Reklama

Reklama

Čas čarodějnic

(seriál)
  • Velká Británie A Discovery of Witches (více)
Trailer
Velká Británie, (2018–2022), 18 h 1 min (Minutáž: 41–47 min)

Předloha:

Deborah Harkness (kniha)

Hudba:

Rob Lane

Hrají:

Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Julian Kostov, Alex Kingston, Valarie Pettiford, Sorcha Cusack, Lindsay Duncan, Edward Bluemel (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Seriál vychází z knižního bestselleru od Deborah Harknessové a je milostným příběhem odehrávajícím se na pozadí oxfordského akademického světa. Je to ovšem svět, kde hrstka čarodějnic, upírů a démonů žije a pracuje mezi lidmi, na první pohled skrytá lidským pohledům. Historička a čarodějnice Diana Bishopová objeví v jedné z oxfordských knihoven rukopis, který ji vtáhne do víru nebezpečné záhady a zkříží její cesty s tajemným genetikem Matthewem Clairmontem (Matthew Goode). Ten má také jedno temné rodinné tajemství - je to upír. Diana a Matthew se vydávají na cestu, která má pomoci pochopit tajemství starodávného rukopisu. Postupně se vyvíjí i jejich vztah a události hrozivě poodkrývají, že mezi čarodějnicemi, upíry, démony a lidmi existuje od pradávna jen velmi křehký mír. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase. Inteligentní doktorka historie Diana Bishop po týdnu stalkingu ze strany upíra Matthewa Clairmonta odhodí svou nedůvěru, zdravý rozum a kalhotky. Po letech popírání přijme za své i své čarodějnické schopnosti a hádejte co? Ona je to nejmocnější čarodějnice za několik posledních stovek let! A Matthew je její vyvolený, protože jí o něm její rodiče vyprávěli pohádky. Věkový rozdíl 1470 let přece není žádnou překážkou, protože když ho miluješ (blesková romance), není co řešit. Matthew pro změnu trpí typickým romantickým obroušením svých špičáků. Diana mu opět způsobuje reakce jak šanta kočkám a on si zrychleně projde Edwardovskou otázkou: "kousnout či nekousnout?" Do toho tu máme svět, kde se vyskytují čarodějnice, upíři a daemoni, s nesmyslnými pravidly a přikázáními, které se rozhodli neaktualizovat posledních pár set let. Což je k smíchu zvlášť u veškeré neupírské populace - podmínky užívání emailu se vám mění co půl roku, ale vy nemáte námitky proti předpisům ze 14. století? Protože Kongregace samozřejmě zakazuje mezidruhové vztahy. Ugh.... Upřímně řečeno jsem už hodně dlouho neviděla seriál, kde by se hlavní hrdinové chovali jak naprostí idioti, ale je to tak nablblé, až je to nechtěně docela zábavné. Druhou sérii si nenechám ujít. (P.S. Satu je jediná postava, kterou jsem si alespoň trochu oblíbila. Co tady dělá Goode a Lindsay Duncan je mi naprostou záhadou.) ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Fajn pohádkovější fantasy, která má velmi příjemnou atmosféru a dobře si pohrává s historií i mýty. Goode s Palmer jsou super, i když pravda, obvykle každý zvlášť. Ne vždy jim to spolu ladí a občas to v projevech vzájemných sympatií působí trochu toporně. První série ve vás vzbudila zvědavost, jak to bude dál s příjemně pomalejším odhalováním, jak tenhle svět funguje, druhá byla poněkud utahanější a trochu natahovaná, třebaže kulisy alžbětinské Anglie jsou skvělé. Třetí série překvapivě hodně dějová, ale s promarněným finále. A logicky velmi neuspokojivým vysvětlením. Spousta věcí z první série logicky odporuje vyznění, mohlo to tak být už v předloze (bohužel nečetla jsem), ale pak nechápu, proč to pro seriál „neopravili“. Svět démonů zůstává po celé tři série záhadou a není zdaleka dobře vyjasněn pro celkovou myšlenku trilogie. Ve třetí sérii opět přichází s myšlenkou, která mi ve filmech poslední doby přijde čím dál tím víc častější a se kterou mám z filozofického hlediska obrovský problém – nemocný člověk, který pod vlivem okolí páchá zločiny na nevinných a nakonec je mu odpuštěno ve stylu – ty za to nemůžeš, to ta nemoc, prostředí, systém, apod. Vidět to bylo například i v Jokerovi s Phoenixem, ale toto zbavování odpovědnosti a přehlížení obětí mi přijde krajně děsivé. A nechápu, jak se čím dál tím víc tvůrců nejen ve filmech může tvářit, že to je v pořádku. Nicméně Čas čarodějnic je v mnoha směrech podařená fantasy napříč staletími, s propracovanými postavami, dějovostí, sympatickými herci, podařenou atmosférou a hravostí pokud jde o historii, mýty a legendy. Jako celek 75%. ()

Reklama

Chen 

všechny recenze uživatele

Tempo je místy až nepříjemně pomalé, velké akční střety mezi postavami jsou velmi výjimečné, je to spíše melancholická pohádka o zakázané lásce a boji proti zkostnatělým pravidlům. Ale přesto to má své (záměrný dvojsmysl) kouzlo a to díky příjemné atmosféře a působivému obsazení. Ocenil bych, aby bylo finále trošku dynamičtější, ale nakonec jsem si i tak všechny tři řady užil. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný seriál o čarodějnicích, upírech a démonech. 1) Zpočátku to suše až nudně skřípalo a vázlo, ale po několika dílech se děj rozběhl a ke konci řady jsem se přistihl, jak se na další pokračování vyloženě těším. Takže zatím tři hvězdičky, a uvidíme, co přinesou další dvě řady._____ 2) Naskýtá se srovnání se šťavnatějším, i když poněkud bulvárním americkým seriálem True Blood, který více vsadil na pěkné týpky a hodně sexu. Čas čarodějnic je vážnější, pochmurnější, akademičtější (jak jinak, když se odehrává v Oxfordu), postavy jsou dramatičtější a více zaměřeny na sebe, na svůj vnitřní svět. Inu, britská zdrženlivost versus americká asertivita._____ 3) 40letý přitažlivý Matthew Goode (zamilovaný upír Matthew Clairmont) je hlavním tahounem. Objeví se tu i 25letý Edward Bluemel (Clairmontův syn, upír)._____ 4) Once the world was full of wonders, but it belongs to the humans now. We, creatures, have all but disappeared. Daemons... vampires... witches... hiding in plain sight. _____ 5) 11.6.2021 - Děj se ve druhé řadě přesouvá do alžbětínské Anglie, Do Francie a do Čech. Moc se ale netěšte, skrovné historické kulisy jsou čistě studiové a historické postavy v Praze slouží jen jako figurky ve hře._____ 6)  Po rozpačitém začátku se tato kospirační pohádka pro dospělé rozjela docela fofrem. Efekty se tu šetří, filmové triky ilustrují spíš duševní pochody postav, než jejich kouzla. A ten dojemný konec!_____ 7)  Jako novinka se tu objevuje 35letý jako vždy neobyčejně přitažlivý Tom Hudges (Matthewův přítel v 16. století Kit Marlowe). ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Co nadělám?! Mám prostě podobné filmy a seriály ráda. Jsem věčně fantazírující duše, takže mě myšlenka existujících čarodějek a upírů vždycky dokáže nalákat. V tomhle případě sehrálo své i herecké obsazení. Ústřední dvojice mi neskutečně sedla a oblíbila jsem si ji prakticky hned po prvním díle. Celé zpracování vypadá opravdu dobře a dokáže zaujmout. Parádní výprava, skvělý vizuál, adekvátní počítačové efekty, parádně zvolená hudba... Škoda je jen pár věcí... 1) S přibývajícími díly ztratila dech ona "temná stránka" seriálu, který se tak začal přibližovat spíš k romantickému stylu. 2) Divák se nedozví nic o hlavním problému/zápletce Knihy života. 3) Diana se stává bohužel až moc výjimečnou, na to, že v pilotu byla ráda, že si přikouzlila pár papírů... Takže - ano, chyby se tu najdou, ale jestli máte podobný styl rádi, neměli byste být zklamaní. Jsem zvědavá na další řady a v knihovně jsem si zamluvila i knižní předlohu, abych měla s čím porovnávat. ()

Galerie (632)

Zajímavosti (9)

  • Marcus Whitmore (Edward Bluemel) je v knížní předloze modrooký blonďák, avšak v seriálu je hnědooký s černými vlasy. (teuwik)
  • Matthew Goode si v rozhovorech velmi pochvaloval spolupráci s Teresou Palmer. Prý je vynikající herečka, pozitivní a energický člověk a velmi dobře zvládá roli matky a hereckou kariéru. (Jolinar)
  • V knize není Gillian (Louise Brealey) Dianina kamarádka, ani se jí Diana (Teresa Palmer) s ničím nesvěřuje. Gillian je čarodejnice poslaná, aby Dianu špehovala kvůli jejím schopnostem. Diana ji nemá od začátku ráda, stejně jako Petera Knoxe (Owen Teale). (terez9119)

Reklama

Reklama