Reklama

Reklama

Sweet Country

  • Austrálie Sweet Country (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Domorodý chovatel dobytka Sam (Hamilton Morris) v sebeobraně zabije bělošského majitele stanice Harryho. Musí vše opustit a utéct i se svou těhotnou manželkou. Vydávají se drsnou a nádhernou krajinou do vnitrozemí. Seržant Fletcher (Bryan Brown) s pomocí domorodého stopaře Archieho (Gibson John) a místních vlastníků půdy, mezi nimiž je i Fred (Sam Neill), vede skupinu pronásledovatelů. Je posedlý dopadením Sama a snahou předat ho za vraždu k soudu. Sam se však v buši vyzná lépe než kdo jiný... (Pilot Film)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (57)

alchac 

všechny recenze uživatele

Marně lovím v paměti, kdy si v zámoří naposledy nepletli western s audiovizuálním uspáváním insomniaků a kdy do něj ještě nefušovali můzami od hlavy k patě posraní specialisté na natáčení dvouhodinových jednozáběrových dokumentů o schnutí klokaního trusu uprostřed buše. A nebýt mého naprostého zoufalství z řečeného, tak bych se patrně s tímto na první trailer silně angažovaným a extrémně nezáživným dežo ví na Batmanovo vyprovázení Maguy do Pelhřimova a dalším hřebíkem do rakve žánru nesetkal. Tohle musí na festivalech sbírat ceny jak na běžícím páse. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Osobité drama z australského venkova, jemně a chytře nahlížející do problematiky rasizmu, střetu protipolních kultur a spravedlnosti. Důkladně propracované postavy, s nezapomenutelnou minimalistickou kreací neherece Hamiltona Morrise. Postava Sama Neilla je překvapivě nejméně rozvinutá. Pomalý film pro diváka, který rád naslouchá a zkoumá, bez hudby, které funkci zde zastává atmosférický šum větru na vyprahlých pouštních scenériích. Střihové vsuvky, reflektující pocitové momentky postav, či podněcující přemýšlení nad dějovými souvislostmi, film dělají jiným a výjimečným. Filmová meditace, která mi dala více, než jsem čekal dle zdejšího většinového hodnocení. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Silný námet aj úvod, ktorý ale po pár minútach stratí tempo a nechytí ho až do konca. Režisér to zvoral, lebo toto by za normálnych okolností bolo minimálne na 4 hviezdy. A keď sa ešte pridal strihačský škriatok, ktorý do niektorých scén šupol na pár sekúnd úplne inú scénu, ktorá bude nasledovať za 20-30 minút, tak to nechápem, ako toto mohli pustiť do distribúcie. Maximálne mi to znechutilo akýkoľvek zážitok z tohto filmu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Australáci nám čas od času připraví opravdickou lahůdku. Kdo mně zná, a čte mé komenty, ví, že po těchto záležitostech vyloženě jdu. O tomhle filmu jsem se ale dozvěděl jen díky kamarádovi desade, který mu udělal i sk titulky, za což mu patří můj dvojnásobný dík ! Sice jakž takž rozumím, ale ta australácká angličtina je zase přeci jen o level jinde... Tyhle australské historické dramatické filmy (nerad to nazývám westerny) jsou samostatný žánr, podobně jako severské kriminálky. Nikde jinde nic podobného netočí a kdo tomu přijde na chuť, bude hladově čekat na každou další věc. Většinou se v nich málo mluví, hodně putuje a hlas dostávají spíše všelijací kvákající ptáci či cikády... Záběry jsou dlouhé a v těchto filmech jde většinou vždy o něco dost zásadního. Hrdinové putují nebo žijí v čarokrásné krajině, kde by ale našinec rychle pošel žízní či kousnut nějakou tou jedovatou bestií na kterou by si lehl nebo ji si ji ráno obul s botou... Prach a pot jsou rekvizity, které k těmto filmům patří jak k agentu 007 - Aston Martin. Vzpomeňme na skvělý Proposition nebo Trackera! Tady tomu není jinak. Obsah zase jednou tak trochu prozrazuje více než by se mělo u obsahu prozrazovat, což mne vždycky umí nakrknout. Naštěstí jsem jej záměrně četl až po filmu. Ten. ačkoliv se dehrává někdy těsně po první světové, v tom buši by jste to nehádali a film mohl být klidně z poloviny devatenáctého století! Jak píše desade, Sweet Country je filmem o morálce a zlu. Zlu, které dokázal napachát jediný člověk vyšinutý z hrůz války, kterou zažil a přežil. Strašně mně potěšila účast Bryana Browna v roli zarputilého muže zákona i Sam Neil v pro něj trochu nezvyklé roli velmi pobožného farmáře (i když v Tudorovcích pravda hrál rovnou arcibiskupa z Yorku! :-). Skvělí byli i domorodí herci. Vždy když je sleduji, strašně si uvědomuji jak rád bych s nimi strávil někde tam daleko v planině nějakou noc pod otevřeným nebem a poslouchal jejich vyprávění a příběhy jejich předků... Tedy pokud by se ovšem nechovali jako ti tam v kmenovém území... Bohužel osud Aboriginijců je téměř shodný s tím co se stalo s indiány. Stejně i je kolonizace převálcovala, stejně i je je vykázala do rezervací a udělala z nich občany druhé kategorie. Rasově nenáviděné a diskriminované. Je, původní obyvatele jimž Austrálie skutečně patřila. A stejně jako potomci slavných indiánských kmenů i oni dnes živoří na sociálních dávkách nezřídka kdy zcela pod vlivem drog či alkoholu s vysokou mírou kriminality... jen pár z nich zná ještě staré příběhy a báje, jen pár z nich zná tance a zpěvy svého lidu. Film byl parádní! Házím tedy 5 bumerangů. * * * * * ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $104,297Tržby Celosvetovo $1,846,000▐ Určite zaujímavý príbeh aj keď skôr taký komornejší ale poctivo natočený. Ponúkne to dobré nečakané zvraty. Príbehy o domorodom austrálskom obyvateľstve bývajú dosť smutné, milý kolonizátori angličania tam zanechali peknú stopu. /60%/ ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o reálný příběh domorodého muže jménem Wilaberta Jack, který byl ve 20. letech minulého století zatčen a souzen za vraždu bělocha v australském vnitrozemí. Nakonec ho uznali nevinným z důvodu sebeobrany. V politickém klimatu té doby však nebyl rozsudek bílou veřejností přijat. [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Zásadní místo ve filmu mají domorodí herci, z nichž řada pochází z kmene Arrente (Natassia Gorey Furber, Hamilton Morris). [Zdroj: Deník.cz] (Duoscop)
  • Natáčanie filmu prebiehalo výhradne v Austrálii, najmä v Severnom teritóriu, Južnej Austrálii a v okolí Gairdnerovho jazera. (MikaelSVK)

Související novinky

Filmový festival v Torontu udělil ceny

Filmový festival v Torontu udělil ceny

18.09.2017

Filmový festival v kanadském Torontu letos svým návštěvníkům přinesl na plátnech kin 339 filmů během jedenácti dnů. A zde vám jako tradičně přinášíme přehled hlavních vítězů. Cenu diváků pro nejlepší… (více)

Zlatý lev z Benátek udělen

Zlatý lev z Benátek udělen

09.09.2017

74. ročník filmového festivalu skončil a je znám nový nositel prestižního ocenění Zlatý lev. Stal se jím Guillermo del Toro za svůj film The Shape of Water. Stříbrný lev a Velká cena poroty letos… (více)

Reklama

Reklama