Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Steven Spielberg vytvořil během své bezmála padesátileté kariéry nepřekonatelnou sérii průkopnických filmů. Ve snaze zmapovat vývoj této filmařské ikony čerpala oceňovaná dokumentaristka Susan Lacyová z více než třiceti hodin exkluzivních rozhovorů, v nichž se režisér rozpovídal o svém hořkosladkém dětství a celoživotní posedlosti natáčet filmy, o rané televizní kariéře "zázračného dítěte," o raketovém vzestupu ke slávě prostřednictvím neuvěřitelné série kasovních trháků, o pozdějším příklonu k vážnějším dramatickým filmům a také o osobních a profesních vztazích, které si během let vypěstoval. Nedílnou součástí dokumentu Spielberg jsou i příspěvky členů Spielbergovy rodiny, stejně jako jeho přátel a kolegů, a také ukázky i zákulisní záběry z natáčení mnoha jeho přelomových filmů. (HBO Europe)

(více)

Recenze (76)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Spielberg je můj nejoblíbenější režisér, takže byl tento dokument povinnost. Režisérovi věrní obdivovatelé se nedozví mnoho nového (snad jen překvapí jak velcí kamarádi byli s De Palmou a Scorsesem) a ne všechny jeho filmy dostanou dostatečný prostor, ale pořád je to nesmírně zábavný a poutavě natočený dokument, který musí potěšit všechny příznivce filmů i samotného Spielberga. Přidat ještě pár informací z natáčení jeho největších trháků a bylo by to za plný počet. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Standartní dokument o nejúspěšnějším komerčním režisérovi všech dob, který má sice dneska vizáž židovského mudrce, ale záběry z jeho počátků vám ukážou, že se vlastně jednalo o otravně postiženého geeka, jež byl celý život tak strašně traumatizovaný vztahem ke svýmu fotrovi, že tenhle motiv musel srát téměř do každýho svýho filmu. Za mě je Špílberg z odstupem času vnímán převážně jako dětský režisér, na němž je fajn vyrůstat, ale zároveň je dobrý si uvědomit včas, kdy z něj vyrůst, protože Štefan to nedokázal. Z dětství překlenul rovnou k senilitě. Nedá se mu však upřít různorodost, jeho nejlepší fláky jsou právě ty, co infantilní vůbec nejsou (DUEL, JAWS, SCHINDLER, RYAN, MINORITY REPORT). Bohužel si však nikdy nedokázal odpustit ty svoje typicky hollywoodsky přeslazený konce, jimiž dokázal domrdat skvěle rozjetý biják (MINORITY REPORT). ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,FILMÁRČINA JE V PODSTATE JEHO MATERSKÝ JAZYK." __ Spielberga mám vedeného v zozname obľúbených režisérov, videl som asi 3/4 jeho filmografie a prakticky vždy sa rád pozriem na jeho výtvory, hoci napr. ,,Navždy" nemám doteraz potrebu vidieť a znovu si pozrieť ,,1941" by som mohol iba špecifickom mentálnom rozpoložení. Je určite dobré, že dokument nepredstavuje iba filmy slávneho režiséra, ale prináša divákovi komplexný profil osobnosti s nahliadnutím do jeho súkromného života. Vyznanie sa zo židovstva je tu viacej pretlačené rodinnými vzťahmi a najmä prerušenou (a znovu spojenou) líniou otec-syn, ktorá je jasne viditeľné v jeho viacerých filmoch. Túto skutočnosť i ďalšiu tému rozpadu rodiny som si vlastne uvedomil až prostredníctvom tohto dokumentárneho filmu. Ide o obsiahle dielo ani zďaleka sa nevenujúce každému Spielbergovmu filmu. Svojím spôsobom to vôbec nie je potrebné, pretože aj na reprezentatívnej vzorke ide ukázať plastický prierez jeho plodnou kariérou. Páčilo sa mi, že vo filme odznela aj kritika, hoci ,,Purpurovú farbu" považujem za jeden z najlepších Spielbergových filmov. ...A teraz takýto dokument nielen o Scorsesem, ale tiež o Ridley Scottovi. (265. hodnotenie, 24. komentár filmu) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Tybrďo, má to dve hodiny dvadsať, ale ani chvíľku som sa nenudila. Možno občas pri tých oslavných ódach, ale tie už k takýmto dokumentom patria. Dokonca nebolo preódované, a to už je čo povedať. Zameranie na filmy + súkromie a rozprávanie hlavne o tom (a hľadanie súvislostí) robia z tohto filmu skvelý zážitok pre každého, kto Spielberga minimálne uznáva, ak priamo neobdivuje. A to je snáď každý :-) ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti chyběla trocha invence jako mají dokumenty třeba o Oasis, Dylanovi. Jinak je to poctivá retrospektiva se spoustou zajímavých připomenutí, i bych se nechal teď zlákat k nějaké knize. Ideálně o všech přítomných tvůrcích najednou. Zavzpomínal jsem hezky a musím říct, že Spielberga teď obdivuji ještě víc. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama