Reklama

Reklama

The Haunting - Záhadné sídlo Bly

(série)
  • USA The Haunting of Bly Manor
Trailer 1
USA, 2020, 8 h 19 min (Minutáž: 46–66 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Henry James (kniha)

Hrají:

Victoria Pedretti, Oliver Jackson-Cohen, Henry Thomas, Kate Siegel, Katie Parker, T'Nia Miller, Rahul Kohli, Amelia Eve, Martin McCreadie, Tahirah Sharif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Když je někdo mrtvý, ještě to neznamená, že už tu není. Gotický romantický příběh od tvůrce seriálu Dům na kopci, ve kterém chůva padá do propasti děsivých tajemství. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (205)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Flanagan se už pár let profiluje jako tvůrce,který ví co chce a nebojí se jít do toho i za cenu,že se nezavděčí všem - což je přesně případ Haunting of Bly Manor.Hill house (a následně Doctor Sleep) nastavily laťku extrémně vysoko a tudíž i od Bly Manor bylo očekáváno něco extra a ve výsledku je pravda někde uprostřed a záleží na každém zda mu tenhle příběh sedne.Primárně je potřeba říct,že stejně jako Hill House,tak ani Bly Manor není v prvé řadě horor.Jasně,že i tady se to hemží duchy a trochu se tu straší - i když ani zdaleka ne tak intezivně jako v "první" řadě - ale zatímco Hill house byl hlavně psycho thriller/drama,Bly Manor je naopak místy až překvapivě komorní drama/love story a je tak celkem pochopitelné,že ten kdo čekal "něco ve stylu" Conjuring bude logicky zklamán.I já sám sem s tím zpočátku docela bojoval,protože nejen že mi tu chyběla intenzivnější atmosféra (ne,že by tu chyběla úplně ,ale oproti předchůdci to není takové),ale co bylo hlavní,dobře do poloviny sem vůbec netušil která bije a vše mi přišlo až zbytečně zmatené.Ještě zmatenější jsem poté byl zhruba do půlky pátého dílu,kde jsem se najednou přestával chytat úplně.Pak se ovšem ke skákání v čase/vzpomínkách konečně začaly přidávat i odpovědi a najednou začaly věci dávat smysl,všechno pěkně začalo zapadat do sebe a vydrželo to až do solidně emotivního konce.Bly Manor rozhodně není bezchybným dílem a ve srovnání se svým starším bráchou bude asi vždycky trochu ztrácet,ale mě osobně Flanagan opět potvrdil,že je tvůrcem kterého stojí za to sledovat a který víc co chce točit a taky to tak točí...80% ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Britským přízvukem můžu říct, že tohle bylo *totally dreadful*. Z dokonalýho HH jsem naskočila rovnou na tuhle Bly Manorskou trágu a měla jsem co dělat dojet do finále. Ke všem postavám jsem si vytvořila během sledování až skoro averzi, paní z jezera z toho nakonec vyšla nejsympatičtěji. Duchařská atmosféra, ze který jsem se mohla v HH zbláznit nikde, a i přes můj nízkej práh strachu jsem se bála maximálně toho, že to nikdy neskončí. Až budu chtít někdy zastavit čas, pustím si to znova. Chybí tu ta napjatá a chytře propletená dějová linka stejně tak jako ono záhadné charisma celého domu. Celý drama seriálu je postavený na 3 párech a ani jednomu z nich jsem nevěřila ani minutu. Nevím, jestli je víc divná dvojice „pojď zmocníme se těl těhle otravných děcek“ anebo pár „tajně se milujeme, chodíme kolem sebe jako kolem horký kaše, ale po tvý smrti ti omyju v márnici sám tvoje tělo levandulí“. Nesedlo mi to, čekala jsem výborný duchařský drama a dostala jsem nudnou romantickou slátaninu. Tu hvězdičku dávám za osmou epizodu, která byla výborná a jediná udržela moji pozornost po celou dobu, kdyby to bylo v atmosféře osmé epizody vedeno celé, rozhodně bych si nestěžovala. Sledování ale nelituju, The Haunting mě navedl na novej žánr, Bly Manor mě sice nenadchl, ale určitě budu hledat v duchařských vodách dál. