podle skutečné události. Bohužel přehnaná stopáž, nevyužitý potenciál nacistického lovce a neskutečná úprava pravdy (Baalsrud se nikdy se Stagem nesetkal, po přepravě do Švedska byl 7 měsíců ve špitále a rozhodně po dvou měsících netlapkal mezi rekruty a opravdu vážně pochybuji, že se roztomilé zvířátko otočilo na prdeli a vrátilo se pro Jana zpátky....což je opravdu citelný kaz na jinak uvěřitelném filmu atd.) mi nedovolí vpálit víc jak lepších 70%. Od Hollywoodských filmů se to liší hlavně srdcem a napravuje to neduhy amerických filmařů, na druhou stránku bohužel Zwart citelně chybuje ve výše zmíněných věcech.80%. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Síly ztrácející norský diverzant Frodo putuje skrz armádu nacistických skřetů k Hoře osudu zvané Švédsko a nebýt hrdinství Samů Křepelků, kteří mu pomáhají tu tíhu symbolu odboje nést, nikdy by cíle nedosáhl.. Zfilmování příběhu o nezlomné vůli Jana Baalsruda mi přineslo dvě pozitiva. Způsob nasnímání přírodních scenérií a výkon Rhyse Meyerse v roli duševně nestabilního Černokněžného sturmbannführera Angmaru. Problém ovšem je, že tenhle norský Revenant se zhruba od „hotelu Savoy“ začne utápět v monotónnosti a souboj muže, který se gangréně směje do očí, vetuje hlad a na mráz ukazuje dlouhý nos proti bezradným nacistům, kteří jsou nebývale nedůslední, sebelítostní a obligátně si vyhrožující východní frontou, ztrácí i vzhledem k prozrazenému osudu hlavního hrdiny na dynamice a naléhavosti. Den 12. mann určitě pozvedne norské národní cítění, ale v širším filmovém měřítku nenabízí trvalejší hodnotu.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som od toho viac ako Utečenca situovaného do obdobia druhej svetovej. Celý film jeden hnusný nácek v podaní Íra Jonathan Rhys Meyersa naháňa Norského nanuka, ktorý ako napísal verbal toho vydrží až príliš, aby to bolo dramaturgicky uveriteľné bez ohľadu na to, že to je natočené podľa skutočne skutočnej skutočnosti. Naviac po hodine to už začne byť strašne monotónne. Plazenie, strihanie prstov, ďalšie plazenie a strihanie a nakoniec cieľ a medaila cti a kopa ďalších ocenení. Tomu nanuku sa ani príliš fandiť nedá, keďže po hereckej stránke okrem toho, že mu je kurevská zima, nemá čo hrať. No a Jonathan Rhys Meyers je len priemerne diabolský nácek, takže jeden jeho neúspešný pokus za druhým dostať nanuka vyvolá len priemerné uspokojenie u diváka. Celkovo to je mierne nadpriemerný film na jedno pozretie. Neviem prečo, ale dostal som chuť na nejaký nanuk. 6/10 . ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Najneuveriteľnejšie na tomto príbehu je to, že sa naozaj stal”. Táto veta z úvodu, Vám bude rezonovať v hlave po celú dobu sledovania tohto snímku. Miestami pomalšie, miestami rýchlejšie, no zato dostatočne zaujímavé nato, aby sa divák nenudil. Najväčším plusom jednoznačne “Nórsko” ako také, a jeho “bezcitná”, krutá príroda. Na “nefanúšika” vojnových filmov, viac než spokojný .. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Gullestad sa v rámci prípravy na úlohu Jana Baalsruda učil vyzerať pred zrkadlom zmrznuto. Po natáčaní Thomas počas rozhlasového rozhovoru pripustil, že to nebolo potrebné, naozaj mu totiž bolo veľmi chladno. (Astonko)
  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)

Reklama

Reklama