Reklama

Reklama

Čističi

  • Německo Im Schatten der Netzwelt - The Cleaners (více)
Trailer

Obsahy(1)

Prostřednictvím sociálních médií lze nahrát na web jakékoliv video nebo obraz. Neznamená to ale, že tam každý takový materiál také zůstane. Na tom, aby uživatelé viděli jen schválený obsah, ve skrytu pracují desetitisíce „čističů“. Úlohou čističů, najímaných společnostmi jako Facebook nebo Google, je vyhledávat a mazat závadný obsah. Působí v utajení, přesto se filmařům podařilo kontaktovat některé z „moderátorů obsahu“, kteří pracují ve filipínské Manile. Jejich zkušenosti zahrnují otřesné zážitky při setkání s dětskou pornografií nebo se záznamy islamistického vraždění. Postupná devastace psychiky moderátorů ale není jediným problémem existence této profese. Jako závadný je totiž často vyhodnocen i obsah, který nevyhovuje vládám jednotlivých zemí nebo znepokojivým způsobem vypovídá o realitě válečných konfliktů. Kde už se snaha zabránit šíření zla mění v nebezpečnou cenzuru? (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (43)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad do komunity ľudí, ktorí schvaľujú a zamietajú obsah na internete. Hlavne fotky a videá, ktoré si tak musia pozrieť a posúdiť. Všetci sú Filipínčania a na prvý pohľad pôsobia ako dosť nešťastní ľudia, pretože robia prácu, ktorú nechcú. Nie je určite príjemné celý deň sledovať mŕtvoly a násilie a rozlíšiť, čo ešte áno a čo už nie. Na druhej strane sú umelci a fotografi, ktorí obsah tvoria a niekedy vytvoria dielo alebo dokument, ktorý jednoducho nevyhovuje "pravidlám". Je to asi večná dilema a nakoniec to nebude divák a čitateľ, ktorý rozhoduje, čo uvidí a kriticky zhodnoti, ale dostane už predžuvanú realitu, ktorú niekto posúdil a prefiltroval. V menej demokratických krajinách, ako napríklad Turecko, dostávajú tieto nástroje k dispozícii vlády a diktátori, a technologické firmy sa v ramci dobrých vzťahoch a dobrých ziskov len ticho prispôsobia. Miestami je dokument dosť rozťahaný, niektoré témy potrebujú asi viac času na vstrebanie. –––– Během doby, co tady pracuji, jsem viděla stovky seknutých hlav. –––– Jsem ochránkyně. Je třeba vás chránit před hříchem číhajícím na sociálních médiích. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument z těch, které jsem letos v rámci festivalu Jeden svět viděl. Pohled do nitra čističů obsahu na sociálních sítích, kteří musí plnit denní normu 25.000 obrázků/videí, kde velmi často nejde o pěkné pohledy, je zároveň konfrontován s pohledem na sociální sítě jako takové a zejména s jejich úlohou a vlivem na globální dění. (Jeden svět Benešov - 14. 4. 2018) ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

To, že Facebook cenzuruje obsah, je snad jasné každému, dělají to všechny sociální sítě. V tomhle ohledu se i průměrně informovaný člověk nic nového nedoví. Pozoruhodné již bylo, co vše musí čistič vydržet a co všechno odsledovat. Videa musí vidět celá, nemůže je vypnout a občas je to docela drsné pokoukání. Zajímavé by bylo, promluvit si s nimi o jejich motivaci dělat tuhle psychicky náročnou práci. Práce, peníze, pocit moci, víra, … občas se něco naznačí, ale uvítal bych větší hloubku. Rád bych také téma ohledně určování hranic, co je závadné a co už ne. Je jasné, že žádná pevná být nemůže. O to složitější je, určit správnou míru a o tom v dokumentu také mnoho slov nepadlo. Občas politické snahy o mazání některých informací, občas snaha o absolutní svobodu slova. Nejsilnější myšlenkou ovšem pro mě je, že sociální sítě působí jako zesilovač negativních emocí a silně polarizují společnost. Krásným příkladem u nás byly prezidentské volby a bohužel jsou i mnohem drsnější příklady ve světě. Bohužel dokument mnoho odpovědí nenabízí, nejde moc do hloubky a spíš jen vyvolává otázky. Ovšem i to má smysl a vidět by to mohli všichni, kteří bez sociálních sítí nemohou vydržet ani pár hodin. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obrovské nekonečné smetiště a na něm četa letmo proškolených Filipínců, která přes den napichovátkem sbírá toxický materiál a v noci si nechá zdát o řezání hlav, mrtvých dětech a penisech rozličné barvy, stáří a velikosti. Jelikož tuhle skládku zamořující půdu kritického myšlení nelze Odstranit, volím kliknutí Ignorovat.. Ve své stopáži obsahově řídký, ničím objevný či kontroverzní dokument o moderátorech obsahu na sociálních platformách. Krásná práce, skoro jak seškrabovat přejeté kočky.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vytříbená atraktivní forma zastírá, že po obsahové stránce je film, jak jen to diplomaticky říci, poněkud prázdný. Zkuste si na konci shrnout, co jste se dověděli nového, a myslím, že výčet bude hodně strohý. Čističi totiž prodávají banality, které musí být soudnému a aspoň trochu zasvěcenému divákovi jasné už před jeho shlédnutím. Hodně jsem se zamýšlel nad tím, jaké dát Čističům vysvědčení, za skvělou kameru a ukázky sociálních kontrastů filipínské společnosti se nakonec přikloním ke slabé třetí hvězdičce. Co mi opravdu silně vadí, je snaha o emoční manipulaci, kterou jasně pociťuju v řadě scén, např. když kamera až příliš dlouho spočívá na tváři pracovnice popisující uřezávání lidských hlav ve videích džihádistů. Tady je jasně patrné, že podobné scény nemají za úkol nic jiného než přitáhnout pozornost a prodat dokument co nejšiřší divácké obci a vyvolat ohlas v médiích. Celkový dojem: 50 %. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama