Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nový Čarodějův učeň? Máte možnost si vydobýt slávu. In memoriam." Majestátní Britannic jsem s neomylným pyrotechnikem Fallonem zachraňoval mnohokrát. Nikdy mě to nepřestalo bavit a napětí jsem poprvé zaručeně cítil. Vzhledem k mý zapomnětlivosti jsem byl napnutej i podruhé a asi i potřetí. Také jsem přitom pokaždé dostal chuť zahrát si ping pong na rozbouřeným moři. Mě prostě bavil ten společenskej život, kterej nějaký výbuchy nemohly zastavit. Vždyť přijel šampion Fallon a ten se skoro nikdy nevzdává. A s myšlením tajemnýho Juggernauta si to rozdal opravdu působivě. Ale jsem nostalgik, takže mám podezření, že nový generaci už Fallon nebude připadat tak jedinečnej. Vždyť on se na tu fyzickou likvidaci bomb tak soustředí, že přitom ani nepoužívá aplikaci k deaktivaci bomb, nepořádá videokonferenci pyrotechniků a ani nesouloží s nějakou druhou důstojnicí. Mně to ale ke spokojenosti stačilo. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Málo atmosferická akčná dráma so zaujímavým obsadením, ktoré však mňa osobne až tak nepresvedčilo. Veci okolo bomby boli v podstate fajn, aj keď som čakal zložitejšiu záležitosť ako iba záverečnú dilemu či prestrihnúť modrý alebo červený kábel. Lenže to jediné bolo ako-tak napínavé. To ostatné okolo atmosféry na lodi alebo vyšetrovanie páchateľa bolo slabé, také britsky nevýrazné. Absencia väčšej akcie tiež urobila svoje. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,CHOĎTE PREČ CHLAPCI. STRETNEME SA, AŽ NÁJDEM TAJOMSTVO VESMÍRU." __ Volím priemerné hodnotenie, ale tie 3* sú veľmi poctivé, dokonca sú možno ešte na úrovni o pol bodu vyššie. ,,Ohrozenie Britannicu" som nevidel prvý krát, ale od jeho prvého pozretia ma delia už takmer dve dekády a dej som si odvtedy pamätal iba veľmi slabo a spomínam si, že vtedy som bol s filmom spokojný. Áno, ide o slušný film, avšak pre divákov vtedajšej ČST musel byť väčšou ,,bombou", než pre súčasných divákov, kde okrem jeho zostarnutia spočívajúcej v slabšej atraktívnosti akčných scén, vidím jeho výraznejšiu slabinu v častej haprujúcej logike a v istom nedotiahnutí, či prípadne zbytočnosti niektorých línii. Britský vklad do katastrofického žánru, veľmi obľúbeného v období 70-tych rokov, je badateľný v zbavení sa niektorých zaužívaných klišé známych z hollywoodskych produkcií, konkrétne napr. slabá zaangažovanosť detských predstaviteľov do deja. Herecké obsadenie bolo bezpochyby jedno z najväčších lákadiel. Ku dobre odvedeným výkonom mám akurát pripomienku ku Sharifovi, ktorý je ku koncu absolútne zbytočný a vrcholne nesympatickým mi prišiel lodný zabávač snažiaci sa zakaždým odľahčovať napätú situáciu. (1580. hodnotenie, 90. komentár k filmu) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na svoju dobu veľmi vydarené a napínavé dodnes. Lenže film bohužiaľ trpí nedostatkami, ktoré vo svojej diváci asi neriešili. Člen pyrotechnikov umiera pri páde z rebríku pri naloďovaní počas vynikajúcej sekvencie, pričom táto skutočnosť nie je vôbec komentovaná a v nasledujúcej scéne nás čaká hneď Harrisova suchá hláška. Cestujúci vedia o bombách, takže sa na párty nebavia, lenže predtým sú schopní sa vyparádiť do masiek na karneval. Po výbuchu nálože sa koná tenisový turnaj. Extrémne nenápadná polícia pri sledovaní kufríkov, tu spomínaný laxný prístup k teroristovi, naivná politická arogancia, keď vláda nie je z princípu ochotná zaplatiť absolútne smiešnu čiastku. Všetko ostatné ale funguje a ťažko povedať, či je možné tieto pripomienky pri katastrofickom filme zo sedemdesiatych rokov brať ako nedostatky a sú navyše vyvažované tým, že sa tvorcovia nebáli strát na životoch a občasným suchým humorom. "Je tá voda studená? Je, ale našťastie nevidím žiadne ľadovce. Ja áno" (záber na Sharifa). 70%. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,You’re clever man, Juggernaut.“ O tomto filmu jsem nevěděl vůbec nic, ale po zhlédnutí musím uznat, že se jedná o parádní sedmdesátkový dobrodružný film, žánrovou lahůdku. Velmi se mi líbilo, kolik prostoru dostalo technické provedení celé operace na záchranu lodi. V hlavních rolích je to herecky zcela přesné, nejsou tu žádné emocionální výbuchy a výlevy. Až z toho má člověk pocit, že sleduje dokument. Jen malé děti mi přišly trochu moc afektované a bez nich a jejich matky by se film určitě obešel. Pochválit musím také asynchronní zvuk a obraz. Například, když nějaká postava vysvětluje plán, co se bude dělat, vidí již divák, jak daná situace probíhá. Vytváří to dojem systematičnosti, zároveň to urychluje děj, aniž by tím došlo ke zkratkovitému vykreslení celé situace. Juggernaut je prostě důkaz, že výborný film lze vystavět jen na uvěřitelném napětí, nikoliv akci. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)
  • V listopadu 1975 vybuchly dvě bomby na zaoceánské lodi T. Maxim Gorkij, na které byl tento film natočen, ale loď se nepotopila a později byla opravena. (Marek06)
  • Ve scéně, kdy se na palubě Britannicu pořádá karneval, tak kapela hraje skladbu „Škoda lásky“ („Beer Barrel Polka“ od českého skladatele Jaromíra Vejvody. (majky19)

Reklama

Reklama