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál „The Haunting of Bly Manor“ je rozhodně originální horor, to se mu musí nechat, jenže já jsem měl problém v tom, že vlastně vůbec nešlo o horor, ale o romantické drama s nadpřirozenými prvky, což pravda relativně zapadá do žánru ghost stories, které měly především atmosféru, nemusely nutně být děsivé. Ale u moderního seriálu mi to prostě nesedlo. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ajajaj. No dobře. Druhé sérii Hauntingu, rozhodně nechybí základní kameny, na kterých stavěl Hill House, ale ve všem ostatním, mně tahle sérka přípomínala fakt všechno, jen ne horor. Zatímco v HH jsem si vybudoval vztah ke všem postavám prakticky už po druhé epizodě, tady se to nestalo prakticky ani po záverečných titulcích. První dvě epizody jsou docela slušný rozjezd, protože nevíš o co jde. Děcka se chovají divně, celý je to takový divný. Pak se to pomalu začne projasňovat, přičemž, mě absolutně nesedlo, jakým způsobem, je vysvětleno proč se v Bly Manor, děje to co se tam děje. To je, ale souvětí co? Nechci tu nějak zbytečně spoilovat, ale vůči šokujícímu HH, je tohle fakt jenom hodně slabej odvar. Škoda, že když už mi nesedl ten scénář, mohli aspoň udělat víc spooky atmosféru. popřípadě i nějaký ten laciný jumpscare by mě vyjimečně potěšil. Osmá epizoda je sice skvělá, ale moc bych ji nevyzdvihoval vůči epizodě šesté, u které jsem nudou naprosto trpěl. No co už, teď jen doufám, že The Hauting neskončí jako AHS. První série skvělá, jenže při shlížení dalších si připadáš jako bys žvýkal žvýkačku z lízatka Chupa Chups - první tří minuty naprosto výborná, ale po třech minutách v hubě chutná jako by jsi žvýkal použitou šprcku. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bly Manor bylo jako na houpačce. Každý díl mě bavil úplně jinak, takže celá tato série byla oproti Hill House dost nekonzistentní, což mě štvalo asi nejvíc. Vždycky mě nějaký díl hrozně bavil a z dalšího jsem měla zase rozpaky, ba dokonce jsem se nudila. Herecky to bylo ale super. Victoria Pedretti se mi vryla pod kůži a bylo skvělý hádat, co se s ní bude dál dít. To je další věc na téhle sérii, je strašně těžké jí předpovídat. Někdy jsem nevěděla pořádně, jestli jsem v obraze. Na druhou stranu je tam dost věcí, které si tak nějak zasloužily dovysvětlení, nebo aby se jim věnovalo více pozornosti. Přišlo mi, že se každou chvíli otevřela nějaká nová kapitolka, aniž by se dokončila ta předešlá. Tím se dostávám k tomu, že některé ty linie byly zdlouhavé a nezáživné. Hill House měl prostě asi větší spád a držel se tak nějak pořád na jedné koleji, za to Bly Manor neustále odbíhalo do různorodých koutů. Netvrdím, že to bylo špatně a byla jsem na to tak nějak nachystaná, protože Flanaganův rukopis už mám nastudovaný poměrně slušně a ne vždy ho dokážu řádně zkonzumovat. Režijně je to ale skvělý, exteriéry a interiéry byly radost, ale po hororové stránce bych asi ještě řádně přitlačila. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (20)

  • Když Peter (Oliver Jackson-Cohen) v bytě mluví se svou matkou, tak má na stěně pověšené dvě vlaječky. V posledním záběru na ně je ale jedna pověšená křivě. (Duoscop)

Související novinky

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

Hororový tvůrce Mike Flanagan opouští Netflix

03.12.2022

Po hitech se seriálem The Haunting of Hill House a The Haunting of Bly Manor a taky kriticky úspěšné Půlnoční mši přišlo od hororového mistra Mikea Flanagana maličko zklamání v podobě na teenagery… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

Jak to vypadá s pokračováním The Haunting?

23.12.2020

Hororová série The Haunting - Dům na kopci v roce 2018 sklidila velmi nadšené reakce a stala se jedním z velkých seriálových hitů streamovací služby Netflix. Na tento úspěch letos její tvůrce Mike… (více)

Reklama

Reklama